Image

Карітас за підтримки ООН продовжує ремонтувати пошкоджене обстрілами житло

Проєкт «Житло для вразливих домогосподарств в Україні ІІ» (Дніпропетровська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька і Житомирська області) триває вже 9 місяців. Завдяки підтримці УВКБ ООН Карітас України надає грошову допомогу для здійснення малих та середніх ремонтів, щоб люди, житло яких постраждало від обстрілів росії, могли відновити власні оселі і проживали у гідних умовах. Загалом проєктом передбачено відремонтувати 3895 домогосподарств (3145 кеш гранти і 750 ремонти підрядними компаніями).

На ремонти 1547 домогосподарств вже здійснено грошові виплати (Миколаївська область – 724 домогосподарств, Запорізька – 408, Житомирська – 225, Херсонська – 158, Дніпропетровська – 32).

У 252 домогосподарствах ведуться ремонти підрядниками (70 – Херсонська область, 80 – Запорізька, 72 – Житомирська, 30 – Миколаївська). Ще 489 будинків планується відремонтувати підрядними компаніями до кінця року.

Насамперед виплати для здійснення ремонтів надаються сім’ям із вразливих категорій, таким як родина Лаврик. Приватний будинок цієї багатодітної родини із Запоріжжя восени минулого року зазнав значних пошкоджень внаслідок чергового обстрілу одного з районів міста. Внаслідок прильоту були пошкоджені вікна, стіни та дах будівлі. Олена та Володимир, виховують чотирьох дітей, серед яких дитина з інвалідністю. Звісно, самотужки зробити ремонт та усунути усі пошкодження сім’я не мала змоги, тому вони звернулись за допомогою у Карітас Запоріжжя. В рамках проекту 2022 року родині було надано грошову допомогу, яка дала можливість встановити нові вікна замість старих та зруйнованих, та зустріти зимові холоди у теплій оселі. “У грудні прийшли перші гроші на заміну розбитих вікон, які на той час були забиті ковдрами. І перші три вікна чоловік встановив наприкінці минулого року. Їх терміново треба було міняти, бо вода затікала в оселю та підмокала стеля”, – розповідає Олена.

Але цієї допомоги не вистачило для вирішення всього комплексу проблем. Основною та невирішеною проблемою залишився пошкоджений дах.

Тому, коли проект було продовжено на 2023 рік, фахівці Карітас Запоріжжя склали кошторисну документацію на додатковий обсяг робіт по відновленню постраждалого будинку.

У травні до родини завітали представники моніторингової групи представників UNHCR, які познайомились із родиною та обговорили із спеціалістами Карітас Запоріжжя подальший план робіт. Ремонт даху, який, за словами Олени, від вибуху “спочатку піднявся над будинком, а потім, потрісканий, повернувся на місце”, було вирішено робити не заміною шматків пошкодженого шиферу, а повним оновленням.

В результаті родина Лаврик отримала допомогу яка дозволить повністю привести будинок до ладу, відновивши всі зруйновані елементи.

Ще одна історія нашої бенефіціарки від Карітасу Житомир.

Ріта Мефодіївна, дізналася про проєкт з анонсу в ЗМІ та поцікавилася чи можемо їй надати допомогу. Пані Ріта була дуже засмученою, схвильованою та розповіла про скрутну ситуацію в яку потрапила.

Будинок Ріти Мефодіївни зазнав значного руйнування 9 березня 2022 року від вибухової хвилі ракетного удару внаслідок влучання боєприпасу в присадибну ділянку пані Ріти. Працівники Карітасу були вражені побаченим, оскільки від будинку залишився лише фундамент з трісками від колишніх меблів, а поряд з колишнім будинком була вирва від влучання авіабомби глибиною до 3 м. Будинок був зруйнований та не придатний для проживання. Такі пошкодження, не підлягають ремонту. Але поряд із будинком було незавершене будівництво літньої кухні. Ріта Мефодіївна є самотньою людною похилого віку і завдяки сусідам, волонтерам та небайдужим людям, які згуртувались в бажанні надати негайну допомогу потерпілій, почалось будівництво літньої кухні. Поряд із згарищем сусіди за власні кошти звели стіни та дах приміщення літньої кухні, а з допомогою УГКЦ святого Василія Великого в м. Житомирі та монастиря СС Чину Святого Василія Великого УГКЦ були влаштовані вікна та двері.

Карітас України та до УВКБ ООН, враховуючи обставини, надало пані Ріті, грошову допомогу на виконання штукатурки стін та укладання підлоги в приміщенні, що допоможе пані Ріті повернутись до свого дому та свою рідну вулицю.

Загалом кількість відновлених домогосподарств за підтримки Карітасу України вже наближається до 9 000. Громадяни мають можливість не лише скористатися ремонтними роботами від підрядників Карітасу, а й самостійно зробити необхідні роботи за кошти надані Карітасом України та донорами. Такий підхід до здійснення ремонтів сприяє оперативному реагуванню на потреби громадян і достатньо швидкому відновленні гідних умови для проживання постраждалих родини.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь