Image

40 місцевих організацій Карітасу надають гуманітарну допомогу в проєкті EMERGENCY APPEAL 2023

Повномасштабна війна росії проти України стала величезним викликом не лише для сучасної України, але й для всього світу. Вперше за сімдесят років небачена досі кількість зброї, протяжність лінії фронту, масштаби збитків та руйнувань цивільної інфраструктури, мільйони біженців і десятки тисяч жертв серед цивільного населення. Все це створило нову жахливу реальність і смертельні виклики для українців.

«Основний виклик для проєкту «Продовження реагування на надзвичайні ситуації внаслідок війни в Україні» полягає в масштабності реагування. За такої величезної кількості проблем і потреб, які спричинила російська агресія, мусимо різко зростати, як у плані обсягів гуманітарного реагування, так і в плані спектру надання гуманітарних послуг. І тут особливо цінною є матеріальна, фінансова, експертна, моральна і духовна підтримка від наших закордонних партнерів з конфедерації Caritas Internationalis, які швидко відгукнулися на біль і потреби постраждалих від війни українців», – розповідає менеджер проєкту Марія Цаповська.

Географія гуманітарного реагування в межах проєкту «EMERGENCY APPEAL 2023» охоплює всю територію України, включно з нещодавно звільненими, але за винятком тимчасово окупованих територій. Характер реагування в різних регіонах дещо відрізняється, відповідно до потреб постраждалих людей і громад, а також надзвичайних ситуацій спричинених війною.

В гуманітарному реагуванні на масштабну гуманітарну кризу, спричинену війною в рамках проєкту залучені:

● 40 місцевих організацій Карітасу;

● понад 366 парафій Української Греко-Католицької Церкви;

Одне з завдань проєкту – покращити умови проживання ВПО в громадах, де вони оселилися. І дуже часто – це не великі міста, а маленькі містечка та села, де соціальних послуг зовсім мало. До гуманітарного реагування Карітасу зараз залучено парафії УГКЦ, на базі яких реалізовується проєкт гуманітарного реагування для забезпечення потерпілих від війни необхідними базовими речами та послугами.

● 28 працівників Карітасу України та 752 працівників в місцевих організаціях Карітасу (координатори проєкту, психологи, юристи, кейс-менеджери, соціальні працівники, фасилітатори громад, адвокаційники, логісти). В проєкті зібралася максимально вмотивована і професійна команда об’єднана спільними цінностями та розумінням, наскільки системною має бути подальша наша робота з підтримки постраждалих від війни, відновлення та відбудови України.

З 1 січня до 30 вересень 2023 року в рамках проєкту EMERGENCY APPEAL 2023 надано 309 183 гуманітарні послуги для 195 154 осіб.

Важливою особливістю гуманітарного реагування є те, що осередки Карітасу працюють не лише у великих містах, адже велика частина ВПО проживають у громадах сіл і маленьких містечок. Тому мобільні групи здійснюють регулярні виїзди для надання допомоги тим, хто її потребує. На виїздах працівники надають ті ж послуги, що і в містах:

– видача продуктових та гігієнічних наборів, консультації надає психолог та юрист. Особливо така допомога цінна для громад, наближених до зони активних бойові дії, які вже понад рік без світла, води, газу.

У питаннях надання гуманітарної допомоги постраждалим від війни людям і громадам команда проєкту активно співпрацює та координує свою роботу з органами місцевої влади та місцевого самоврядування.

Гуманітарне реагування в проєкті «EMERGENCY APPEAL 2023» здійснюється за 4 основними напрямками та станом на 30 вересня має наступні показники:

За напрямком продуктова безпека для 215 000 бенефіціарів було приготовлено понад 213 000 гарячих обідів та роздано майже 118 000 продуктових наборів.

Майже 60 000 осіб отримали допомогу у сфері “вода, санітарія, гігієна”: 100 домогосподарств отримали побутові фільтри для очищення питної води; понад 17 000 осіб забезпечено питною водою (бутильованою і водовозами); понад 36 600 осіб забезпечено гігієнічними наборами; роздано майже 700 гігієнічних наборів для немовлят та 415 гігієнічних наборів для людей з інвалідністю.

Для 396 домогосподарств проведені дрібні ремонти (заміна пошкоджених обстрілами вікон і дверей, ремонт даху). Надано гідне, безпечне і комфортне місце в тимчасових центрах проживання для 726 осіб, а 3 532 особам в колективних центрах проживання. 1 911 осіб забезпечено теплими наборами для сну. 538 домогосподарств забезпечено твердим паливом на зиму (дрова, пелети).

Загалом понад 22 000 осіб отримали допомогу у сфері гуманітарного захисту. З небезпечних зон евакуйовано 248 осіб.

У рамках проєкт розгорнута масштабна діяльність задля подолання наслідків стресу пов’язаного з травматичними наслідками війни. Зміна місця проживання, втрата соціальних зв’язків, травматичні події – це виклики, з якими постійно зустрічаються люди в Україні. Тому вагомою складовою проекту є психологічна підтримка сімей ВПО, надання консультативних послуг та практичної допомоги через кризові центри та послуги кейс-менеджера. Цією допомогою скористалися вже понад 6 000 осіб.

Психосоціальний супровід дітей відбувається через «Простори дружні до дитини». Це середовище в якому відбуваються заходи, спрямовані на задоволення потреб дитини у захисті, психосоціальному розвитку, додатковій освіті та якісному відпочинку. Психологи залучені до роботи і з батьками, і з дітьми та допомагають дітям навчитися справлятися зі стресом і підвищеною тривожністю. Педагоги та аніматори організовують навчальні та розважальні заняття. Майже 8 300 дітей відвідали заходи Просторів з початку року.

Серед них і Надійка – найменша учасниця «Простору, дружнього до дитини» Карітасу Чернігів. Дівчинці всього 4,5 роки, проте старання та наполегливості вистачить на всіх! Надійка приходить до Простору разом зі своїм старшим братиком Андрійком, якому вже виповнилося 8 років. А у коридорі разом з мамою на Надійку та Андрійка чекає найменша сестричка Тетянка. «Молодша вікова група приймає діток з 6 років, проте Надійці завжди раді, адже вона з багатодітної родини», – говорить з посмішкою про дівчинку психологиня Світлана Желєзняк.

Майже 2 000 бенефіціарів отримали юридичну допомогу. Найчастіше до юристів звертаються з такими проблемами: втрата документів, що посвідчують особу та правовстановлюючих документів на нерухомість; перетин державного кордону з дітьми чи особами, що потребують сторонньої допомоги; правовий статус ВПО; отримання соціальних виплат; трудові правовідносини в умовах воєнного стану; мобілізація і військовий обов’язок.

Напрямок “соціальна згуртованість” є частиною проєкту, бо за досвідом 2022 року, саме допомога волонтерів та об’єднання людей допомагає громадам вижити в найскладніших ситуаціях. Це підтримка місцевих громад у надзвичайних ситуаціях та мирного їх співіснування. Тому у проєкті залучені фасилітатори громад та координатори волонтерів.

Ще однією важливою складовою проєкту є екстренне реагування на потреби постраждалих людей і громад, що виникають внаслідок масованих ракетних обстрілів, які призводять до руйнувань житла і цивільної інфраструктури або інших надзвичайних ситуацій.

Команда проєкту намагається якнайшвидше надати найнеобхіднішу допомогу людям, які дуже часто залишаються сам на сам зі своєю бідою.

Продукти, засоби гігієни, постільну білизну, посуд, милиці отримала в Карітасі Херсон 83-річна п. Неоніла в рамках екстренного реагування на наслідки спричинені підривом Каховської ГЕС.

Літня жінка приїхала до своїх родичів у смт. Зеленівка з окупованого та затопленого через підрив Каховської дамби села Кринки Херсонської області, лівого берега річки Дніпро. Колись, до війни, дорога від її села до Херсону становила 55 км. Через війну та затоплення будинку пані Неоніла змушена була тікати. Вона провела в дорозі декілька діб і подолала понад 2 000 км. Виїжджала через Крим, росію, в Сумській області перейшла кордон через піший перехід. Було багато пропозицій залишитись в будь-якій області України, або ж виїхати закордон, та жінка поїхала в Херсон, ближче додому. Вірила, що колись зможе повернутися додому звичною дорогою, долаючи тих 55 км. Тоді вона ще не знала, що повертатись буде нікуди, бо будинок в котрому прожила все своє життя знесла вода.

Саме на допомогу таким людям, як пані Неоніла розрахований проєкт EMERGENCY APPEAL, адже гуманітарна допомога надається людям, які проживають в регіонах наближених до зони активних бойових дій; внутрішньо переміщеним особам; постраждалим від війни; мешканцям і громадам деокупованих міст і сіл.

Особлива увага приділяється вразливим категоріям: багатодітним сім’ям (3 дитини і більше); одиноким батькам/опікунам, що проживають разом з дітьми; вагітним/годуючим мамам (діти до 2 років); самотнім людям похилого віку (60+); людям з інвалідністю (першої чи другої групи); важкохворим.

Проєкт триватиме до кінця року. Протягом осінніх місяців здійснюється цілий комплекс заходів з підготовки до зими. Основні зусилля спрямовані на серйозно пошкоджені обстрілами регіони вздовж лінії активних бойових дій. Це громади Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської областей. А також Сумської та Чернігівської, території яких постійно обстрілюються, але водночас є домівкою для тисяч людей. Також громади містечок і сіл в центральній частині України, які страждають від постійних ракетних атак.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donat

Categories: News | Новини

Залишити відповідь