Image

Пора в школу: Карітас України допомагає дітям повертатись до офлайн навчання

Навчальний 2024/2025 рік в українських школах знову буде непростим. Третій рік повномасштабної війни з Росією діти мають заняття в умовах повітряних тривог, спусків в укриття, ракетних обстрілів та відключень електроенергії.

Попри такі реалії Міністерство освіти та науки України намагається максимально забезпечувати відвідування дітьми шкіл. Напередодні нового навчального року МОН озвучило план «Школа офлайн», в рамках якого планують повернути до очного навчання 300 тисяч дітей.

«Запровадження дистанційного формату навчання під час пандемії коронавірусної інфекції та його продовження після початку повномасштабної війни були вимушеними та вкрай важливими кроками, які допомогли нам зберегти систему освіти. Водночас дистанційна освіта – одна з причин появи та поглиблення освітніх втрат у наших дітей. Тож такий формат не може бути довгостроковою стратегією для держави», – обґрунтував важливість повернення до очного навчання міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

Педагоги та психологи наголошують на важливості офлайн освіти, адже вже виросло ціле покоління дітей, які мають проблеми із соціалізацією та навчанням. Наразі майже 1 мільйон українських дітей навчається онлайн: близько 600 тисяч – в Україні, ще майже 400 тисяч – за кордоном.

Діти, які фізично перебувають всередині країни, не можуть відвідувати школи через брак укриттів на прифронтових територіях. У 2024 році держава виділила 2,5 мільярда гривень на їхню побудову. Здебільшого укриття будуть робити в школах у 8 прифронтових і прикордонних областях: Сумська, Чернігівська, Запорізька, Дніпропетровська, Миколаївська, Харківська, Херсонська та Одеська області. Очікується, що після реалізації проєкту 25 тисяч дітей отримають доступ до безпечного навчання.

У Запорізькій та Харківській областях будують понад 10 підземних шкіл. На початку квітня 2024 року в вже Харкові відкрили першу з них – її відвідують 900 дітей.

У громадах в зонах з помірним та задовільним рівнями ризику, тобто не поруч із лінією фронту, Кабінет міністрів України дозволив створення захищених просторів у школах, де немає повноцінних сховищ чи протирадіаційних укриттів. Безпечні приміщення можуть бути облаштовані у підвалах, на цокольних чи перших поверхах, де учні зможуть перечекати повітряну тривогу.

Якщо побудувати укриття неможливо, громади закуповуватимуть автобуси, які підвозитимуть дітей до шкіл з укриттями. На ці потреби уряд виділив 1 мільярд гривень. Також закуповуватимуть гаджетидля учнів та вчителів, які не можуть повернутися до очного навчання.

З 1 вересня 2025 року очне навчання у школі за місцем фактичного перебування буде обов’язковим для дітей з внутрішньо переміщених родин. “Навчання за місцем перебування необов’язкове цього навчального року. Але ми заохочуємо батьків за можливості повертатися до очної форми, щоб учні глибше занурювались в освітній процес, отримували більше уваги від учителів та взаємодіяли з однолітками”, – зауважили у МОНі.

Одеса

5-річна Олександра виїхала з Херсону в січні 2023 року – тоді місто нарешті звільнили від окупантів, але почалися страшні обстріли. Дитина і досі згадує укриття місцевої водолікарні – підвал, в який позносили ковдри, лавки, ліжка, де світила одна лампочка.

А ще Саша часто згадує іграшки та друзів з садочка. Однолітків вона бачить на заняттях онлайн і дуже сумує за спільними іграми.

Цього року дівчинці виповнилось 6 років і вона вперше піде до школи. «Найбільше я мрію про те, що зустріну там свою найкращу подружку. Ми будемо разом вчитися і гратися», – каже Олександра.

Дівчинка відвідує «Простір дружній до дитини» Карітасу Одеса та обожнює заняття – особливо з письма і розвитку творчості. Вона вже рахує дні до початку свого першого учбового року і не може дочекатися знайомству з вчителями та однокласниками.

Цього року батьків Олександри долучили акції «Шкільний портфелик», яка відбувається в мережі благодійних організацій Карітасу України вже 23 роки поспіль. Завдяки пожертвам міжнародних благодійників, бізнес-структур, церковних спільнот та приватних осіб Карітаси по всій країні допомагають родинам у складних життєвих обставинах зібрати до школи учнів 1-4 класів.

Чернігів

Ще одна Олександра, тезка дівчинки з Херсону, проживає в Чернігові та відвідує інклюзивний простір місцевого Карітасу. Дівчинка має вроджені інтелектуальні порушення, але це не заважає їй бути активною та життєрадісною.

Олександра надзвичайно творча і талановита. Малює картини, ліпить з пластиліну і створює незвичайні аплікації, які вражають своєю оригінальністю та креативністю. Кожен її малюнок або аплікація – це маленький шедевр, який дарує радість.

У інклюзивному просторі Карітасу Чернігів дівчинка дуже старанно виконує всі завдання логопеда, що допомагає їй у розвитку мовлення та комунікативних навичок. Її наполегливість і бажання вчитися заслуговують на велику повагу. Крім того, Олександра дуже любить фізичні вправи, які підтримують її здоров’я.

Олександра відвідує загальноосвітню школу і з нетерпінням чекає на початок третього класу. Вона мріє про новенький рюкзачок, куди зможе покласти зошити, кольорові олівці та підручники. Цей рюкзак символізуватиме для неї новий етап у навчанні та нові можливості для самовираження і розвитку.

Карітас Чернігів подарує Олександрі такий рюкзачок в рамках акції «Шкільний портфелик». Набір, який отримують наші бенефеціари, традиційно містить: рюкзак, пенал, 10 зошитів у клітинку (12-18 аркушів), 10 зошитів у косу/звичайну лінійку (12-18 аркушів), пластилін, дошку та ніж для пластиліну, набори кольорового паперу та картону, ножиці, фарби акварельні, гуаш, пензлики, клей ПВА, прості та кольорові олівці, чинку для олівців, альбом для малювання, лінійку до 15 см (дерев’яну), ластик та ручки синього кольору.

Харків

Дем’ян та Веніямин живуть у прифронтовому місті Харкові, з якого не виїжджали від початку повномасштабної війни Росії проти України. Попри те, що Харків перманентно піддається ракетним атакам, батьки хлопців намагаються не акцентувати уваги на війні – хочуть, щоб їхні діти мали своє дитинство.

Дьома та Веня – двійнята. Їм по 6 років і цього вересня вони йдуть в перший клас. Вони дуже непосидючі, завжди знайдуть, чим зайнятися та люблять пізнавати нове, тож вже дуже хочуть йти до школи, адже мають старшого брата і бачать, як він навчається.

На жаль, родина з трьома дітьми живе скрутно і всього необхідного для навчання зараз вони не мають, тож у важкі часи їм потрібна благодійна допомога. І це можна зрозуміти – ціни в Україні підвищились не тільки на харчові продукти, пальне та інші побутові товари, але й на одяг, канцелярію та все те, що необхідно для підготовки дитини до шкільного життя.

Карітас Харків долучив родину до акції «Шкільний портфелик», аби Дьома та Веня змогли отримати гарні рюкзаки. У 2024 році мережа благодійних організацій Карітас України має намір купити та укомплектувати 2000 шкільних портфеликів. Ціна закупівлі та наповнення одного – близько 2200 гривень.

У 2023 році 1278 рюкзаків, повністю укомплектованих необхідним шкільним приладдям, було передано дітям із 15 регіонів України. Зокрема, допомогу отримали у прифронтових містах та тих, які найбільш активно приймають внутрішньо переміщених осіб. 

Карітас України закликає всіх охочих підтримати акцію «Шкільний портфелик» та допомогти дітям у прагненні до навчання.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини