Карітас Волинь зближає батьків і дітей, що мають труднощі у навчанні та соціалізації

08.05.2014, Волинь
З листопада минулого Карітас Волинь реалізовує проект «Соціальна та психологічна допомога дітям і молоді з труднощами у навчанні та соціалізації». Нещодавно в рамках діючого проекту в центрі соціальної та психологічної підтримки відбувся тренінг «Пізнай себе», в якому прийняли участь 14 підопічних підлітків.

Метою заходу було набути дітьми навичок комунікативних здібностей, оцінити свою індивідуальність та саморозкритися. Підготували та провели тренінг соціальний педагог Тетяна Галицька та психолог Наталія Гавронська.

Соціально-психологічний тренінг є однією із сучасних технологій і належить до найефективніших методів навчально-виховного процесу через набуття навичок міжособистісного спілкування. Адже рольові ігри, дискусії, психогімнастичні вправи, які застосовувались під час заняття, діти сприймали як ігровий процес, що дуже впливало на мотивацію до участі та роботи над собою.

Розповідає Наталя Гавронська: «На початку роботи учасники групи не всі були знайомі між собою, тому відчували внутрішнє напруження та скутість. Вправи на знайомство допомогла позбавитись напруги та вільно себе почувати, створити дружню, теплу атмосферу в групі, завдяки чому вдалось зменшити кількість бар’єрів, що стоять на шляху до взаємодії».

Компетентність у сфері спілкування є одним із головних чинників сучасної людини. Діти дізнались про те, що першу оцінку людини ми робимо по тому, як особа розмовляє. Мова має дуже сильну енергетику. Ми набуваємо рис тої людини, яку обговорюємо, думаємо про неї. Тому варто розмовляти про людей, які досягли успіху. Підлітки також дізнались на тренінгу про три рівні розвитку комунікативних здібностей, а саме: ніколи не критикувати і не обговорювати когось; не думати погане, бо чим більше в нас хаотичних думок, тим більше вони проявляються в мові; навчитись сприймати критику.  Також під час тренінгу діти проаналізували випадки прояву агресії та вчинення насильства над особистістю.

Після виконання кожного практичного блоку всі учасники, включаючи ведучих, висловлювали свої думки, емоції, переживання та ставлення до тих чи інших подій. Підлітки мали можливість відкоригувати негативні емоції, зняти напруження, яке виникало під час виконання практичних вправ. З іншого боку діти усвідомили свій досвід і розширили його за рахунок інших, побороли певні бар’єри, які заважають бути більш відкритими, щирими, краще розуміти й відчувати інших.

Наприкінці заняття кожен підліток розказав про те, чим він гордиться. Це завдання виявилось одним з найскладніших, бо, виявилось, що діти мало замислюються  про свої ресурси та переваги.

Також у волинському Карітасі нещодавно відбувся особливий тренінг для батьків. Адже цільовою групою проекту є не тільки проблемні діти, але й їх соціальне оточення та батьки. За декілька місяців діяльності центру соціально-педагогічну та психологічну допомогу отримали десятки дітей, консультаціями фахівців скористалося понад 20 батьків.

Основною тезою заходу стала тема сучасних підходів  у вихованні дітей та підлітків. Працівники Карітасу намагались довести думку, що прогрес людства означає більшу толерантність, прийняття інакшості, вміння домовлятися з іншою людиною, коллективом про конструктивне співіснування. Це саме стосується стосунків між поколіннями: можна знецінювати одне одного і збільшувати дистанцію, бути войовничим, а можна розуміти цю інакшість, не особливо її загострювати, настоюючи лише на своїй правді, і шукати цінності, які є однаково важливими для обох генерацій.

Назагал такі тренінги приносять кратну користь для різних сторін – зближають дітей і батьків, додаюють нових знань і навиків, відкривають підопічних для працівників Карітасу і навпаки. Після завершення тренінгу відбувся солодкий стіл, де організатори і учасники процесу обмінялись враженням та поділились позитивом. Батьки висловили бажання скорої зустрічі і запропонували працівникам центру ряд актуальних та наболілих питань для обговорення.