Карітас України закликає владу підтримати Глобальний договір про міграцію

Днями представники Карітасу України звернулись до Прем’єр-міністра та Міністра закордонних справ України щодо підтримки Україною Глобального договору про безпечну, впорядковану та законну міграцію, який зараз проходить обговорення на рівні ООН. Передбачається декілька раундів переговорів в Нью-Йорку, де делегати з різних країн працюють над його остаточним текстом. Сам договір має бути підписаний в кінці року.

Хоча Договір немає зобов’язального характеру, тобто за його не виконання не можливо притягнути до відповідальності, він ґрунтується на ідеї міжнародної співпраці та принципі спільної відповідальності. Цей документ гарантує захист основоположних прав усіх мігрантів, незалежно від їх статусу та відтинку подорожі, на якому вони знаходяться.

Договір побудований таким чином, щоб об’єднати усі існуючі міжнародні зобов’язання по міграції та після його підписання перейти до стадії їх імплементації в довготривалій перспективі.

Цей документ містить 22 цілі, кожна з яких супроводжується пропозиціями щодо конкретних заходів, які можуть посприяти у досягненні цих цілей. Загалом передбачено 166 заходів.

Карітас України закликає Уряд активно взяти участь в обговоренні зазначеного Договору та таким чином сприяти захисту прав та інтересів громадян України, які планують свою подорож, перебувають у дорозі чи вже за кордоном, або ж повертаються на Батьківщину.

«В наш час людство переживає наймасштабніші міграційні хвилі у своїй історії, і саме зараз є унікальна нагода адекватно на них відреагувати через міжнародну співпрацю та колективну відповідальність. Глобальний договір повинен не лише «керуватися законами та стандартами в галузі прав людини», а кожне його слово має бути спрямоване на захист прав людини», – коментує ситуацію експерт Ірина Маєвська, юрист Карітасу України.

Однією з актуальних для України цілей є збільшення легальних та безпечних міграційних каналів. Ми вважаємо, що впровадження нових шляхів безпечної та законної трудової міграції для працівників різної кваліфікації є одним з основних шляхів зменшення страждань багатьох мігрантів. Українці, шукаючи кращих можливостей в інших країнах, часто стають жертвами торгівлі людьми, контрабандистів, а також стають об’єктами експлуатації через свою вразливість.

Одночасно Карітас України звертає увагу на необхідність вже зараз посилити захист наших громадян, які вирішили мігрувати через:

• проведення всеукраїнських навчально-інформаційних заходів, щоб незалежно від мети подорожі за кордон, громадяни були обізнані у своїх правах та обов’язках, мали необхідні документи, що дозволяють перебувати за кордоном, володіли інформацією щодо можливості звернення по допомогу до консульських установ України, громадських чи благодійних організацій;

• проведення національних інформаційних кампаній і тренінгів, які попереджають та навчають громадян і роботодавців, а також державних посадових осіб і співробітників правоохоронних органів, які працюють в прикордонних районах, виявляти ознаки примусової праці або торгівлі людьми;

• посилення контролю за роботою суб’єктів господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордон (ліцензованих та виявлення тих, що здійснюють цю діяльність без ліцензії);

• посилення заходів спрямованих на підтримку малого підприємництва/сімейного бізнесу у селах, селищах міського типу, районних центрах, особливо на територіях, наближених до державного кордону.

___________

Карітас України, приєднавшись до всесвітньої кампанії Карітас Інтернаціоналіс «Share the journey» («Розділи подорож»), підтримує ідею необхідності звернення до урядів держав, з метою сприяння наданню цивілізованої відповіді викликам сучасної міграції через прийняття Глобального Договору