Image

«Стати морем»: Карітас України зібрав координаторів волонтерів на реколекцію

Від початку повномасштабного вторгнення в мережі Карітасу по всій Україні було залучено понад 9500 унікальних волонтерів, з них – 4196 постійних, які долучаються до різних подій та заходів 4 рази й більше.

Над залученням волонтерів активно працюють координатори місцевих організацій Карітасу. Саме для них 14-16 травня 2024 року в Трускавці в рамках реалізації проекту «Духовна формація волонтерів» відбулася психологічно-духовна зустріч-реколекція.

До заходу змогли долучитись 32 учасники з 26 локальних організацій Карітасу, семеро працівників з Національного офісу Карітасу України, а також двоє запрошених експертів – психологиня Наталія Сиротич та духівник о. Василь Нестер.

«Дуже важливо робити офлайн зустрічі, які надають можливість познайомитися один з одним, укріпитися в своїй вірі, відпочити душею, тілом та мозком! І стати, нарешті, МОРЕМ!!!», – такий відгук лишила Ольга Півень з «Карітасу Донецьк в м. Дніпро» і це дуже цінно для організаторів.

Зустріч тривала майже три дні та складалась з трьох теоретично-психологічних сесій та чотирьох практичних завдань у групах від психологині Наталії Сиротич на теми, що стосувалися особливостей психологічної стійкості та її значення для відновлення внутрішніх ресурсів особистості.

Учасники ознайомилися з моделлю «Долоня стійкості», яка підкреслює важливість витривалості й терпіння у життєвих випробуваннях, та концепцією «глечика непростих емоцій». Обговорювались різні аспекти стійкості та способи її підтримки у повсякденному житті, принципи «оцінювання/цінування» тощо.

Координатори дискутували з приводу того, як трансформувати служіння іншим може у джерело власної стійкості та сили. Інтерактивні вправи допомагали усвідомити значення добрих намірів та вчинків у житті.

О. Василь Нестер забезпечив підтримку в контексті духовних аспектів волонтерського та соціального служіння. Він надавав духовні консультації координаторам протягом двох днів.

Наостанок менеджерка з моніторингу та оцінки проектів Наталія Антонів провела сесію Lessons Learned і учасники змогли гуртом сформулювати подальші кроки та підходи для покращення роботи з волонтерами у своїх місцевих організаціях.

«Цінним було поєднання психологічної та духовної складової: присутність отців, спільні Літургії, подання психології людини очима Бога, – зазначає Іванна Нагірняк з Карітасу Чернівці. – Дякую за експертку пані Наталю, це безцінний досвід. Особлива подяка їй за час співу під гітару. Дякую за подарунок, за “колір неба” на тілі та відчуття Неба в серці!!! Все було на найвищому рівні».

Саме кольору неба учасники отримали зіп-худі з логом Карітасу України та девізом «Волонтерство – це мова серця».

Психологиня Наталія Сиротич захопила з собою в Трускавець гітару та влаштувала координаторам вечір співу. Це створило щиру атмосферу єднання та довіри.

Учасники змогли також відвідати концерт відомого піаніста Євгена Хмари та зробити спільне фото у вишиваних сорочках, оскільки останній день реколекції припав на свято Дня вишиванки.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини