Image

Особливі місця: дев’ять Просторів дружніх до дітей мережі Карітасу України працюють в рамках гуманітарного реагування

Дитяча психіка має здатність швидко відновлюватися, головне – щоб поряд з дитиною був обізнаний і психологічно стійкий дорослий.

Мережа благодійних організацій Карітас України прагне, щоб саме кваліфіковані та обізнані підтримуючі дорослі знаходилися поряд з дітьми.

Саме тому в межах проєкту «Забезпечення критичних базових потреб постраждалого від війни населення України та звільнених територій» відбулося триденне очне навчання персоналу на тему «Забезпечення ефективності надання послуг захисту для постраждалих від війни дітей в мережі Просторів дружніх до дітей».

«Простір, дружній до дитини» – це зручне місце, де діти та підлітки можуть з користю і задоволенням проводити час, – зазначає координатор ПДД Карітасу Херсон Тетяна Чуб. – Відвідувати простір можуть як дітки переселенці, так і всі бажаючі. Вкрай важливо, щоб такі дитячі простори стали місцями знайомств та спільних заходів. Також наші простори допомагають дітям з числа внутрішньо переміщених осіб інтегруватися в нове середовище та більше спілкуватися з місцевими однолітками».

Станом на 2023 рік при місцевих організаціях Карітасу, парафіях УГКЦ, школах та громадах працює понад 50 Просторів дружніх до дітей. Забезпечують роботу цих проєктів 360 координаторів, психологів, соціальних педагогів і працівників, аніматорів та інших спеціалістів.

Для того, щоб працівники Просторів дружніх до дітей могли ефективніше надавати послуги дітям та їхнім родинам, три навчальні дні були присвячені:

📍 Вивченню питання того, як травматичний стрес впливає на дітей та їхні родини, і навчанню розпізнавання ознак та симптомів і вчасному перенаправленню бенефіціарів до інших надавачів послуг у разі виникнення потреби.

📍 Вивченню ефективних інструментів та методологій взаємодії з дітьми та підлітками: «Пригодницька педагогіка», «Самоорганізований освітній простір»,   травмоорієнтована допомога «НаДія», концепція mindfulness та кращі практики мережі Карітас по роботі дітьми та їхніми родинами.

📍 Навчанню працівників стратегіям самодопомоги, щоб вони могли ефективно керувати своїм власним емоційним станом під час надання підтримки бенефіціарам проєктів.

📍 Ознайомленню працівників з ігровими та творчими методами навчання дітей навичкам саморегуляції, вираження емоцій та розуміння власних почуттів.

📍 Навчанню працівників розробці алгоритмів дій для дітей, що потребують психосоціальної підтримки та захисту.

Тренерами виступили:

Людмила Гридковець, кандидатка психологічних наук, завідувачка кафедри психології Київського інституту бізнесу та технологій. Є членкинею Української асоціації християнської психології. Експертка в сфері психічного здоров’я, соціальної роботи, проблемоорієнтованого консультування, підтримки осіб, які постраждали від насильства.

Оксана Добромільська, заступниця директора Меденицької середньої загальноосвітньої школи, сертифікований тренер з методології «Самоорганізований освітній простір»,

Ольга Аркуша, тренерка благодійного фонду «Рокада», практикуюча соціальний педагогиня, експертка з методу «Пригодницької педагогіки».

У перший день учасники мали можливість познайомитися між собою та практично дізнатись про можливість використання Самоорганізованого освітнього простору (СООП) при роботі з дітьми в «Просторах дружніх до дитини».

СООП – це спосіб організації освітнього процесу, де педагог виконує роль фасилітатора, задаючи дітям так звані великі питання, які породжують мотивацію пізнавати і відкривати щось нове, працювати в командах, формувати навички комунікації та презентації, розвивати критичне мислення. Учасники змогли оцінити, як СООП сприяє самостійності дітей у навчанні, допомагає їм розвивати відповідальність та ініціативу.

У процесі пошуку можливих відповідей учасники працювали у команді, здобували навички критичного мислення. Методика широко відома у цілому світі та схвалена для використання в закладах освіти Науково-методичною комісією з проблем виховання дітей та учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.

«Війна краде дитинство, але кожна дитина має бути щасливою, не зважаючи ні на що! – переконана координаторка ПДД Карітас Житомир Віта Стаднік. Простори відкриті для всіх дітей, підлітків і молоді, і наша мета полягає у тому, щоб вони стали місцями зустрічей, знайомств та спільних заходів».

На другий день учасники навчання досліджували та відпрацьовували метод «Пригодницької педагогіки». Проводили квест на місцевості, шукали підказки та виконували цікаві завдання. Наприклад, будували вежу з макарон та створювали літальний апарат.

Команди писали сценарії, де моделювали реальні життєві ситуації та прописували різні ролі працівникам. Спільно працювали над створенням нового продукту (малюнка, поробки, театральної вистави тощо).

Це сприяло розвитку творчості та співпраці. Слід зазначити, що  метод неформальної освіти є надзвичайно ефективним у підготовці соціальних працівників, аніматорів для роботи з дітьми в просторах дружніх до дитини.  Команди напрацьовували алгоритм роботи з дітьми та підлітками в просторах Карітас, планували активної, підбирали цікаві вправи, на собі відпрацьовували ігротехніки.

Варто зазначити, що пригодницька педагогіка сприяє розвитку ключових компетенцій, необхідних для успішної професійної діяльності, таких як емпатія, стресостійкість, командна робота та лідерство. Завдяки активному та досвідному підходу, соціальні працівники  тепер можуть краще розуміти свої можливості та обмеження, що допоможе їм ефективніше втілювати напрацювання при роботі з дітьми. Отже, завдяки новій методиці пригодницької педагогіки працівники Карітас зможуть навчити дітей та молодь практичним навичкам комунікації, вмінню долати життєві перешкоди, креативності, впевненості, орієнтації на власні сили та ресурси.

«Вже зараз у просторах відбувається безліч захоплюючих активностей та занять. Діти можуть займатись спортом, розвивати акторську майстерність, брати участь в творчих заняттях, здобувати фінансову та медіаграмотність, брати участь у квестах, отримувати індивідуальні. Наші простори відкриті протягом усього дня з 10:00 у будні. Також ми організовуємо окремі заходи та активності у вихідні», – ділиться аніматор Карітас Фастів Лідія Поліщук.

Для психологів було проведено демонстраційну сесію з опрацювання робочих кейсів в балінт групі. Зазначимо, що при проведенні балінт групи організатори ставили за мету надати емоційну підтримку, сприяти професійному розвитку, зменшити рівень професійного вигорання та покращити якість психосоціальної підтримки в ПДД.

Важливим було те, що учасники групи мали змогу ділитися своїми переживаннями, обговорювати складні випадки з практики. Психологи отримувати зворотний зв’язок від колег також відбувався екологічний процеси обміну думками, баченням ситуації. Завдяки участі в групі психологи мали змогу використати колективний досвід та знання для вирішення складних ситуацій. Обговорення випадків з колегами дозволило побачити проблему з різних кутів зору та знайти найбільш ефективні підходи до її вирішення. Окрім того психологи проєкту високо оцінили доступність та універсальність підходу.

Отримані знання учасники навчань будуть впроваджувати при роботі з дітьми в своїх громадах.

Графіки кожного простору різняться. Стежити за тими, які працюють в рамках проєкту «Забезпечення критичних базових потреб постраждалого від війни населення України та звільнених територій», можна доєднавшись до чатів за наступними посиланнями:

Карітас Вінниця, простір дружній до дитини знаходиться.  м. Вінниця, вул. Лебединського 34. Стежте за простором за посиланням: http://surl.li/ucaig

Карітас Житомир, простір дружній до дитини знаходиться. М. Житомир, Домбровського 38, Стежте за простором за посиланням: http://surl.li/ucagm

Карітас Херсон простір дружній до дитини знаходиться: смт Зеленівка, Гагаріна 11.  Стежте за простором за посиланням:  http://surl.li/ucafc

Карітас Києві, простір дружній до дитини знаходиться у м. Київ, Берлінського, 15. Стежте за простором за посиланням:  https://caritas.kyiv.ua/, http://surl.li/ucaft

Карітас Берислав простір дружній до дитини знаходиться за адресою: смт Велика Олександрівка, вул Свободи 109  за простором за посиланням:   http://surl.li/ucagf

Карітас Запоріжжя, простір дружній до дитини знаходиться у м. Запоріжжя, п-т Металургів, 8А, Стежте за простором за посиланням: https://zp.caritas.ua/ http://surl.li/ucajp

Карітас Краматорськ, простір дружній до дитини знаходиться у м. Олександрівка, пл. Невського (Соборна), 2. Стежте за простором за посиланням: http://surl.li/ucalc , http://surl.li/ucalv

Карітас Кропивницький, простір дружній до дитини знаходиться, м. Кропивницький, вул. Героїв України, 32 г Стежте за простором за посиланням: http://surl.li/ucapq

Карітас Фастів, простір дружній до дитини знаходиться, провулок Шевченка 4 А. Стежте за простором за посиланням: http://surl.li/ucaql


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини