У Німеччині можуть вилучити дитину з української сім’ї: фахівці Карітасу пояснили права та обов’язки мігрантів

У 2023 році було зафіксовано більше 200  випадків вилучення дітей з українських родин в ЄС.  Найбільшу кількість таких випадків було зафіксовано в Італії та Німеччині.

Консультанти проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» Карітасу України вислухати обидві сторони конфлікту та сформулювати певні висновки щодо ситуації, яка склалася.

«Родини, які зіштовхнулись з фактом вилучення дитини, часто говорять про навмисні дії представників органів державної влади Німеччини, в свою чергу, представники відділу у справах молоді та кризової служби кажуть, що факти вилучення дітей відбулись не без підстав», – зазначила консультантка проекту Жанна Садурська .

Вона наголосила, що зі сторони фахівці Карітасу бачать складнощі в побудові конструктивного діалогу: мовний бар’єр, нерозуміння батьками чи опікунами правових повноважень органів місцевої влади щодо захисту дітей в Німеччині, відсутність гнучкості, іноді формальний підхід представників влади.

Конвенція про права дитини ООН отримала найбільш широке міжнародне визнання серед усіх документів з прав людини, її ратифікували всі держави світу, за винятком двох. Конвенція поєднує в одному документі весь спектр прав людини, що мають відношення до дітей – громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав. Конвенція була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року і набрала чинності у вересні 1990 року. У 41 статті Конвенції  https://www.gesetze-im-internet.de/bgb/__1666.html#:~:text=(1)%20Wird%20das%20k%C3%B6rperliche%2C,Abwendung%20der%20Gefahr%20erforderlich%20sind. викладені права людини, якими володіє кожна дитина у віці до 18 років і які необхідно поважати і захищати:

«Якщо фізичному, психічному або емоційному благополуччю дитини або її майну загрожує небезпека, а батьки не бажають або не можуть запобігти цій небезпеці, суд у сімейних справах повинен вжити заходів, необхідних для запобігання цій небезпеці».

У Конституції Німеччини (Grundgesetz) зазначено:

«Догляд за дітьми та їхнє виховання є природним і насамперед зобов’язальним правом батьків. Про його виконання дбає держава» (стаття 6 абзац 2 GG (Конституції ФРН)). https://www.gesetze-im-internet.de/gg/index.html

Держава, зокрема, відомство у справах молоді та сімейний суд, повинна підтримувати батьків, щоб вони могли добре виховувати своїх дітей, і не має права втручатися в цей процес проти їхньої волі, за винятком випадків, коли існує загроза добробуту дитини.

Якщо діти не можуть дорослішати зі своїми батьками, то держава (лише тоді) зобов’язана забезпечити їм умови для здорового зростання та захист.

У Німеччині діє організація Jugendamt – відділ адміністрації міста чи муніципалітету, який відповідає за дітей, підлітків і сім‘ї. Подекуди структура має інші назви: «Спеціалізований відділ у справах молоді» (Fachbereich Jugend), «Спеціалізований відділ у справах сім’ї» (Fachbereich Familie), «Відомство у справах дітей, молоді й сім’ї» (Amt für Kinder, Jugend und Familie).

Основні завдання організації – високоякісний догляд за дітьми, консультації щодо виховання і захисту їх благополуччя. Відомство надає перевагу превентивним методам, які допомагають створити позитивні умови життя для сімей.

До Jugendamt можуть звернутися діти та підлітки, якщо у них виникли проблеми, або вони потрапили в складну ситуацію. https://www.unterstuetzung-die-ankommt.de/de/

Тимчасове вилучення дитини з сім’ї – це крайній захід, який підкріплений судовим рішенням. І перш ніж вдатися до нього, Jugendamt намагається всіляко допомогти сім’ї та забезпечити благополуччя і безпеку дитини. Але в разі безпосередньої загрози, служба діятиме негайно.

«Виходячи з короткого огляду  вищезазначених документів,  батьки чи опікуни мають розуміти, що кожна дитина, незалежно від того звідки вона приїхала, якою мовою розмовляє, статі, релігії тощо знаходиться під захистом держави, має однакові  права, дотримання цих прав суворо контролюється і представники органів державної влади Німеччини не можуть не реагувати, якщо отримують сигнал, що дитина знаходиться в ситуації, яка загрожує її життю і здоров’ю, – розповіла менеджер проекту Вікторія Шоломко.Перебуваючи в Німеччині важливо розуміти, що йдеться про загальні правила у ФРН, які поширюються як на німецьких громадян, так і на громадян іноземних держав. Українські громадяни, які перебувають у Німеччині, також підпорядковуються німецькому законодавству. З правової точки зору, Jugendamt має право діяти в тих випадках, коли благополуччю, життю та здоров’ю дитини загрожує небезпека (Kinderwohlgefährdung). Питання лише в тому, чи є у держслужби вагомі підстави вважати, що дитині справді загрожує небезпека. Часто саме це є найбільш спірним моментом і розглядається під час судового розгляду».

Якщо така ситуація трапилась з вами чи в вашому близькому оточенні, фахівці Карітасу України рекомендують зберігати спокій, будувати конструктивну комунікацію з відділом у справах дітей та  звертатись по допомогу до спеціалістів, якщо самостійно не має змоги справитись зі складнощами.

Коли дитину вже вилучили, варто звертатися до Національної соціальної сервісної служби України https://nssu.gov.ua/.

Офіс омбудсмена і Офіс уповноваженого із захисту прав дитини:

Вони включають механізми співпраці із міністерствами у Німеччині та з консульствами, щоб вирішити ситуацію та допомогти батьками повернути своїх дітей.

Рух «Всі разом!» відслідковує і збирає відомості про українські сім’ї, у яких було вилучено дітей за кордоном. Телефон: +38 (098) 858-4848; електронна пошта: office@vsirazom.ua .

Правова допомога громадянам України у разі вилучення дітей соціальними службами Німеччини:

«Додатково в Німеччині існують так звані омбудсцентри. Ці установи є незалежними консультаційними та апеляційними центрами, до яких можуть звернутися молоді люди, їхні сім’ї та фахівці в разі конфлікту з відомством у справах молоді чи установами з допомоги неповнолітнім, що надають послуги», – кажуть спеціалісти.

Bundesnetzwerk Ombudschaft in der Kinder- & Jugendhilfe e. V.

Інформаційна допомога:

Jugendamt: Familien- und Erziehungsberatung – Консультації з питань сім’ї та виховання:

Eltern-Kind-Zentrum – консультаційний центр, де є спеціалісти з педагогічною освітою:

Elternschule – цільові курси для вагітних жінок та молодих сімей, курси з підготовки до пологів, догляд за немовлятами та питання виховання дітей:

AWO, Diakonie, Caritas – консультації з питань виховання дітей, безкоштовна соціально-педагогічна допомога:

Якщо у Вас є питання – звертайтесь  до консультантів проєкту «Обізнаний та готовий до Німеччини» за телефоном: +38 067 23 34 829 (Viber, Telegram); +38 067 34 62 290; +38 067 95 12 439 (Viber, WhatsApp); +49 175 48 87 552 (Viber, WhatsApp); +38 095 29 57 730.

Або заповніть форму-запит на консультацію за одним з посилань:

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/