Image

Експерти об’єднались в дискурсі про важливість зцілення колективної травматизації

0 Comments

Вчора, 22 грудня 2020 року, в Києві відбулась Всеукраїнська конференція «Правда і травма: у пошуках шляхів до зцілення».

Мета заходу: об’єднати дискурси важливості опрацювання історичної правди, збереження пам’яті народу та зцілення колективної травматизації.

Серед запрошених експертів пленарної дискусії були:

  • Антон Дробович, Голова Українського Інституту національної пам’яті 
  • Ярослав Грицак, Доктор історичних наук, професор Українського Католицького Університету 
  • о. Андрій Зелінський, ТІ, священик УГКЦ, військовий капелан, політолог, громадський діяч
  • Людмила Гридковець – Експерт-психотерапевт по роботі з трансгенераційною травмою 

Модератором виступив Андрій Куликов, журналіст, редактор, радіо- та телеведучий, медіа-експерт.

Розпочалась конференція хвилиною мовчання. «На знак поваги до всіх хто докладав та докладає зусилля до миробудівничих процесів, та на знак поваги до цієї людини особисто, я хочу вшанувати хвилиною мовчання пам’ять про професора Українського Католицького Університету Ігоря Скочиляса. Від доклав дуже багато зусиль для примирення між українськими та польськими народами і між церквами цих народів», – сказав Андрій Куликов у вступному слові.

Далі присутні дискутували щодо таких питань: Як пом’якшити наслідки травми. У чому є важливість пошуку історичної травми. Як адаптація до подій Голодомору впливає на прийдешнє покоління. З якою історичною травмою неможливо примиритись. Як «подолати» минуле тощо.

Після виступів, експерти обмінялись думками стосовно почутого один від одного та відповіли на питання аудиторії.

Важливо відмітити рушійні цитати спікерів про шляхи зцілення травми:

Антон Дробович: “Найперший шлях до зцілення- спокута людей та проговорення”.

Ярослав Грицак: “Треба миритися найперше з собою. Коли говоримо про минуле, то обговорюємо майбутнє”.

о. Андрій Зелінський, ТІ: “Травма є вербалізація конкретної моделі”.

Людмила Гридковець: “Людина є складна біо-, психо-, соціально-духовна система, тому говорячи про травму маємо враховувати сукупність всіх складників і активізувати духовний компонент”.

Слушну думку висловив модератор конференції Андрій Куликов: “Травма – це про непрості речі, процеси, явища. Травму лікують завданням нової травми”.

В заході взяли участь фахівці у темах історичної правди та трансгенераціної травми, серед яких працівників Карітасу з різних міст України. Всі бажаючі також могли долучитись та задати питання експертам під час онлайн-трансляції, яку забезпечувало «ЖИВЕ-ТВ».

Запис конференції можна подивитись тут:


Захід відбувся в межах миробудівничого проекту Карітасу України: «Долаючи розломи в уражених конфліктом громадах: від зцілення до співпраці» за підтримки Федерального МЗС Німеччини та Карітасу Німеччини.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь