Image

Карітас України забезпечує медичну реабілітацію для складних випадків постраждалих під час подій Євромайдану

0 Comments

26.05.2014, Україна
Минає перший місяць реалізації проекту по реабілітації осіб, які постраждали під час протистоянь в Україні у період з листопада 2013 року по лютий 2014 року. Така діяльність розрахована на період до кінця поточного року і має на меті охопити 30 осіб, які отримати важкі тілесні ушкодження або навіть втратили частину свого тіла, є малозабезпеченими, мешканцями сіл або малих міст Західної України та мають гостру потребу в належній програмі реабілітації, що включатиме не лише медичний догляд, але й психологічні, соціальні та матеріальні види допомоги. Загальний бюджет проекту сягає 3,3 млн. грн.

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, більш ніж 2200 осіб були травмовані, понад 120 людей загинули та 300 осіб є зниклими безвісти під час вуличних протистоянь, що тривали з листопада 2013 року до лютого 2014 року. Зі слів голови медичної служби табору протестувальників на Майдані Незалежності Олега Мусія, котрий зараз є міністром охорони здоров’я, більш ніж 120 людей були вбиті або померли через ушкодження, понад 2000 осіб були поранені та 300 учасників протестів вважаються зниклими безвісти.

З перших днів протестів Карітас України висловлював намір підтримувати їх учасників у випадку отримання ушкоджень під час демонстрацій, масових протестів чи вуличних протистоянь. Працівники Карітасу брали активну участь у наданні допомоги усім групам постраждалих, особливо за допомогою медичної служби. В ці дні Карітас України отримує звернення від великої кількості жертв вуличних протистоянь та намагається налагодити короткотривалу та довгострокову підтримку постраждалих та їхніх сімей.

Розповідає координатор проекту Дзвенислава Чайківська: «Будь-яке лікування чи реабілітація є важкодоступними для більшості жертв протистоянь саме через нестачу фінансових можливостей, та також через відсутність якісної спеціалізованої медичної допомоги у їхніх містах чи селах. Хоча більшість постраждалих отримали медичну допомогу та різнопланову підтримку, наразі неможливо оцінити довготривалі наслідки – як фізіологічні, так і психологічні.

Навіть якщо протестувальники не отримали тілесних ушкоджень, тривала участь у масових протистояннях, де вони були свідками смертей та військових атак, постійний психологічний тиск та припливи адреналіну під час протистоянь можуть спричинити довгострокові наслідки такі як посттравматичний синдром та депресія».

Підопічних для цього проекту працівники Карітасу України обирають з-поміж осіб, які отримали найтяжчі ушкодження. Карітас України керується клієнт-орієнтованим підходом під час ведення справ постраждалих, що є стандартом проектів організації.

Експерти у медичний та соціальній сфері обирають осіб, які є найбільш вразливими (до уваги беруться усі особливості та види вразливості/незахищеності): ступінь ушкодження, рівень доходу клієнта/родини, наявність осіб, які залежать від постраждалого, психологічний стан, вік, загальний стан здоров’я та інші можливі захворювання як туберкульоз, ВІЛ/СНІД чи неповносправності.

Впровадження проекту буде здійснюватись головними офісами Карітасу Україна у Львові та Києві. Більш того, задля того, щоб покрити особливі потреби постраждалих, буде відбуватись співпраця з 8 регіональними офісами Карітасу Україна у 6 західних областях.

Categories: Новини

Залишити відповідь