Image

Кубок Карітасу 2024: у Карпатах відгриміло свято футболу для дітей та підлітків

В часи війни спорт є важливим інструментом для підтримки фізичного та психічного здоров’я дітей. Він допомагає їм долати труднощі, зберігати позитивний настрій та будувати соціальні зв’язки.

Одним із найпопулярніших видів спорту серед дітей у всьому світі є футбол. Тож аби сприяти соціальній інтеграції та розвитку дітей та підлітків з різних куточків України міжнародний благодійний фонд Карітас України організовує всеукраїнський турнір з вуличного футболу Кубок Карітасу. У фокусі дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Кубок Карітасу є волонтерською ініціативою працівників фонду і відбувається щоліта з 2016 року. Змагання не проводилися лише під час пандемії коронавірусу в 2020 році та у 2022 році – через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Щороку кубки та пам’ятні нагороди придбаваються за кошти волонтерів та приватних пожертв. Цього року до фінансування фестивалю також долучився Карітас Норвегії, Карітас Португалії та ініціатива shapka.cashmere.

Понад 9 років ідейною натхненницею та головною організаторкою чемпіонату є Ірина Пухняк, менеджерка дитячо-молодіжних проєктів Карітасу України. Зокрема, у фокусі її роботи Молодіжні центри.

Ірина Пухняк переконана, що у соціальній роботі з дітьми футбол є хорошим інструментом для розвитку. «Цей вид спорту допомагає навчати їх відповідальної поведінки, пунктуальності, подолання труднощів, прагнення вдосконалювати знання та вміння, виявлення та розвитку власних сильних сторін, покращення їх спілкування та взаємодії з однолітками, підвищення працездатності в командах», – каже вона.

2-4 червня Кубок Карітасу 2024 відбувся в сьомий раз. Місцем для гри та відпочинку був обраний комплекс «Там, де гори» у місті Вижниця, Чернівецької області. Попри те, що всі дні фестивалю небом ходили грозові хмари, гримів у цій місцевості лише Кубок Карітасу.

У змаганнях брали участь вісім команд Карітас Волинь, Карітас Тернопіль, Карітас Полтава, Карітас Запоріжжя, Карітас Броди, Карітас Львів, Карітас Кам’янське та Карітас Чернівці, які були розподілені на дві групи по чотири в кожній.  

«Участь у Кубку Карітасу – це можливість для кожного проявити себе, свої найкращі якості, наполегливість, повагу до суперника та підтримку один одного. Не забувайте, що ви всі тут вже є переможцями», – звернулась до дітей з вітальним словом директорка департаменту соціальних програм Карітасу України Наталія Крива, яка відвідала цьогорічний захід.

«Футбол – це гарний вид спорту, оскільки він навчає дружби, взаєморозуміння та відповідальності, – доповнила колегу очільниця програми «Освіта, формація та захист дітей» Карітасу України Зоряна Лукавецька. – Ми робимо добру справу всі разом. І ми дуже хочемо, щоб ви були щасливі та повезли це щастя і радість до себе додому та поділилися ним зі своїми рідними і друзями. Привезіть їм туди сонечка, настрою, сили і енергії».

Як і в минулі роки, команди Кубку Карітасу змішані – грали як хлопці, так і дівчата, незалежно від рівня підготовки та соціального статусу. Середній вік учасників – 13 років. 

За регламентом матчі чемпіонату мають два тайми по 10 хвилин. Команди, що виборюють в групах перші та другі місця, виходять до півфіналів, переможці яких грають у фіналі.

Кубок Карітасу має багаторічну підтримку Української Асоціації Футболу, тож подію особисто супроводжував та коментував менеджер із реалізації програм дитячо-юнацького футболу Департаменту розвитку футболу УАФ Марʼян Яськів. Усі команди були нагороджені футбольними м’ячами, дипломами, сувенірами від асоціації.

Арбітром матчів був виконавчий директор Асоціації футболу Чернівецької області Олександр Плахов.

У запеклій боротьбі цьогорічним переможцем Кубку Карітасу стала команда Карітасу Броди. У минулі роки бродівці вигравали турнір вже тричі, тож отримувати четверте «золото» Марʼян Яськів запросив команду так: «Броди, будь ласка, виходьте. Можете вийти вже без плакатів «Броди – чемпіон», всі й так зрозуміли, що ви – чемпіон з року в рік. Тобто всі команди приїжджають просто прийняти участь, а ви – перемогти».

До речі, у фіналі Броди мали достойного противника – хлопців та дівчат із Карітасу Тернопіль. Команди боролись на рівних, все вирішила серія пенальті.

Тернополяни вже досвідчений гравець Кубку Карітасу. На минулорічному турнірі, який відбувся в Румунії у селищі Окна Шугатаг у повіті Марамуреш, Карітас Тернопіль виборов третє місце, тож цьогорічне друге – це покращений результат. У 2025-му бажаємо тернополянам здобути «золото»!

Третє місце у чесному змаганні вибороли собі Карітас Полтава, які змагалися з Карітасом Запоріжжя. Команда із Запоріжжя зіграла на чемпіонаті вперше, тож це дуже достойний результат. А ще діти виступали у яскраво зеленій формі й отримали чудове прізвисько – «Зелені дракончики». Сподіваємось воно пристане до них на довгі роки.

«Ми безмежно дякуємо за цей досвід, відпочинок, емоції, які ви нам подарували, – написала Ольга Пустовит, соціальна педагогиня із Карітасу Запоріжжя, яка супроводжувала дітей на турнір. – У потязі, в процесі спілкування обговорювали, як вони за рік підростуть, наберуться сил і досвіду для участі у турнірі 2025. Подальшого розвитку і процвітання чемпіонату, а його організаторам – натхнення».

«Я не був минулого року, але скажу, що цьогоріч – це сильний рівень і в організації, і в проведені часу, – зазначив тренер Карітасу Полтава Владислав Севрюков. – Вважаю нашою спільною метою якомога раніше почати готуватись до наступного року, обговорити всі проблемні моменти і прикласти максимум зусиль для того, щоб ми могли провести чемпіонат не триденний, а хоча б п’ятиденний. Аби діти і дорослі могли більше поспілкуватися між собою».

На Кубку Карітасу обрали також найкращих гравців турніру. Воротарем, який отримав звання з приставкою най-, став Артем Гавюк із команди Карітасу Полтава. «Подивіться, як він відчуває землю!», – відкоментувала його вихід за призом ведуча заходу Вікторія Борденюк із Карітасу Тернопіль. Так вона відзначила те, що Артем під час церемонії нагородження зняв свої бутси.

Найкращою захисницею Кубку Карітасу стала Олеся Каплун з Карітасу Тернопіль. Навіть досвідчених тренірів із УАФ вразило наскільки запекло вона боронила ворота своєї команди.

Найкращим гравцем – Нестор Приймак з Карітасу Броди. Кучерявий хлоп настільки моторний, що інколи здавалось наче він вміє літати.

Також свій власний кубок від осередків Карітасу також отримала Ірина Пухняк. У такий спосіб їй подякували за багаторічний внесок в організацію турніру.

Завершився турнір матчем дружби між дітьми та тренерами команд на чолі із заступником голови Асоціації футболу Чернівецької області Сергієм Задорожняком. Тренери програли в суху, з рахунком 3:0.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини