Image

Дбаючи про себе – дбаємо про інших: для фахівців проєкту «Домашня опіка» відбулася психологічна супервізія в Трускавці

«Лише той, хто сам віднайшов гармонію, може допомогти іншим знайти світло навіть у найтемніші часи», – цими словами Марія Сех, менеджерка проєкту «Домашня опіка» Карітас України, підсумувала роботу психологічної супервізії, проведеної для команди проєкту «Домашня опіка».

Учасниками заходу, який відбувся 1719 вересня у Трускавці, стали соціальні працівники та психологи 5 локальних команд, які реалізують проєкт.

Ці фахівці опікуються вразливими категоріями українців – людьми старшого віку, чоловіками й жінками з інвалідністю, тими з них, хто щодня потребує догляду вдома. І, попри постійні ризики, вибухи, тривоги та безперервні робочі виклики, роблять свою справу якісно й віддано.

Тож супервізія мала на меті допомогти їм у подоланні викликів воєнної доби: надати знання й техніки для роботи з горем, підтримки бенефіціарів у стані втрати, а також познайомити з методами збереження психоемоційного здоров’я самих працівників.

Супервізорка Ірина Микитюк працювала з командою над такими викликами і труднощами:

  • Плекання резильєнтності (психологічної пружності, стресостійкості)
  • Профілактика психоемоційного вигорання
  • Робота з втратою і горюванням бенефіціарів
  • Вторинна травма фахівців, які працюють з підопічними, котрі пережили втрату
  • Робота з мотивацією та емоційним станом бенефіціарів
  • Техніки релаксації

«Супервізія для мене – це не просто можливість обмінятися досвідом, але й простір для спільного проживання важливих моментів, співпереживання людям, які згадують непрості ситуації зі свого життя. Під час цих сесій ми ділилися особистими історіями, деякі з них навіть наснажували, деякі були смішними.

Спільні моменти гри та практики були особливо важливими для створення відчуття єдності й підтримки всередині команди. Це надихає мене продовжувати працювати ще більше, розуміючи, наскільки важливим є забезпечення турботи не лише про наших бенефіціарів, але й про людей, які щодня віддають свій час і сили, аби допомагати іншим», – відгукується про захід Марія Сех.

На важливості проведення супервізій для працівників акцентує Галина Курницька, провідна експертка програми «Охорона здоров’я»:

«Окрім надання соціальної допомоги вдома, нашим співробітникам часто доводиться надавати психологічну підтримку бенефіціарам, які втратили близьких, сусідів або родичів. Особливо цінно було почути від учасників, як вони під час повітряних тривог телефонують своїм бенефіціарам із питанням: “Як ви?”.

Під час супервізії було проведено багато вправ, спрямованих на покращення комунікації з бенефіціарами. Зауважила, що деякі працівники потребують індивідуальної консультації для подальшого розвитку цих навичок. Добре було б знайти для них таку можливість».

Учасники тренінгу, фахівці Карітас Хмельницький УГКЦ, Карітас Харків, Карітас Донецьк у м. Дніпро, Благодійний Фонд «Карітас Львів УГКЦ», Карітас-Броди, єдині у своїй вдячності організаторам та тренерам за цей навчально-терапевтичний захід.

У команді “Карітас Хмельницький” зізнаються, що після зустрічі з колегами «повертаються додому в бадьорому, піднесеному настрої та з новими, зарядженими силою для подальшої професійної діяльності»:

«Дякуємо кожному за те, що наповнювали наш простір синергією та позитивними емоціями! Здоров’ячка нам та якнайшвидшої перемоги!»

Працівники Карітас Харків, кажуть, що теж отримали «повний комплекс емоційного піднесення» під час навчання:

«Наша команда  налаштована на оновлене відчуття кожного і кожної в роботі – як в ділі, так і в тілі, в сенсах і щодо контактів. Дякуємо за незабутні дні, проведені разом. Команда Карітас України – це супер команда».

Команда Карітас Донецьк м. Дніпро дякує за можливість відчути себе частиною могутньої родини:

«Атмосфера супервізії була по-домашньому теплою. А нові знання та корисні навички відразу відкладалися до скарбнички власних напрацювань».

Фахівці Карітасу Львів УГКЦ відчули «потужний поштовх для професійного зростання та особистісного розвитку»:

«Ми не лише отримали нові знання та цінні навички, але й змогли емоційно перезавантажитися, знайти внутрішні ресурси та натхнення для продовження нашої важливої роботи. Супервізія допомогла відчути нову хвилю енергії та віри у те, що ми робимо».

Команда Карітас – Броди теж відреагувала емоційно:

«Ці три дні  запам’ятаються надовго. Мозок просто вибухає від кількості цікавої інформації. Час пролетів у теплій  атмосфері пізнання нового, у колі професійних людей. Ми заряджені новими ідеями та готові до нових звершень!»

Соціальні працівниці Наталія Хорошайло і Ганна Ставитська, посередині – психологиня Наталія Замолінська.

Нинішня супервізія вкотре доводить: аби працювати ефективно, люди підтримувальних професій також потребують комплексної професійної підтримки.

Серед рекомендацій тренерки Ірини Микитюк керівникам проєкту «Домашня опіка», зокрема, такі:

  • підтримувати резильєнтність, приділяти увагу профілактиці психоемоційного вигорання фахівців у спосіб проведення регулярних тренінгів, впровадження інструментів для моніторингу їхнього стану здоров’я;
  • приділяти більше уваги тренінгам із психологічної підтримки в роботі з травмами, оскільки питання роботи з втратами є дуже актуальним;
  • проводити супервізії для працівників, які дають їм змогу не лише здобувати нові знання, але й отримувати зворотний зв’язок щодо власної роботи, обговорювати труднощі та спільно шукати шляхи їх вирішення з колегами;
  • включати у кожен захід практики релаксації та управління стресом, аби соціальні працівники та психологи мали можливість навчитися регулярно їх використовувати у своїй роботі. Це сприятиме збереженню психічного здоров’я та покращенню якості життя працівників.

Супервізія проходила в межах проєкту «Покращення якості життя осіб похилого віку шляхом надання послуг “Догляд вдома” в містах: Броди, Дніпро, Львів, Хмельницький, Харків».


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини