Соціальні проблеми міграції

Українська Греко-Католицька Церква удосконалює способи опіки над мігрантами
06.06.2011
27 травня в кафедральному соборі Св. Юра у Львові відбулася перша зустріч референтів у справах мігрантів та іммігрантів, що організував

Пасторально-місійний відділ Української Греко-Католицької Церкви.

Зустріч очолив глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Також присутніми були голова Пасторально-місійного відділу Владика Й. Мілян, працівники Комісії у справах мігрантів, єпархіальні референти у справах мігрантів та іммігрантів, представники інших комісій та організацій УГКЦ. Загалом до участі в заході долучилось близько 20 осіб.

Зустріч почалася зі спільної молитви і була продовжена вступним словом-настановою від Блаженнішого Святослава. Було наголошено на важливості душпастирської опіки над мігрантами і потенційними мігрантами.

Зараз триває третя хвиля української еміграції, і кожен із віруючих мігрантів повинен бути осягнутий опікою церкви ─ завдяки присутності священиків за кордоном та за допомогою цілеспрямованої роботи окремих  організацій Церкви.

За словами Владики Йосифа приблизно третина вірних нашої Церкви перебувають зараз в еміграції і живуть в нерівних умовах не тільки як громадяни, але і як християни.

«Ви є руками люблячого Батька, який огортає наших людей там, де, можливо, вони найбільше терплять, найбільше визискувані, безправні і покинуті усіма» – сказав Блаженніший Святослав, звертаючись до учасників засідання.

Референти розповіли про свою роботу в єпархіях УГКЦ та про труднощі, з якими вони зустрічаються. В декількох єпархіях діють консультативні центри для колишніх та потенційних трудових мігрантів, ─ так звані порадні. Відповідно до актуальності проблеми мігрантів ─ було підкреслено на зустрічі у Львові ─ таких консультативних центрів повинно бути якомога більше.

Керівник міграційного відділу  Карітасу України Ростислав Кісь представив діяльність благодійного фонду у сфері міграції. Така робота передбачає реалізацію практичних проектів по допомозі репатріантам, лобіювання інтересів мігрантів, надання консультативної допомоги, проведення дослідницької роботи.

Першочерговим завданням роботи міграційного відділу Карітасу України є повернення громадян України додому, ─ де є їх сімї, родини, друзі, церковні спільноти.

Також п. Ростислав наголосив про  готовність співпрацювати та сприяти діяльності Пасторально-місійного відділу УГКЦ.