Італійські канікули для дітей з Харківщини

Харківська область, зазнаючи щоденних обстрілів, переживає важкі часи через військові дії. Серед найбільш вразливих — діти, які несуть психологічний стрес від постійних звуків вибухів та втрати своїх домівок. Для того, щоб допомогти їм знайти трохи радості та відновити психологічний комфорт, Карітас Харків разом з волонтерами з Frontiere di Pace, італійською скаутською організацією й гостьовим будинком – casa Scout don Titino та Карітасом Комо організували особливу подорож у табір до італійського міста Комо для 30 дітей з вразливих категорій.

Окрім відпочинку наші таборовики мали велику місію – свідчити про події в Україні та про ситуацію в Харкові. Під час подорожі було проведено низку зустрічей з місцевими медіа, журналістами, організований благодійний концерт, де діти та супроводжуючі ділились переживаннями та власними історіями для того, щоб якнайбільше людей за кордоном продовжували допомагати Україні.

«Ми відчуваємо велику підтримку. Про це свідчили  щоденна зацікавленість журналістів. Надавши безліч свідчень, віримо, що про ситуацію в Україні будуть знати якомога більше людей у світі,» – говорить о. Андрій Насінник.

Пригоди та емоції

Програма відпочинку була наповнена різноманітними активностями, спрямованими на те, щоб подарувати радість та емоційний відпочинок. Кожен ранок розпочинався з руханок та ігор на свіжому повітрі, де діти з задоволенням брали участь у командних змаганнях та цікавих квестах. Вони танцювали, вчились спілкуватися та знаходили нових друзів.

Особливу увагу приділяли соціалізації: діти з Харкова зустрічалися з місцевими однолітками з парафії Вілла – Гуардія та іншими місцевими ораторіями, що допомогло їм на певний час відволіктися та відновити віру у мир. Волонтери Frontiere di Pace сердечно приймали українських гостей, спільно з ними влаштовуючи захопливі ігри та відчуваючи єдність у складний час.

Символічний візит до Мілану

Одним із найважливіших моментів подорожі став візит до Мілану: таборовики та їхні супровідники з Карітасу Харків зустрілися з Архієпископом Міланським Маріо Дельпіні, аби свідчити про події, що зараз відбуваються в Харкові через війну.

На знак єдності та надії на мир у місті Варезе наша делегація розгорнула синьо-жовтий стяг біля розстріляної карети швидкої допомоги. Навіть перебуваючи в Італії діти не забували про важку долю рідного міста й ділилися своїми переживаннями за Батьківщину.

Крім того, представники Карітасу Харків з дружнім візитом відвідали дирекцію Карітасу Комо та кардинала Оскара Кантоні, аби особисто висловити подяку за підтримку ініціатив з допомоги людям у потребі, які зазнали жахів війни, та обговорити перспективи подальшої співпраці.

Упродовж понад двох тижнів діти насолоджувалися свіжим повітрям, активним відпочинком та духовним розвитком. Вони змогли відчути дитинство, яке зараз відбирає у них жорстока війна країни-агресора. Зараз, коли настав час повертатись додому, вони не прощаються з новими друзями, а сподіваються на нові приємні зустрічі.

“Дуже дякуємо за Вашу підтримку і турботу про наших діточок! Я впевнена, що цей відпочинок, який ви з такою увагою та любовʼю організували для них, запамʼятається на довго. Ми всі відчуваємо вашу підтримку та розуміння. Молимо Бога, щоб він Вас щедро благословив за всі Ваші зусилля і добрі діла!” — подякувала одна з матусь.

Її слова відображають важливість таких ініціатив у складний час для України.

Висловлюємо щиру подяку усім причетним до організації та проведення табору для дітей з вразливих категорій населення та ми дуже вдячні за душевний прийом нашим партнерам. Кожен день таборування був насичений цікавою програмою, щирим спілкуванням та дружньою атмосферою. Радіємо, що діти, які щоденно відчували на собі відлуння війни, мали унікальну можливість наповнитись новими враженнями, емоціями та відвідати цікаві місця. Разом творимо щасливе майбутнє для наших дітей та наближаємо довгоочікувану перемогу.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/