Терпіння, турбота, інтеграція: як проєкт за підтримки Карітас Польща допомагає дітям та дорослим з інвалідністю в Україні

Вузькими стежками етнографічного комплексу біля Києва в супроводі дорослих прямує група дітей. Вони слухають екскурсію та обговорюють тварин, яких їм вдалося погладити в контактному зоопарку поруч. Кілька тижнів тому вони так само відвідували музей води, а їхні старші друзі вчились готувати борщ на кулінарному майстер-класі.

Приблизно в цей самий момент психолог в іншому куточку країни шукає підхід до свого маленького підопічного, інший хлопчик разом з педагогами з усіх сил засвоює навички самостійності, а молода дівчина зі Стрия вперше за 25 років вирушає на екскурсію без мами.

Ці зворушливі історії відбуваються в рамках проєкту «Підтримка осіб з інвалідністю та їхніх родин, які постраждали від війни в Україні», що реалізується за підтримки Caritas Polska. Проєкт охоплює 4 локальні організації Карітасу: в Хмельницькому, Стрию, Бориславі та Києві. Його мета – забезпечити комплексну підтримку та соціально-психологічну інтеграцію дітей і дорослих з інвалідністю та їхніх родин, які постраждали від війни в Україні.

Фахівці Інклюзивних просторів Карітасу постійно проводять подібні інтеграційні заходи

Завдяки різним активностям, молоді люди з інвалідністю вчаться новим навичкам, розвивають самостійність та впевненість в собі. Такі вилазки дуже допомагають адаптуватися в рамках соціуму.

«Питання інтеграції людей з ментальною інвалідністю у суспільство є надзвичайно важливим. Вони стикаються з безліччю перешкод, починаючи від соціальної ізоляції до браку підтримки з боку держави. Водночас члени їхніх родин потребують постійної психоемоційної підтримки, порад щодо взаємодії з рідними та допомоги у вирішенні щоденних проблем», — каже керівниця проєкту в Карітасі Київ Уляна Приходько.

Проте не завжди треба діяти активно, часом найкращий спосіб – просто бути поруч і надавати підтримку

Така історія хлопчика ВПО, що має важку інвалідність, і протягом першого часу перебування у центрі при Карітасі Стрийської єпархії за ним не помічали жодних покращень у розвитку та реакціях. Проте педагоги не опускали рук, ставилися до нього з гідністю і продовжували виконувати свою роботу: пояснювали усе, що відбувалося, завжди запрошували до активностей, шукали нові підходи. Згодом працівники помітили, що хлопець реагує на звуки, і після впровадження фізкультхвилинок у музичному супроводі хлопчина почав проявляти ініціативу, навчився ідентифікувати педагогів та друзів, почав використовувати жести та міміку для спілкування. Мама бенефіціара вперше за багато років побачила позитивні зміни у його розвитку і залишилась дуже задоволена перебуванням сина у центрі Карітасу.

Завдяки проєкту від Caritas Polska, інклюзивні центри мережі Карітасу України дарують надію багатьом подібним сім’ям. Від початку лютого 2024 року вдалось зробити чимало:

1. Майже 400 людей покращили свої розмовні навички після роботи з логопедом. Тепер вони зможуть легше спілкуватися з оточуючими та почуватися впевненіше у повсякденному житті.
  2. Понад 250 осіб відвідали заняття з фізіотерапевтом, чим покращити свою фізичну активність, зменшили біль та поліпшили загальний стан здоров’я.
  3. Більше 350 бенефіціарів здобули навички самообслуговування та розкрили власні таланти на творчих майстернях, стали більш незалежними та впевненими в собі.

Пані Олена, мама одного з бенефіціарів розповідає:

«Після евакуації з Луганщини питання реабілітації для нашого сина було найпершим завданням. Заняття з логопедом та психологом у приватному порядку були дуже дорогими, тому допомога від фонду виявилася безцінною. Спершу ми познайомилися з фахівцями, а вже наступного дня дитина охоче їхала на заняття.”

Вона також зворушено підсумовує: «Нам завжди пропонують допомогу, і ми дуже вдячні, що в такі складні часи знайшли тих, хто простягнув руку допомоги».

Всього на даний момент проєкт допомагає 375 дітям та дорослим з інвалідністю, переважно з інтелектуальними порушеннями. Ще 273 батьків, опікунів, братів і сестер, інших членів сімей людей з інвалідністю отримують різнопланову підтримку, аби мати сили подолати труднощі та допомогти своїм родичам. Відбуваються численні індивідуальні та групові психологічні консультації, підтримуючі зустрічі. Такі активності є надзвичайно важливими для забезпечення емоційного здоров’я та стабільності наших бенефіціарів та їхніх родин.

Проєкт крокує завзято і з кожним місяцем збільшується як кількість бенефіціарів, так і розширюється сам спектр послуг (адже люди з інвалідністю мають найрізноманітніші потреби). Персонал постійно вдосконалює свої навички та створює по-справжньому потужний пул кваліфікованих послуг для відвідувачів наших центрів.

«Проєкт підтримки осіб з інвалідністю, які постраждали від війни, є важливим етапом нашої роботи в Карітасі України. Ми прагнемо створити середовище, де люди з інтелектуальними та комплексними порушеннями, а також їхні сім’ї, можуть отримати необхідну підтримку і відчувати себе частиною суспільства. Це підтверджує нашу відданість забезпеченню безперервності допомоги та сталості підтримки завдяки щедрій підтримці наших донорів. Разом ми створюємо умови, де кожен має можливість на гідне життя та розвиток» – каже менеджерка проєкту від Карітасу України Катерина Андрєєва.

Вона також зауважує на важливості безперервності надання такої допомоги. Адже кожен розрив у роботі навіть на кілька місяців може відкотити назад тяжку роботу, пророблену за роки. Тому Карітас України усіма силами намагається забезпечити сталість такої підтримки. Вона, а також щире бажання допомогти нашим бенефіціарам, є ключовими елементами для прогресу наших підопічних і дозволяє виходити на все нові рівні підтримки.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/