Image

Табори дружби та підтримки – унікальна можливість зберегти дитинство в часи війни

«Він мені допомагає зберігати спокій. Я тут насолоджуюсь моментом та забуваю про свої проблеми».

Такий відгук про перебування в літньому таборі залишила Мілана Лобач, яка проживає у Коростишеві, що на Житомирщині. Дівчині 16 років, але вона звучить вже так по-дорослому. 

Мілана – одна зі 1000 дітей з Одеської та Житомирської областей, віком від 10 до 17 років, яка отримала можливість провести літній відпочинок в дитячих таборах у більш безпечних регіонах України.

Цей проєкт, спрямований на підтримку дітей та сімей, які постраждали від військових дій, реалізовується за фінансової підтримки ЮНЕСКО та Уряду Японії, за участі Карітасу України, який є постачальником послуг з організації таборування.

«Війна негативно позначається на психічному здоров’ї дітей, що може зіпсувати їхнє майбутнє. ЮНЕСКО разом з Урядом Японії підтримує українських дітей та надає їм можливості відновити свій психоемоційний стан в безпечних мальовничих куточках України, знайти нових друзів і здобути новий досвід, який підтримуватиме їх протягом наступного навчального року. Протягом літа 2024 року, ЮНЕСКО забезпечило відпочинок для 1000 дітей з найбільш вразливих категорій», – зазначає Оксана Савицька, координаторка проєкту, Національний проєктний офіцер ЮНЕСКО.

Загалом у проєкті задіяно 5 дитячих оздоровчих таборів: «Синьогора», «Лісова Варта», «iKids camp», «Гірські пригоди» та «Форест Ленд». Територіально вони розміщені у Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях.

Карітас Одеса привіз 465 дітей із Запоріжжя, Білгород-Дністровська, Овідіополя, Арцизу, Ізмаїлу, Балти, Березівська та Крутоярівська. Карітас Житомир – 535 дітей із Городниці, Ружина, Коростишева, Ушомира, Брусиліва, Андрущіва та безпосередньо з Житомира.

«Саме зараз під час війни в нас з’явилася можливість поїхати в безкоштовний табір. Мали змогу реанімуватися після тяжких трьох років війни», – зізнається 15-річна Ангеліна Гуща з селища Ружин, що у Житомирській області.

«Табір – це територія дитинства, на якій панують безпека та закони дітей, не зважаючи на війну та дорослі проблеми. Табір дає дітям можливість відволіктися від проблем війни та хоч на маленький період часу відчути себе в атмосфері дружби», – переконаний Юрій Мезенцев, директор табору «Синьогора».

«Ми створюємо простір, де діти можуть не лише відпочити, але й повернути віру в майбутнє, відчуваючи, що їх підтримують і розуміють, – доповнює колегу Іван Величко, директор табору «iKids camp».– iKids для мене – це не просто табір, це можливість дати дітям те, що я сам би хотів дати своїй дитині: найкраще з можливого. Ми завжди шукаємо нешаблонні підходи і сучасні методи, які допоможуть дітям розвиватися, відчувати себе впевненими та підтриманими. Наші програми спрямовані на те, щоб діти могли відновити свої сили, знайти нових друзів і зрозуміти, що навіть у важкі часи вони не залишаються наодинці зі своїми переживаннями».

«Табір допомагає дітям насолоджуватися літом, проводячи час у басейні та відвідуючи екскурсії, парки розваг, ігри на свіжому повітрі творчі майстер класи, освітні заходи та психологічні тренінги. Діти також отримують користь від терапевтичних заходів і заходів для зняття напруги та стресу»,  зазначає Анастасія Ківі, координатор табору «Лісова варта».

Багато з дітей, які були запрошені до таборів, втратили батьків, їхні рідні є діючими військовослужбовцями, ветеранами, перебувають у полоні чи зникли безвісти. Вони переживають втрату домівок, друзів, масштабні відключення електроенергії, ночі під сповіщеннями повітряної тривоги та ракетними обстрілами. Для таких дітей організація літніх таборів з акцентом на психічне здоров’я та психосоціальну підтримку має особливе значення.

У таборах діти отримали можливість працювати з кваліфікованими психологами, які допомагали їм обробити негативні емоції, зменшити рівень стресу та розвинути стратегії адаптації до нових умов. Багато дітей не хочуть говорити про власні почуття і аби їх вивільнити вожаті проводили творчі майстерки та ресурсні мистецькі вправи, які допомагали дітям висловити власні почуття, поруч з підтримуючим дорослим.

«Протягом дня діти включені на всі 100% у програми табору. Телефони дозволені протягом однієї години в день, тривог тут не вмикають, тихе та спокійне місце, тож діти ту забувають про війну і про все, що з нею пов’язано, – розповідає Аріанна Петрова, старша вожата табору «iKids». – Тут діти отримують досвід самостійного проживання і це дає їм можливість відчути себе повністю дорослими. Вони вчаться відповідальності, чистоті та порядку. Часто вожаті чують від дітей: «Я в басейні і без мами! Ура, це так круто».

Заняття на свіжому повітрі, ігри та спортивні активності допомагали дітям відволіктися від стресових факторів, сприяли фізичному здоров’ю та загальному благополуччю.

Табори також пропонували  освітні програми, спрямовані на розвиток навичок самоврядування, вирішення конфліктів та підвищення емоційної грамотності, що є важливими для подальшого життя в умовах невизначеності.

«Діти надзвичайно витривалі, але вони також вразливі. Як би суспільство не намагалося їх захистити, реальність війни є невід’ємною частиною їхнього життя, – зазначає Марина Мартиненко, менеджерка проєкту таборування в Карітасі України. – Ми щиро радіємо, коли бачимо позитивні відгуки дітей про роботу наших таборів. Так, 98% учасників зазначили, що вони змогли опанувати нові життєві та необхідні їм навички і здатні справлятися з викликами та труднощами у повсякденному житті. 91% повідомили, що будуватимуть позитивні коупінгові стратегії при стресових ситуаціях. Це було нашим завданням і є найкращим результатом».


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини