Image

Стартував новий проект для покращення життя молодих неповносправних людей в Україні

0 Comments

10.07.13, Україна
З 1 червня  Карітас України розпочав проект «Соціальна інклюзія та розвиток інтеграційних центрів для молодих неповносправних людей в Україні» завдяки фінансовій підтримці Карітасу Іспанії та Карітасу Франції.

Мета проекту ? сприяти соціальній інтеграції молоді з особливими потребами в суспільство. Це є частиною комплексної і многогранної роботи, яку веде Карітас задля дотримання прав і свобод людей, які опинились у кризових життєвих обставинах.

Цільовою групою проекту є молоді люди з вадами розумового розвитку та іншими неповноправностями, віком від 18 років. Непрямими користувачами діяльності проекту і 4-ох центрів Карітасу України в Івано-Франківську, Львові, Стрию і Дрогобичі є також родичі чи опікуни людей з особливими потребами, волонтери, студенти, місцеві громади, працівники проекту.

«Люди з інвалідністю складають одну з найбільш вразливих груп в Україні і нараховують 15%  відсотків від загальної кількості населення, згідно даних ООН  в Україні. Протягом останніх років уряд України прийняв Конвенцію ООН про дотримання прав людей з інвалідністю і підписав Факультативний протокол до неї, також на даному етапі пробує адаптувати відповідне законодавство для захисту прав людей з інвалідністю.

Разом з тим, виконання закону та дотримання прав осіб з неповносправністю залишається на досить низькому рівні і люди з особливими потребами стикаються з багатьма бар’єрами в їхньому житті та до сих пір виключені із різних сфер суспільного життя», ?  зазначає Людмила Сухарєва, національний координатор роботи з неповносправними людьми в Карітасі України.

Карітас України завдяки підтримці донорам із Франції та Іспанії  з 2008 року надає послуги молодим людям  з вадами розумового розвитку та іншими неповноправностями. На даний час 4 центри соціальної реабілітації для молоді з особливими потребами відвідує понад 100 осіб, з них близько 20-ти осіб є жителями геріатричного пансіонату.

Проект, що стартував у червні, ставить за мету: розширити та покращити роботу мережі 4-ох центрів, сприяти розвитку реабілітаційних програм і програм соціальної інтеграції, передбачає низку освітніх та інформаційних заходів, особливим чином ? співпрацю з державними установами, закладами освіти та культури, місцевими громадами, іншими громадськими організаціями.

Виконання проекту «Соціальна інклюзія та розвиток інтеграційних центрів для молодих неповносправних людей в Україні» сприятиме в забезпеченні щоденної діяльності центрів Карітасів, які  є часто єдиним місцем в малих містах і їхніх околицях, де надається комплекс соціальної і психологічної підтримки та проводяться програми соціальної реабілітації для людей з особливими потребами.

«Відтак молоді люди з вадами розумового розвитку зможуть покращити життєво необхідні навички, бути більш самостійними і незалежними, адаптованими до умов проживання, легше інтегруватися в суспільство. Місцеві мешканці будуть більш відкриті до  проблеми осіб з особливими потребами, що допоможе в свою чергу долати стигматизацію та ізоляцію», ?  завершує розповідь про новопочатий проект зі знанням про здобутки попередніх років Карітасу в даній сфері Людмила Сухарєва.

Categories: Новини

Залишити відповідь