Image

Мобільна команда Карітасу Суми створює рівні можливості для всіх

Мобільна команда інклюзивного простору Карітасу Суми, що складається з логопедів, дефектологів, психологів, фізіотерапевта та соціального працівника має не лише професійні навички, а й глибоке розуміння індивідуальних потреб кожного.

Фахівці виїжджають до Тростянецької, Лебединської та Роменської громад Сумської області, де послуги спеціалістів вже отримали близько 50 дітей та 50 батьків.

Незабаром фахівці відкриють нові кордони, де діти та дорослі люди з інвалідністю особливо потребують спеціалізованої підтримки та допомоги. Про особливості діяльності спеціалістів у громадах розповіла соціальна працівниця проєкту «Спеціалізована підтримка та допомога дітям, особам з інвалідністю та їхнім сім’ям під час реагування на війну в Україні» Людмила Говійна.

Діяльність інклюзивного простору проходить за підтримки Secours Catholique – Caritas France на базі благодійного фонду Карітасу Суми.   

За досвідом фахівців, під час виїздів важливо зважати на відмінності у ментальності людей на різних локаціях. «Людям, які пережили окупацію, необхідно більше часу на встановлення контакту зі спеціалістами, оскільки вони мають «свіжий» травматичний досвід. У тих громадах, де люди не мають такого болючого пережиття, легше встановлювати комунікацію», – зауважує Людмила Говійна.

Перш за все, на локації бенефіціарів зустрічає соціальна працівниця. Її мета – поспілкуватися та вже на перших етапах взаємодії побачити потреби гостей. «Спочатку треба познайомитися, – зауважує Людмила Говійна. – Щоразу шукаю різні підходи до наших гостей та застосовую різні методики». Інколи фахівчиня використовує арт-терапевтичні техніки, інколи звичайне, тепле спілкування, а деколи – пропонує гостям спробувати артикуляційну зарядку. «Це корисний та наочний спосіб, який дозволяє визначити: чи є у дитини або дорослого логопедична проблема, чи це елементарно затиснуті губи та щелепи, які не дозволяють чітко вимовляти звуки», – підкреслює соціальна працівниця.

Важливою особливістю роботи у громадах є надання широкого спектру послуг бенефіціарам за короткий проміжок часу. Отже, у кожному населеному пункті, куди приїжджають працівники мобільної бригади, є свої особливі побутові та навколишні умови. Тому спеціалісти, окрім запланованих заходів, зважають ще й на те, що є під рукою. «Те, що бачимо навколо, те й задіємо у своїй діяльності. Все залежить від наявних умов на місці», – зауважує соціальна працівниця.

Фахівці проводять комплексну діагностику та оцінку стану бенефіціарів, що дозволяє зрозуміти їхні потреби та можливості для подальшої корекції та розвитку. На основі отриманих даних команда розробляє індивідуальні програми супроводу, спрямовані на виправлення мовних, психологічних або розвиткових порушень. Спеціалісти мобільної команди надають консультації батькам щодо підтримки та навчання дітей, щоб забезпечити тривалий і стабільний прогрес.

Головна мета виїздів мобільної команди – це не лише зменшити географічні бар’єри для доступу до консультацій фахівців, але й створити умови для інклюзивного розвитку кожної людини, незалежно від місця її проживання.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

 

Categories: News | Новини