Image

«Телемедицина – це єднальна ланка між сучасною медициною і смартмедициною майбутнього», – Євгенія Безугла, менеджерка проєкту S.U.P.E.R.

25-26 вересня 2024 року у Львові відбулася робоча зустріч «Впровадження телемедичних консультацій як ключовий компонент надання якісних медичних послуг», яку провела команда проєкту S.U.P.E.R. Caritas Ukraine.

Тренінг був ініційований Карітасом України за фінансової підтримки Італійської агенції з питань співробітництва в галузі розвитку та у співпраці з Карітасом Італії  для команди проєкту S.U.P.E.R., очільників медичних закладів, сімейних лікарів, медичних сестер медичних центрів мережі Карітас, працівників державних та приватних медичних закладів, команди програми «Охорона здоров’я» Карітасу України, представників юридичного відділу організації, а також юристів, які підтримують медичні напрямки в державі.

Телемедицина – це комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються під час надання медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку для обміну інформацією.

Її важливість зростає з року в рік, особливо під час війни, адже телемедицина:

  • покращує доступність до медичних послуг – інклюзивність, безбар’єрність суспільства, зокрема, для мешканців прифронтових територій, для людей з обмеженою мобільністю.
  • підсилює соціальну послугу «Догляд вдома» (завдяки стабілізації фізичного стану людини, контроль хронічних захворювань призведе до поліпшення якості її життя.) і напрямок «Паліативна допомога».
  • зменшує навантаження на лікарів і медичну систему в цілому: завдяки вчасній медичній консультації і дообстеженню зменшується кількість ускладнень, а внаслідок цього – зменшується залучення медичних спеціалістів, лабораторних та функціональних обстежень, а також використання ліжок стаціонарного фонду.

Тренери Оксана Лобортас й Іван Кутчак, лікарі, які впроваджували в своїй практиці телемедичні методи задовго до ковідної доби і впроваджують зараз, досвідчена юристка, адвокатка Ольга Шевельова запропонували для обговорення низку важливих аспектів щодо сучасних телемедичних технологій, зокрема технічні, медичні, правові та організаційні питання, які відіграють ключову роль у їх успішному впровадженні. А саме:

  • Бар’єри та фактори успіху впровадження телемедичних консультацій.
  • Перспективи телемедицини в первинній медичній допомозі в Україні: світовий досвід.
  • Які нові ролі можуть взяти на себе медичні сестри в моєму закладі? Чи можуть вони проводити телемедичні консультації?
  • Командний підхід у медицині: ключові принципи командоутворення.
  • Ефективні стратегії та інструменти впровадження телемедичних консультацій.
  • Аналіз нормативно-правового регулювання телемедицини під час воєнного стану
  • Телемедицина та ліцензування: ключові правила для незалежного ліцензування медичної практики.
  • Конфіденційність та лікарська таємниця у телемедицині тощо.
Євгенія Безугла, менеджерка проєкту S.U.P.E.R. Карітасу України

У назві проєкту S.U.P.E.R. «Невідкладна допомога та реабілітація для населення України», в межах якого відбувся тренінг, слова «телемедицина» немає, але в нього закладено телемедичну складову. Детальніше про задачі й перспективи цього напрямку програми «Охорона здоров’я» Карітасу Україна, про результати робочої зустрічі ми поспілкувалися з Євгенією Безуглою, менеджеркою проєкту S.U.P.E.R. Карітасу України.

Євгенія Безугла: Наш проєкт спрямований на надання невідкладної допомоги та реабілітації українського населення, зокрема завдяки використанню телемедичних послуг, які залишаються новітніми та актуальними для України.

Попри те, що впровадження цих послуг розпочалося раніше, саме пандемія COVID-19 та реалізація донорських проєктів під час широкомасштабного вторгнення дали суттєвий поштовх їхньому розвитку. Сучасне обладнання та технологічна підтримка дозволяють постійно вдосконалювати телемедичні послуги, що робить їх інноваційними навіть сьогодні.

Якою була ідея зустрічі-тренінгу у Львові?

Євгенія Безугла: Ми прагнули об’єднати досвідчених, небайдужих фахівців, які практикують телемедицину.

Під час цієї зустрічі ми отримали чудову нагоду поспілкуватися та обмінятися досвідом між працівниками проєкту S.U.P.E.R., які залучені на локаціях у Полтаві, Харкові, Кам’янському (Дніпропетровська обл.), та колегами з медичних центрів мережі Карітас у Дрогобичі, Коломиї й Хмельницькому під керівництвом Юрія Наконечного. Я щиро вірю, що цей обмін знаннями та проведене навчання допоможуть нам ще краще опрацювати технічні й медичні аспекти розвитку телемедицини. Постійне вдосконалення медичної допомоги населенню є одним з пріоритетів програми «Охорони здоров’я» Карітасу України, і ми готові відпрацьовувати методики і забезпечення правової підтримки для їх успішної реалізації.

На тренінг приїхали не лише працівники різних проєктів та осередків Карітасу, які застосовують у своїй роботі телемедицину, але й зовнішні експерти – з юридичних питань, з питань впровадження технологій в медичну систему.

Чому зокрема були запрошені юристи – як зовнішні, так і внутрішній департамент Карітасу? Медицина має спиратися на закон. В процесі надання медичних послуг і медичний персонал, і пацієнти – всі мають права та обов’язки. І сьогодні ми опрацювали багато юридичних алгоритмів по імплементації телемедичних послуг в умовах проєкту S.U.P.E.R.

Тренери Оксана Лобортас й Іван Кутчак 

Чому ви запросили саме цих тренерів і які результати цього навчання-діалогу?

Євгенія Безугла: Оксана Лобортас й Іван Кутчак – це лікарі, які впроваджували в своїй практиці телемедичні методи задовго до ковідної доби і впроваджують зараз. Ольга Шевельова – адвокатка з медичного права.  

Думаю, всі присутні поглибили своє розуміння телемедицини, оскільки цей напрямок викликав жваву зацікавленість від самого початку. Пояснення медичних, юридичних і технічних нюансів були подані на доступному рівні, що допомогло розвіяти будь-які питання щодо впровадження. Тепер менеджери, медичні директори, лікарі, медсестри та соціальні працівники мають чітке уявлення про алгоритми роботи в цій сфері та готові активно їх використовувати.

Учасники тренінгу були зацікавлені, активно спілкувалися, ділилися своїми проблемами, практичним досвідом: як телемедицина імплементувалася на рівні державної, приватної лікарні, на рівні лікаря, медичної сестри, адміністратора. І зрештою народжувалися рішення. 

Такі обговорення додають впевненості, що напрямок буде розвиватись, бо він дуже потрібний навіть для підсилення соціальних послуг, такої, приміром, як «Догляд вдома». Цю послугу отримують люди, які мають мобільні обмеження, їм важко дістатися медичного закладу. Доступність медицини дозволяє вчасно, без зайвих ускладнень, стабілізувати фізичний стан та об’єм самообслуговування людини, таким чином, зменшується навантаження на соціальних працівників.

Телемедицина – це не тільки про доступність медичних послуг для пацієнтів. Це можливість швидкого вирішення медичних питань між лікарями, проведення консиліумів із залученням фахівців. Таким чином, виграє не тільки пацієнт – зростає і фаховість медичних працівників, тому що, консультуючись один з одним, обмінюючись досвідом, ми зростаємо професійно.

Тобто телемедицина не лише розвивається сама, але й, так би мовити, «думає» про інші напрямки соціально-медичної сфери?

Проєкт S.U.P.E.R. – це пілотний проєкт із впровадження телемедичних послуг не тільки для Карітасу Харків, Карітасу Полтава та Карітасу Кам’янське, але і для трьох медичних центрів мережі Карітас  у Дрогобичі, Хмельницькому та Коломиї. Нам важливо підсилювати одне одного в усіх напрямках програми «Охорона здоров’я», щоб якнайпотужніше розвиватись в умовах війни, покращити якість життя людей, напрацювати досвід і запустити його потім в різні напрямки, а саме: паліативна допомога, соціальні послуги, роботу інших медичних центрів, навчання на платформах. Тому, я думаю, телемедицина – це перспективний розвиток, єднальна ланка між традиційною сучасною медициною і медициною майбутнього – смартмедициною.

Через повітряну тривогу тренінг продовжили у бомбосховищі

За відгуками учасників, теми, які обговорювали на тренінгу, були напрочуд практичними. Приміром, це підтверджують фахівці різного профілю з локальної організації Карітас у Хмельницькому:

Дзюба Оксана, менеджерка медичного центру БО «БФ “Карітас-Хмельницький”»:

«По-перше, я отримала знання про телемедичні послуги, їх функціональність та способи інтеграції в систему охорони здоров’я. Також, завдяки чудовим тренерам, я дізналась, як телемедичні послуги можуть зменшити навантаження на медичні заклади, лікарів і, тим самим, забезпечити пацієнтам швидкий доступ до медичних послуг. Здобуті на цій зустрічі знання допоможуть мені краще організовувати комунікацію з пацієнтами. Дуже цінними для мене були поради юридичного спрямування. Дякую організаторам за цю чудову зустріч!»

Назарова Катерина, медична директорка БО «БФ “Карітас-Хмельницький”»:

«Захід був дуже корисним, оскільки дав мені повне розуміння, що таке телемедицина. Особливо вдячна за пояснення юридичних аспектів. Спікери були відкриті до діалогу й охоче відповідали на всі запитання. Організація і місце проведення також справили чудове враження».

Леся Пітей, сімейна лікарка БО «БФ “Карітас-Хмельницький”»:

«Це моя перша участь у такій зустрічі, і вона перевершила всі мої очікування! Знайомство з колегами, обмін досвідом, а також відчуття спільноти з єдиною метою – допомагати людям – об’єднало всіх учасників і зробило захід надзвичайно цінним для мене».

Юля Редько-Соловей, медична сестра БО «БФ “Карітас-Хмельницький”»:

«Як медична сестра, я чітко усвідомила свої завдання під час телемедичних консультацій, а також свої права та обов’язки. Особливо цінним для мене було знайомство з колегами, яке допомогло обмінятися досвідом та знаннями».

Робоча зустріч відбулася в рамках проєкту S.U.P.E.R. «Невідкладна допомога та реабілітація для населення України».


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини