Image

Карітас України повертає до щасливого сімейного життя українських трудових мігрантів

0 Comments

10.06.13, Херсонська область
Карітас України вже більше 8 років виконує проекти, що мають на меті репатріацію та реінтеграцію українських трудових мігрантів, які добровільно вирішили повернутися з країн Європейського союзу до України. Завершено проекти ERSO (European Reintegration Support Organisations – Європейські Організації з Реінтеграційної Допомоги) і STAVR (Strengthening Tailor-made Assisted Voluntary Return – Стала Реінтеграція Після Добровільного Повернення)  (детальніше читайте тут).

Паралельно реалізовуються інші проекти, що мають на меті подолання соціальних проблем міграції – є мережа консультативних центрів допомоги жертвам торгівлі людьми, надається допомога жертвам торгівлі людьми, раніше відбулись науково-соціологічні дослідження міграційних процесів із залученням зовнішніх експертів, лобіювання прав та інтересів українських мігрантів.

А впродовж 2011-2013 років Карітас України виконує проект STAVR ІІ «Стала реінтеграція після добровільного повернення». Мета проекту:  збільшення шансів успішної реінтеграції  мігрантів, що повернулися після перебування у Бельгії через  надання кваліфікованої допомоги.

Завдяки проекту вже 34 мігранти та членів їх сімей, з яких 13 діти, отримали від Карітасу України наступну допомогу:
–    соціальна підтримка та юридичні консультації;
–    консультації по відкритті та веденню власної справи;
–    матеріальна допомога у вигляді необхідного обладнання для започаткування власної справи;
–    матеріальна допомога для покращення житлово-побутових умов;
–    тимчасова оренда житла;
–    допомога на лікування та відновлення здоров’я.

Розповідає Ірина Маєвська, координатор проекту: «Щоб стати учасником проекту, необхідно звернутися до консультантів в Карітас Бельгії – вони ознайомлять мігранта, що бажає взяти участь в програмі, про критерії, умови, можливості цього проекту.

В квітні цього року ми відвідували наших підопічних у Херсоні. Звернувшись до соціального працівника від Карітасу у Бульгії, вони свого часу стали  учасниками проекті STAVR по добровільному поверненню на Батьківщину. І повернувшись в Україну, Сергій та Олександра зв’язалися з нами, спільно був обговорений реінтеграційний план і покрокова його реалізація».

Підопічний Карітасу Сергій вирішив влаштуватися на роботу в рибне господарство. Для цього йому потрібно було отримати дозвіл на промисловий вилов риби та купити риболовне спорядження (човен у користування надає риболовна компанія). Карітас допоміг реінтегранту з придбанням риболовного спорядження і вже з початком нового 2013 року Сергій приступив до роботи.

«Таким чином, наш бенефіціар в прямому значенні отримав вудочку, тобто не саме вирішення, а засіб для вирішення матеріальних проблем. Це і є ціллю роботи Карітасу у різних проектах – не лише допомагати людям, які опинились у кризових умовах життя, але й вчити самотужки виходити з таких реалій», – коментує Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України.

Також колишній мігрант Олександр вирішив розпочати власну справу з вирощування бройлерних курей. Ще восени, – коли дешевше, – для Олександра було закуплено зерно для годування курчат. Паралельно реінтегрант розпочав оформлення документів для реєстрації приватного підприємця, а також купив обладнання та необхідний матеріал для виготовлення тротуарної плитки.

На момент візиту працівників Карітасу у квітні, Олександр вже мав першого замовника та великі плани на майбутнє. Як тільки нічна температура сягнула позначки вище 10 С, він закупив курчат і при допомозі рідних розпочав займатися вже двома справами – вирощуванням курей і виготовленням тротуарної плитки.

Олександр був дуже вдячний за шанс, який йому надав Карітас. Він вміло ним скористався та не планує зупинятися лише на зазначених справах, так само не планує шукати ще раз кращої долі на чужині.

Categories: Новини

Залишити відповідь