Уразливий стан українців під час війни

Понад 20 мільйонів українців та українок втратили дохід, 16 мільйонів втратили роботу – все це наслідки війни в Україні.

Звісно, коли людина втрачає можливість задовольняти навіть базові потреби у неї погіршується психологічний стан. З’являється тривожність, знервованість, роздратованість та страх за майбутнє. І важливо те, що всі ці фактори прямо впливають на людину і на її здатність ухвалювати зважені рішення і підвищують можливість погодитися на будь-які ризиковані пропозиції.

Людина може не свідомо потрапити у ситуацію торгівлі людьми через відсутність здатності критично мислити у стресовій ситуації. Особливо це стосується тих, хто вимушений покинути свій дім та переїхати в інше місто чи країну. Додатковим фактором ризику тут є те, що людина виривається з її звичного місця перебування, з оточення і рівень її уразливості значно зростає.

Особливо обачливими треба бути, коли незнайомці пропонують безкоштовне проживання та навіть харчування. Спочатку може бути все добре, але згодом людину можуть почати змушувати працювати у домі, на городі чи вправлятися з худобою, під проводом плати за житло. І ця робота буде носити зовсім не добровільний характер. Це одна з форм торгівлі людьми – трудова експлуатація, а саме «Домашнє прислужництво».

Що ще гірше, жінок можуть змушувати до сексуальних контактів в якості “плати”, так званий «секс заради виживання». Також різними маніпуляціями у людини можуть забрати паспорт, наприклад: на зберігання, бо так безпечніше, або в заставу, щоб нічого не вкрали та не зламали. А далі людину можуть поневолити, особливо якщо це за кордоном, погрожуючи повідомити про вигадані порушення в поліцію або соціальні служби, а далі – депортація та проблемами з законом. Злочинці можуть взяти на постраждалу людину кредити, чи оформити виплати ВПО чи шукача притулку і отримувати ці кошти замість неї.

Від ситуації потрапляння у торгівлю людьми складно убезпечитися на 100%. Тож будьте обачливими. І якщо пропозиція здається вам підозрілою, ризикованою або небезпечною, звертайтеся за консультацією та допомогою.

Ви можете звернутися за консультацією чи допомогою до місцевих організацій Карітасу у вашому регіоні – https://caritas.ua/ccpat/

Карітас Київ:

E-mail: info@caritas-kiev.org.ua;

Тел.: (067)-108-00-52

Карітас Івано-Франківськ:

E-mail: caritas-ivano-frankivsk@ukr.net;

Тел.: (068)-322-49-77; (095)-024-62-16

Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії:

E-mail: caritasdroh@gmail.com;

Тел.: (067)-454-48-85

Карітас Одеса:

E-mail: caritasodessa@ukr.net;