Image

Рік роботи проєкту NIN PROTECTION: більше 35 тисяч постраждалих від війни українців отримали допомогу

Проект, що діє у 8  регіональних осередках Карітасу, а саме у Жовкві, Стрию, Одесі, Полтаві, Нововолинську, Тернополі, Івано-Франківську, Коломиї, зосереджений на захисті та основних потребах тих, хто постраждав від війни.

Команди КУ Protection зосередяться на зменшенні вразливості, надаючи індивідуальні послуги захисту за допомогою спеціалістів, включаючи операторів колл-центрів, адміністраторів рецепції, кризових консультантів, кейс-менеджерів, юристів і фасилітаторів.

Більше 3000 людей скористалися послугами психолога, пройшли індивідуальні та групові психологічні консультації та психологічні послуги дітям і дорослим. Українцям, які нині у скрутному становищі, важливо отримувати індивідуальні консультації, сеанси і групові консультації для зміцнення позитивних навичок та стійкості дітей, їхніх сімей і громад. 

Так психологи Карітас Жовква, котрі щоразу відвідують громади,  відвідали с. Купичволя, де мали нагоду поспілкуватися з жінками, чиї рідні наразі проходять службу у Збройних Силах України. За допомогою різноманітних практик, вправ та бесід вдається покращити емоційний стан людей, котрі перебувають у постійному стресі.

«Усім нам дуже необхідні такі зустрічі, адже ті думки, з якими залишаєшся наодинці, є нестерпними. Ми дуже дякуємо за цей час, який провели разом з вашими психологами та дуже радітимемо, якщо вони приїдуть до нас ще раз,» – ділиться одна з учасниць заходу.

Майже 30 тисяч людей отримали допомогу кризових спеціалістів, які через існуючі кризові центри забезпечуватимуть внутрішньо переміщеним особам та вразливому населенню місцевих громад доступ до психосоціальної підтримки та послуг захисту.

В Карітасі Одеса до кризового менеджера проєкта NIN звернулася родина з Сєвєродонецьку. Одними з проблем, з якими переселенці стикнулися на новому місці, став доступ до медичних послуг.

Кризова менеджерка Дар’я записала родину на отримання гуманітарної допомоги в різноманітні організації, підказала як зареєструватися на отримання фінансових грантів та допомогла в підписанні декларації з сімейним лікарем. Сєверодончанка Ніна отримала безкоштовні консультації психологині. Разом вони обговорили переживання, котрі найбільше турбують евакуйовану жінку та шляхи стабілізації емоційного стану.

В рамках проєкту також діє безпечний простір для навчання та ігор дітей. Тут дітям і підліткам забезпечують доступ до активностей, які сприяють їхньому психосоціальному благополуччю та побудові стосунків між дітьми та їх батьками, опікунами та однолітками. За час діяльності проєкту для дітей з вразливих категорій були проведені майстер-класи, ігри, гуртки, екскурсії.

Через оновлення дитячих та молодіжних соціальних центрів, Карітас України продовжуватиме задовольняти потреби постраждалих від конфлікту сімей і дітей та забезпечувати доступ до  приміщень, обладнаними комфортними меблями, технікою для навчання: ноутбуками, планшетами, доступом до інтернету та електроенергії.

За проєктом 1090 бенефіціарів отримали грошові гранти. Цілі проекту спрямовані на покращення спроможності людей задовольняти свої потреби, зміцнення фінансового потенціалу шляхом отримання багатоцільових грошових грантів , щоб вони могли задовольнити основні потреби своїх родин та підвищити свою спроможність забезпечити гідне життя для себе та своїх дітей.

“Усвідомлюючи життєво важливу підтримку, якої потребують ВПО та приймаюча громада, що включає надання відповідних соціальних та юридичних документів, створення безпечних для дітей місць, психологічну та кризову допомогу, а також усунення бар’єрів на шляху до засобів до існування та економічних можливостей, КУ продовжує активно працювати на територіях, де реалізуються проекти. Втручання охоплює юридичну, психологічну та кризову допомогу, а також забезпечення доступу до грошових коштів, охорони здоров’я та соціального захисту дітей. Для задоволення поточних потреб у рамках проекту діють кризові центри, в яких працюють кейс-менеджери, кризові консультанти, юристи, психологи та громадські фасилітатори. Крім того, в “Просторах, дружніх до дитини” працюють координатор, дитячий психолог, соціальний педагог та аніматор, а також створюються навчальні простори,”- розказує координаторка проєкту Христина Швед.

Оцінивши досягнуті результати та потреби бенефіціарів, цьогоріч до проекту було вирішено ввести також компонент інклюзії. Відтак, у шести локаціях з січня діють центри для роботи з людьми з інвалідністю. 

Локації: Львівська область (Стрий), Тернопільська область (Тернопіль), Івано-Франківська область (Івано-Франківськ), Волинська область (Нововолинськ), Полтавська область (Полтава), Одеська область (Одеса).   


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини