Image

Паліативна допомога: працівники Карітасу покращують свою роботу з маломобільними та паліативними хворими

Працівники проєкту «Паліативна допомога для вразливих категорій населення в Україні» мережі Карітас відвідали тренінг «Догляд за маломобільними та паліативними хворими в домашніх умовах».

Учасниками заходу з підвищення кваліфікації стали працівники національного офісу Карітас України та локальних організацій Карітас Івано-Франківськ, Карітас Надвірна та Карітас Хмельницький.

Розроблена програма тренінгу, який відбувся 27-29 березня у Львові, була спрямована на ознайомлення з організаційними, медичними, правовими та етичними аспектами паліативної допомоги, а також на вдосконалення навичок у догляді за маломобільними пацієнтами.

У якості тренерів були запрошені Анатолій Царенко, професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри паліативної і госпісної медицини Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л.Шупика; Віктор Корогод, виконавчий директор ГО «Українська Асоціація паліативної і госпісної медицини»; Зоя Максимова, асистент кафедри паліативної і госпісної медицини Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л.Шупика, завідуюча відділенням ПХД ММ «Добробут», керівник виїзної служби ПХД БФ «СВОЇ» та Лариса Борисенко, медична сестра мобільної служби паліативної допомоги БФ «СВОЇ».

Менеджерка проєкту «Паліативна допомога для вразливих категорій населення в Україні» Інна Грицьків розповідає, що перед початком тренінгу було проведено до тренінгове тестування, яке дозволило збагатити базові знання учасників і визначити їхні потреби та очікування від подальшого  навчання. «Такий підхід допоміг краще адаптувати матеріал до аудиторії та забезпечити максимально ефективний процес навчання», – зазначає вона.

В ході зустрічі було зазначено, що інтегрована послуга забезпечує повне задоволення потреб хворих на етапі підтриманого лікування, оскільки враховує як медичні, так і психосоціальні аспекти їхнього стану та оточуючого середовища. Також було розглянуто переваги інтегрованої моделі догляду, зокрема зменшення стресу для пацієнтів та їхніх родин, покращення якості життя та забезпечення надійної підтримки в складних ситуаціях.

Учасники тренінгу мали можливість впевнитись у важливості інтегрованого підходу до надання паліативної допомоги, а також отримали необхідні знання та практичні навички для надання такої допомоги, що сприятиме покращенню якості життя пацієнтів та їхніх родин.

Для кращого засвоєння матеріалу учасники були поділені на дві групи. Кожна група займалася вивченням конкретного аспекту паліативної допомоги: одна група аналізувала ознаки паліативного пацієнта, а інша – види паліативної допомоги. Після цього кожна група коротко представила свої висновки та рекомендації іншим учасникам тренінгу.

«Такий формат роботи дозволив учасникам більш глибоко зрозуміти основні принципи та підходи до надання паліативної допомоги, а також обмінятися досвідом та знаннями між собою. Крім того, активна участь у групових дискусіях сприяла залученню всіх учасників тренінгу та створенню сприятливої атмосфери для взаємопідтримки та навчання», – уточнює Інна Грицьків.

Тренери та учасники разом розглянули вимоги, які ставить Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціальної політики та Національна служба здоров’я України до надання паліативної та госпісної допомоги, а також соціальних послуг з паліативного догляду.

Було представлено інформацію про те, які стандарти та вимоги існують щодо організації та надання паліативної допомоги на державному рівні. Також було обговорено питання фінансування проектів з паліативного догляду, зокрема, був проведений брифінг щодо можливостей отримання державного фінансування від НСЗУ та Міністерства соціальної політики.

Велика частина тренінгу була зосереджена на питанні налагодження ефективної комунікації з маломобільними людьми та їхніми рідними, а також на встановленні довірливих стосунків з пацієнтами.

«Учасники отримали можливість вивчити конкретні ситуації та виявити оптимальні підходи до взаємодії з пацієнтами та їх родичами. Кожен випадок був аналізований з урахуванням специфіки, потреб та побажань конкретної групи, що дозволило учасникам отримати цінні практичні навички та інструменти для подальшої роботи», – розповідає менеджерка проєкту «Паліативна допомога для вразливих категорій населення в Україні».

Також на тренінгу була обговорена проблема вигорання серед надавачів послуг з паліативної допомоги. Учасники отримали поради та стратегії протидії стресу та перевантаженню, що дозволило підвищити їх ефективність та зберегти емоційну стійкість.

Тренінг був не тільки теоретичним, але і практичним: працівники мережі Карітас мали змогу попрактикуватись у правильному вимірюванні артеріального тиску, сатурації кисню в крові, рівня глюкози та цукру в крові.

Лектори надали учасникам важливі вказівки та поради щодо інтерпретації отриманих результатів, а також надали рекомендації щодо подальших дій в разі відхилення результатів від норми та необхідності медичної консультації чи надання допомоги.

Учасники також мали практикуми з методів переміщення, репозиціювання та пересаджування пацієнтів.

«Працівники були поділені на дві групи, кожна з яких зосереджувалась на різних аспектах переміщення пацієнтів. Перша група займалася роботою з пацієнтами, яким потрібен спеціальний корсет для переміщення. Друга група вивчала техніки переміщення пацієнтів з крісла на крісло, використовуючи додаткові технічні засоби для полегшення цього процесу, – уточнює Інна Грицьків.

Після проведення практичних вправ у групах, учасники обговорили позитивні та негативні аспекти виконання технік. Це спільне обговорення дозволило виявити найефективніші методи та техніки переміщення, а також обмінятися досвідом та рекомендаціями щодо використання різних методів у реальних ситуаціях догляду за пацієнтами».

Також усі учасники тренінгу отримали практичні навички щодо фізичної реабілітації (ЛФК) маломобільних пацієнтів. Кожен мав змогу попрактикуватися зі спеціалістом з лікувальної фізичної культури (ЛФК), щоб відпрацювати конкретні вправи та методи реабілітації для важкохворих. Під час відпрацювання з кожним учасником застосовувалися спеціальні реквізити, призначені для полегшення виконання вправ та покращення фізичного стану пацієнтів.

На тренінгу також було обговорено особливості харчування важкохворих пацієнтів проєкту. Усі учасники працювали у командах з приготування спеціальних сумішей для харчування та годування пацієнтів. «Основною метою було навчити учасників правильно готувати раціони харчування з урахуванням специфічних потреб маломобільних або паліативних пацієнтів», – зазначає менеджерка проєкту.

Усі локальні команди мали змогу задати запитання та обговорити найбільші виклики з якими стикаються соціальні працівники при наданні соціальних послуг важкохворим з національною командою проєкту. До цих викликів відносяться емоційне вигорання, складні сімейні ситуації, обмежені ресурси, низька підтримка та розуміння соціальних служб та інші.

На тренінгу було обговорено організацію контролю і моніторингу якості надання  соціальної послуги з паліативного догляду. Учасники розглянули розроблені документи, такі як стандартні операційні процедури (СОП) і чек-листи, спрямовані на забезпечення якості послуг, котрі представив один із запрошених лекторів Корогод Віктор.

Під час цього процесу обговорювалися критерії якості, які повинні бути враховані при наданні паліативної допомоги. Учасники тренінгу аналізували вимоги державних органів та рекомендації міжнародних організацій з питань паліативної допомоги.

Далі відбулося представлення розроблених документів, які містять процедури та інструкції для забезпечення високого рівня якості догляду. Учасники активно обговорювали ці документи, вносячи пропозиції та коментарі з власного досвіду, з метою поліпшення їх ефективності. Після обговорення було прийнято рішення про подальші кроки щодо впровадження цих документів в мережу Карітас.

Кожен учасник отримав відповідні сертифікати про пройдене навчання по паліативній допомозі.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини