Image

Карітас б’є на сполох ? в Україні найбільш сувора епідемія ВІЛ/СНІДу в Європі

0 Comments

22.12.11
Щороку уряди звітують перед своїми народами про протидію епідемії ВІЛ/СНІД. Рішення про це було прийнято у травні 1988 року, Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня було офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом.

«За оцінками Міністерства охорони здоров’я України, станом на кінець 2007 р. поширеність ВІЛ серед дорослого населення України (віком 15-49 років) складала 1, 63%. Нині ця цифра ще більша і це означає, що в Україні найбільш сувора епідемія ВІЛ/СНІДу в Європі та Співдружності Незалежних Держав. За даними українського СНІД-центру, лише близько 4% людей добровільно проходили тестування на ВІЛ (якщо не брати до уваги вагітних та хворих, які тестуються в обов’язковому порядку) і наразі знають свій ВІЛ-статус», ? каже Галина Корбеляк, координаторка роботи із дітьми та молоддю в Карітасі Київ.

Київський Карітас на щоденній основі більш як 10 років працює, зокрема, із дітьми та молоддю, що перебувають у кризових умовах життя. Серед них є і ВІЛ-інфіковані.

16-річна Оля, яка регулярно відвідує Карітас, розповідає: «Нещодавно у нашому центрі відбувся показ фільму «Клетка» для молодих людей. Це документальний фільм режисера Андрія Камінского, (прим. ? авторська студія “КА – film”, ©2002 р. диплом Токійського кінофоруму, перша премія фестивалю “Беззаконня в Росії” (Москва), міжнародна премія Артема Боровика, Міжнародної асоціації журналістів (США)) про притулок для ВІЛ-інфікованих дітей.

Знаю, що саме цей фільм внесено до Фонду кіноінституту Чехії. Він просто супер! Після його перегляду ніхто не залишився байдужим – відбувалися активні обговорення, поділ інформацією і враженнями, розповіді із особистого життя. Однозначно, що всі ми знаємо, якою загрозою є ВІЛ і СНІД, але уникаємо цієї інформації. Як і відповідальності…».

Також в київському Карітасі було ініційовано похід до хворих діток в дитячий будинок “Берізка”. Цей заклад засновано у 1980 році. „Берізка” є єдиним спеціалізованим закладом медико-соціальної реабілітації для дітей–сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування з органічними ураженнями нервової системи та для дітей народжених ВІЛ-інфікованими матерями, ВІЛ/СНІД-хворих дітей.

Це єдиний у Києві дитячий будинок, в якому разом із здоровими вихованцями доглядають та лікують ВІЛ-позитивних малюків.

На даний час в «Берізці» перебуває 75 діточок від народження до 5 років. Відтепер працівники і волонтери київського Карітасу домовились про регулярні відвідини цього будинку і надання допомоги діткам і їх вихованцям. Адже ? кажуть вони ? як ніхто інші, знають, що таке ВІЛ, стигма до людей, що живуть із цією інфекцією, необхідність соціалізації і опіки такими дітьми.

Categories: Новини

Залишити відповідь