Image

7664 дитини відпочили з Карітасом у 2024 році: дитяча програма підбила підсумки літнього таборування

Мережа благодійних організацій Карітасу України та її програма «Освіта, формація і захист дітей» підбили підсумки літнього таборування. 

Табори для дітей – це поєднання відпочинку, навчання та розваг на природі. Вони сприяють соціалізації, фізичному розвитку та формуванню нових навичок. Відрив від звичного середовища допомагає дітям стати більш самостійними та емоційно стійкими. Табори оздоровлюють, знижують стрес і дарують натхнення перед новим навчальним роком.

У 2024 році під час літніх канікул в мережі благодійного фонду Карітасу України, яка нараховує 45 партнерських організацій, були організовані закордонні, пришкільні, денні, екологічні, наметові, дитячо-батьківські, спортивно-оздоровчі та інші табори для 7664 дітей.  

До організації літніх таборів Карітасу завжди долучаються працівники дитячих проєктів національного офісу та місцевих організацій, а також волонтери мережі. Цього року було залучено 373 волонтери.

У відсотковому співвідношенні відвідування таборів різних форматів у червні-серпні 2024 року склалось наступним чином:

Табори були організовані з ініціатив місцевих організацій Карітасу за підтримки різних донорів, партнерів та парафій. 

З мережі Карітасу Європи літні ініціативи для дітей підтримали Карітас Австрії, Карітас Відень, Карітас Комо, Карітас Литви, Карітас Німеччини, Карітас Іспанії, Карітас Італія та Secours Catholique (Карітас Франції). 

Серед фондів та організацій до розвитку таборування долучились Kindermissionwerk, Renovabis, Cnewa, Frontiere di Pace, ЮНЕСКО, BMZ, NIN, UHF, Misiunea Socială «Diaconia», АCLI, AREAC, HEKS/EPER, Swiss Solidarity, Act Alliance, Australian Federation of Ukrainian Organisations, United Ukrainian American Relief Committee, а також Соціальна ініціатива працівників European Bank for Reconstruction and Development.

З боку церкви допомогли Апостольський Екзархат у Німеччині та Скандинавії, Парафія св. Михаїла у Болонії/Parrocchia di S.Michele per Ucraini, Апостольський нунцій в Україні, Тернопільсько-Зборівська архиєпархія, Парафія Мучеників Макавейських УГКЦ м. Берислав Херсонської області, Парафія Христового Воскресіння м. Збараж та Парафія Св. Параскеви с. Братківці.

Окрім вище перелічених донорів і партнерів також були залучені пожертви працівників Карітасу, меценатів, місцевих підприємців та додатковий фандрейзинг.

Понад 1000 дітей змогли відпочити з Карітасом завдяки проєкту таборування, який реалізовувався за фінансової підтримки ЮНЕСКО та Уряду Японії. Дітей у себе приймали 5 дитячих оздоровчих таборів («Синьогора», «Лісова Варта», «iKids camp», «Гірські пригоди» і «Форест Ленд»), які працюють у Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях.

«Діти надзвичайно витривалі, але вони також вразливі. Як би суспільство не намагалося їх захистити, реальність війни є невід’ємною частиною їхнього життя, – зазначає Марина Мартиненко, менеджерка проєкту ЮНЕСКО з таборування в Карітасі України. – Ми щиро радіємо, коли бачимо позитивні відгуки дітей про роботу наших таборів. 98% учасників зазначили, що вони змогли опанувати нові життєві та необхідні їм навички і здатні справлятися з викликами та труднощами у повсякденному житті. 91% повідомили, що будуватимуть позитивні коупінгові стратегії при стресових ситуаціях. Це було нашим завданням і є найкращим результатом». 

Крім п’яти вже згаданих локацій, дитячі табори Карітасу також працювали у понад 15 населених пунктах Волинської, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей. Всі табори були тематичні та охоплювали різні вікові категорії дітей від 6 до 17 років. Ось лише кілька тем, якими називались зміни та кемпи: «Лідери нового покоління», «Шлях до перемоги», «Майже дорослі», «Енергія дружби», «Сім діл милосердя», «Той, хто йде поруч», «Герої нашого часу» та «Живи, твори разом з Карітасом».

Цього року в липні та серпні українські діти також мали змогу таборувати в Італії та Молдові. Карітас Харків, Карітас Краматорськ, Карітас Запоріжжя та Карітас Суми зібрали 90 підлітків із прифронтових міст для відпочинку в Італії. У регіоні П’ємонт дітей приймали завдяки ACLI Cuneo та Paola Villa, а у регіоні Кампанія гостини організовував Caritas Diocesana di Teggiano-Policastro.

Карітас України організував супровід під час табору та перевезення дітей з місць проживання до міста Перемишля (Польща) та у зворотному напрямку, а перевезення комфортабельними автобусами з Перемишля до місць таборування забезпечив Карітас Італія. У Пшемишлі дітей гостинно приймав Narodnyj Dim – Dom Ukraiński.

«Літні табори за кордоном – це унікальна можливість для українських дітей відпочити від війни, відновити сили та знайти підтримку в новому середовищі, – уточнює Анна Кілас, менеджерка проєктів Карітасу України, яка супроводжувала дітей в Італію. – Такі поїздки допомагають дітям відчути безпеку, здобути нових друзів, розширити світогляд і зануритися в атмосферу дитячих розваг і творчості. У мирній атмосфері Італії, без тривог та напруження, діти їздили на екскурсії та до моря, відвідували майстер-класи у навчально-просвітницькому центрі при церкві, виступали та танцювали, і хоч на трішки змогли знову відчути радість безтурботного дитинства та отримати емоційну стабільність, яка є такою важливою для їхнього розвитку». 

Ірина Пухняк, менеджерка дитячо-молодіжних проєктів Карітасу України, додає, що такі поїздки також допомагають знайомити не тільки українських дітей зі світом, але й іноземців з Україною та її традиціями і культурою: «Діти виступали у відпочинковому комплексі, місцевій церкві та були запрошені на сцену під час місцевого фестивалю. Під час екскурсій ми вдягали вишиванки і з нами багато місцевих фотографувались. А наприкінці таборування ми влаштували прощальну вечерю та зварили 40 літрів борщу, 10 літрів баношу, 5 літрів заправки та спекли три величезних пироги зі сливами». 

Другий рік поспіль Карітас Одеса, за сприяння Misiunea Socială «Diaconia», організовує відпочинок для дітей у Молдові. У 2024 році в таборі поблизу селища Ципова змогли відпочити малюки та підлітки із 30 родин захисників та сімей, які були змушені залишити свої домівки через війну.

Діти мали можливість відвідувати унікальні старовинні монастирі, відпочивати на теплоході, спостерігати за різноманітними птахами, гуляти пасікою і дізнаватися про бджолярство, проводити цілий день за іграми на вулиці, досліджувати зелені мальовничі заповідні зони, вивчати корисні лікарські рослини та дізнаватися про легенди, звичаї та історію Молдови.

Ми бачимо, що табори Карітасі України під час війни дарують дітям відчуття безпеки, радість дитинства та надію на мирне завтра, саме тому таборування в нашій мережі не припиняється навіть на час навчального року – у багатьох місцевих організаціях фонду працюватимуть пришкільні та денні кемпи під час осінніх канікул. Поцікавтесь, що цікавого та корисного пропонує дітям найближчий до вас Карітас.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини