Image

Допомагаючи іншим, віднаходиш себе: як волонтерство допомогло адаптуватись Юлії після евакуації

Хочемо поділитися з вами історією пані Юлії, внутрішньо переміщеної особи, яка прийшла до Карітасу як бенефіціарка, а сьогодні вона – координатор волонтерської команди. Будучи тривалий час волонтеркою у Карітасі, Юлія змогла легше адаптуватись у місті, знайти друзів і повернути те, що для неї дуже важливе – спілкування  та велике коло знайомств.

Процес адаптації у новому місті не завжди простий. Часто люди, які були змушені залишити свої домівки, переживають труднощі, звикаючи до нового середовища, живуть минулим або майбутнім, ставлячи теперішнє на паузу. Юля приїхала до Стрия із Дніпра. Адаптуватись у новому місті їй допомогли три речі – люди, волонтерство та улюблене хобі.

У перші дні повномасштабного вторгнення Юлія разом із двома доньками та внуком приїхали на захід України.

«Якийсь час ми нікуди не ходили, сиділи вдома, але потім я спробувала піти волонтерити. Долучалась до різних благодійних організацій, які допомагали людям, в основному сортувала і видавала гуманітарну допомогу, – ​ згадує Юля.Тоді у мене з’явилось нове захоплення – почала готувати випічку, проходила різні курси і багато вчилась. Це стало також способом збору коштів на благодійних ярмарках».

У Карітасі Юля долучилась до команди волонтерів. Ходила на склад формувати набори, проводила майстер-класи із приготування натурального зефіру для дітей та молоді з інвалідністю, дітей ВПО та місцевих із вразливих груп. «Волонтерство допомогло мені повернути життя, до якого я звикла. Життя, у якому багато спілкування та знайомих. І мені було приємно допомагати, розуміла, що маю на це час, а інші цього дуже потребують», – розповідає Юля, як допомога іншим посприяла її адаптації.

​Волонтерство – те, що супроводжує Юлю в житті. Згадує, як у Дніпрі взимку допомагала розвозити подарунки дітям до Дня Святого Миколая. Ділитись з іншими – те, що приносить їй багато натхнення.

Сьогодні Юля – координаторка волонтерської команди Карітасу Стрия. «Працювати тут мені дуже подобається. Це підтримуюче та дуже комфортне середовище, де я відчуваю, що ми всі об’єднані однією ціллю – допомогти».

Тим, хто відчуває труднощі з адаптацією, Юля радить не залишатись на самоті, шукати друзів, відвідувати різні заходи і знаходити ресурс із часу проведеного із рідними.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини