“Це можливість”: до міжнародного парнерського заходу Карітасу України активно долучились волонтери

Мережа благодійних організацій Карітас України об’єднує понад 10 000 волонтерів.

Залучення волонтерів до реалізації наших проєктів є надзвичайно важливим з кількох причин.

По-перше, волонтери допомагають розширити можливості 45 організації нашої мережі, виконуючи різноманітні завдання, які потребують людських ресурсів, але можуть бути недоступними через обмежений бюджет.

По-друге, волонтери привносять нові ідеї, енергію та перспективи, що сприяє інноваціям та підвищенню ефективності діяльності.

По-третє, залучення волонтерів допомагає будувати міцнішу спільноту, оскільки люди, які беруть участь у волонтерстві, відчувають більшу відповідальність і зв’язок з місією організації.

Нарешті, волонтерська діяльність підвищує довіру та підтримку з боку суспільства, що може залучити більше донорів та партнерів для благодійної організації.

Саме волонтери з 23 по 26 липня 2024 року допомагали в проведенні щорічного парнерського заходу Карітасу України з представниками конфедерації Caritas Internationalis, Карітас Спес Україна, донорами та іншими стейкхолдерами фонду.

Найактивніші та постійні волонтери Карітасу Київ та Карітасу Фастів роздавали бейджі, брошуру та річний звіт про діяльність організації та всіляко допомагали у проведенні заходу.

«Близько 30 волонтерів постійно залучені до наших активностей, – розповідає Яна Волощук, координаторка волонтерів Карітасу Київ. – Понад 70 волонтерів долучаються не часто – один чи два рази на рік. Найбільше наші волонтери полюбляють заходи для дітей, адже це можливість розвантажитись самим та побути в щасливому середовищі. Але також залюбки люди волонтерять на гуманітарних проєктах, наприклад, роздачах гарячих обідів потребуючим».

Більшість волонтерів, які цього року долучились до проведення парнерського заходу Карітасу України, є студентами чи школярами. Є й такі, які здобувають другу освіту, тому що волонтерство у фонді відкрило перспективи розвитку нових навичок. Волонтери розповідають, що захід такого рівня для них є гарною можливістю практикувати розмовну англійську мову з носіями, адже багато гостей приїхали на зустріч з інших країн.

16-річна Мирослава Головко родом із Фастова. У рідномі місті вона волонтерить в Карітасі понад два роки та організувала там speaking club для підлітків. «Я долучаюсь до всіх можливих проєктів, адже люблю допомагати людям і це надає мені відчуття наповненості», – каже дівчина.

Однолітка Мирослави – Анастасія Гримальська – також навчається у школі. Вона любить працювати з дітьми, адже гарно їх розуміє та знає їхні потреби і вподобання. «А тут мені подобається, адже не часто випадає можливість попрактикуватися англійською, більшість часу ми волонтеримо із внутрішньо переміщеними особами чи людьми з особливих груп», – пояснює дівчина.

15-річна Дарина Висока вперше познайомилась з роботою Карітасу, коли на початку повномасштабної війни виїхала з родиною до Тернополя. Сімя зареєструвалась як ВПО, але не могла сидіти склавши руки, тож долучилась до допомоги потребуючим. А після повернення до Києва Дарина прийшла вже у столичний Карітас. «Тут дуже дружнє та підтримуюче ком’юніті. Мені подобається те, що тут відбувається», – каже вона.

Разом із координаторкою волонтерів Яною Волощук, старшою наставницею дівчат на заході була Ольга Барковська. Вона досвідчений волонтер, активно долучена до проведення літніх дитячих таборів фонду, та навіть закінчила Волонтерську школу Карітасу України.

«Я готова ділитись своїм часом, вміннями та знаннями, адже бачу наскільки вони потрібні. Це те, що дійсно наповнює і надихає», – каже Ольга.

Карітас України закликає всіх охочих долучатись до волонтерства. Ваша допомога може змінити життя тих, хто цього потребує. Разом ми зможемо зробити світ кращим! Заповніть форму, аби стати частиною нашої команди та Волонтерської спільноти Карітасу.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/