У Львові та Краматорську розпочався новий проект «Інновації для здоров’я»

З липня цього року розпочався новий проект «Інновації для здоров’я: сталі підходи в опіці для зменшення впливу Covid-19, для людей похилого віку у Вірменії, Україні та Молдові».

Він триватиме до 31 березня 2023 року та реалізовуватиметься в Україні, Молдові та Вірменії.

В Україні проект діятиме у Львові та Краматорську.

Проект має на меті поліпшення якості життя потребуючих вразливих груп населення у Вірменії, Україні та Молдові в світлі пандемії COVID-19.

За даними досліджень, 100% людей, що проживають в буферній зоні, відчувають тривогу з приводу Ковід-19, що додатково впливає на їх загальний емоційний стан і здоров’я. Обмежена мобільність цієї групи населення ускладнює їм доступ до медичних установ, про що заявили 93% літніх людей. Пандемія на сході України додатково негативно впливає на загальну економічну ситуацію. У 99% людей пенсія є єдиним джерелом доходу, понад 90% бенефіціарів не покривають основні потреби.

Проект націлений на уразливих, соціально ізольованих осіб, що потребують догляду на дому, це: літні люди, особливо літні жінки, ВПО, хронічно хворі люди (ВІЛ-пацієнти), прикуті до ліжка, люди з обмеженими можливостями, люди в термінальній стадії життя.

Проект спрямований на наступне:

1. Поліпшення здоров’я уразливих груп населення шляхом надання якісних комплексних послуг з догляду. Це включає надання послуг з догляду на дому за допомогою навчених мобільних бригад; надання продуктових наборів, предметів гігієни і засобів індивідуального захисту для задоволення основних потреб бенефіціарів; а також інформування населення про ризики для здоров’я з метою підвищення обізнаності про заходи захисту пов’язаних з COVID-19.

2. Зміцнення місцевих систем охорони здоров’я шляхом підвищення рівня знань персоналу, волонтерів та інших місцевих зацікавлених сторін. Це включає в себе серію навчальних занять з урахуванням виявлених потреб; обмін інформацією і передовим досвідом як в масштабах країни, так і регіону (Арменія, Україна, Mолдова); проведення круглих столів з питань забезпечення безпеки та захисту даних з місцевими зацікавленими сторонами (Україна, Mолдова); а також онлайн обмін думками між експертами.

Для забезпечення стійкості проект реалізується в тісній координації з місцевими органами влади і зацікавленими сторонами, використовує існуючі структури і ресурси, вперше застосовує такі підходи, як телемедицина, волонтерство, адвокація та пілотні проекти з надання платних послуг по догляду на дому.

В Україні проект охопить допомогою 90 осіб (60% жінок). Крім відвідувань на дому, 280 бенефіціарів в Україні (ізольовані літні та інші потребуючі особи) отримають доступ до консультацій з телемедицини, тобто надання медичної допомоги за допомогою дистанційних форм зв’язку (всього за період проекту буде надано 1080 консультацій).

В межах проекту в Краматорську буде створена служба випозичання реабілітаційного обладнання, яке можна безкоштовно орендувати на термін до 6 місяців.

Також проектом передбачена видача продуктових та гігієнічних наборів, в Україні 90 потребуючих осіб отримуватимуть таку допомогу кожні 6 місяців.

Співробітники місцевих партнерів проекту та інших місцевих організацій, а також волонтери отримають можливість поділитися своїм досвідом, знаннями і кращими практиками.

В Україні для 30 учасників (співробітників Карітасу України і місцевих організацій в Краматорську і Львові) будуть організовані 2 сесії навчання. Сесії спрямовані на підвищення кваліфікації персоналу по догляду на дому шляхом обміну знаннями.

Проект «Інновації для здоров’я: сталі підходи в опіці для зменшення впливу Covid-19, для людей похилого віку у Вірменії, Україні та Молдові» фінансується МОЗ Австрії та Карітас Австрії.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/