Image

Грошова допомога, консультації психолога та тепло в зимовий період: яку допомогу від Карітасу України отримують українці на Харківщині

Харківщина є одним із пріоритетних регіонів в гуманітарному реагуванні Карітасу України. Росія щоденними ракетними обстрілами знищує житло цивільних мешканців, інфраструктурні і промислові об’єкти. Особливо складно постраждалому від війни населенню в зимову пору.

Протягом семи місяців у Харкові та Харківській області реалізується проєкт “Грошова допомога та стійкість для України». Карітас Харків в партнерстві з Карітасом України за підтримки Карітасу Швейцарії (Caritas Switzerland), Швейцарської солідарності (Swiss Solidarity) та Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва (Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) надає багатосекторальну підтримку постраждалому від війни населенню.

По компоненту “Підготовка до зимового періоду” 50 домогосподарств отримали грошову допомогу для закупівлі опалювальних матеріалів. 78 родин отримали кошти на оренду житла. Під пильним наглядом команди інженерів Карітасу здійснюється відновлення пошкодженого обстрілами житла. Аби люди могли зимувати в теплих і комфортних домівках, їм було надано гроші для відновлення пошкодженого обстрілами житла. На даний час вже здійснено 116 малих та 145 середніх ремонтів.

Використовуючи ефективні інструменти оцінки вразливості та потреб домогосподарств, багатоцільову грошову допомогу вдалось надати понад 2 660 особам з найбільш соціально незахищеним верствам населення. Зокрема, понад 1660 осіб отримали екстрену грошову допомогу, а майже 1000 осіб – стабілізаційну.

Під час реєстрації на екстрену грошову допомогу команда Карітасу Харків бачить багато тяжких життєвих ситуацій, у яких перебувають наші бенефіціари. Ці ситуації вимагають не лише фінансової допомоги, а й моральної підтримки, теплої бесіди та проявів співчуття.

Одного разу до офісу Карітасу Харків завітала пані К., якій 73 роки. Незважаючи на свій поважний вік, ця жінка вражала бадьорим настроєм та гарним почуттям гумору. Під час процедури реєстрації вона поділилася своєю історією про те, яким тернистим був її шлях, перш ніж вона потрапила до Карітасу.

Пані К. мешкає в селі Тернова Липецької територіальної громади, яке розташоване лише за п’ять кілометрів від кордону з країною-агресором. Село майже повністю зруйноване, не залишилося жодної цілої будівлі. Під час розмови пані К. жартувала, але з кожним новим фрагментом її розповіді відчувався глибокий біль, гнів, страх і безнадія.

Пані К. розповіла, що проживає в погребі, який знаходиться в сараї поряд із її зруйнованим будинком. Сарай також пошкоджений, але поки стоїть. З її слів, погріб – це єдине безпечне місце, яке не один раз рятувало її життя. На пропозицію виїхати в більш безпечне місце відмовляється. «Ні волонтери, ні військові не переконають мене в цьому рішенні. Це моя хата!» – декілька разів повторювала жінка.

Навіть її поїздка до офісу Карітасу Харків була важкою, хоча вона дуже бадьоро про неї розповідала. До Липців її підвіз військовий, який вже довгий час допомагає їй то дровами, то гуманітарною допомогою. До Харкова їй допомогли дістатися небайдужі люди.

У Карітасі пані К. отримала екстрену грошову допомогу та консультацію психолога. Працівники Карітасу наголошували на необхідності евакуації в більш безпечні регіони і продовжують пропонувати прихисток в одному з центрів тимчасового проживання ВПО, яким опікується Карітас України.

В рамках проєкту реалізується напрямок «Домашньої опіки». Соціальні працівники надають послуги з догляду вдома літнім людям та особам з інвалідністю. Наразі під опікою 70 осіб, які завдяки роботі наших працівників отримують не лише матеріальну, а й моральну підтримку. Щомісяця бенефіціари отримують спеціальні гігієнічні набори та за потреби спеціальне реабілітаційне обладнання. Важливе значення для їхнього життя має допомога з вирішенням повсякденних потреб – прибирання, приготування їжі, а також просто дружнє спілкування. Ця допомога є дуже важливою та необхідною для родин з вразливих категорій.

На гарячу лінію Карітасу Харків звернулася 72-річна пані Л., якa проживає в селищі Мала Данилівка Харківської області. Жінка має 2 групу інвалідності через онкологію.

Все своє життя п. Л. працювала лікарем. Разом із чоловіком побудували свій будинок і жили в достатку. Проте, два роки тому розпочалося повномасштабне вторгнення і їхнє невелике селище в передмісті Харкова потрапило під обстріли.

Пані Л. з чоловіком вимушені були майже рік жити у страху в підвалі. У грудні, під час однієї з повітряних тривогі, коли подружжя спало, у їхній будинок влучила ракета. Лежачи під завалами, пані Л. почула крики людей, які їх шукали. Через пил та дим почала задихатися і не могла покликати на допомогу. На щастя, їх швидко відкопали з-під завалів сусіди та бригада служби порятунку.

Після цієї страшної події подружжя залишилися без житла і почало втрачати віру в те, що все може налагодитися. Знайомі родини запропонували їм звернутися в Карітас Харків. Пані Л. звернулася за консультацією на «гарячу лінію» та була запрошена на реєстрацію до проєкту «Грошова допомога та стійкість для України». За словами бенефіціарки, вони з чоловіком до останнього не могли повірити, що їм хтось зможе допомогти, проте, їх тепло зустріли працівники благодійного фонду, вислухали, зареєстрували на екстрену грошову допомогу та запропонували послуги психолога.

Саме такі постраждалі від війни бенефіціари як пані Л. найбільше потребують допомоги психолога. Тому Карітасом розгорнута масштабна діяльність задля подолання наслідків стресу, пов’язаного з травмами війни. Втрата рідних і житла, зміна місця проживання, втрата роботи і соціальних зв’язків, травматичні події – це виклики, з якими постійно зустрічаються люди в Україні, а особливо на Харківщині. Тому вагомою складовою проєкту є психологічна підтримка постраждалих від війни людей, сімей ВПО, надання консультативних послуг та практичної допомоги через послуги кейс–менеджера.

На Харківщині, в рамках лише цього проєкту, 242 бенефіціари отримали допомогу у супроводі кейс-менеджера, 235 осіб отримали індивідуальні консультації психолога та 206 бенефіціарів відвідали групові психологічні консультації.

Проєкт “Грошова допомога та стійкість для України” триватиме до травня 2024 року. Тому багатосекторальну допомогу і комплексну підтримку у сфері грошової допомоги і захисту ще зможуть отримувати найбільш вразливі категорії постраждалого населення Харківщини.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини