Image

У Карітасі Київ відбулася міжнародна зустріч із працівниками Карітасу Грузії, Азербайджану та України

0 Comments

04.12.11
Протягом 9-13 листопада в київському Карітасі перебували працівники Карітасів Грузії та Азербайджану. Метою їх візиту і мандрівки було знайомство з українським досвідом соціальної роботи, обмін досвідом, налагодження контактів. За три робочі дні фахівці проектів роботи з кризовими дітьми і молоддю з Карітасу Тбілісі взяли участь в аут-річ виїзді та в роботі Соціального центру Карітас Київ, ознайомились із роботою НУО «Право на здоров’я» та «Асперн», – повідомляє о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ.

В перший день візиту відбулася зустріч з командою проекту “Мобільна робота з молоддю” Карітасу Київ, обмін інформацією про напрямки, завдання та результати роботи, соціальну ситуацію в місті, специфіку взаємин з органами влади тощо.

Протягом дня гості мали змогу долучатись до заходів у соціальному центрі, спілкуватися з користувачами послуг Карітасу.

В наступний день гості із Грузії відвідали Центр допомоги дівчатам ф молодим жінкам в складних життєвих обставинах «Право на здоров’я», і в той же вечір взяли участь у спільному виїзді мобільних бригад КМЦСССДМ, Карітасу Київ, Caritas SPES і «Право на здоров’я». Це була, мабуть, найцікавіша частина візиту, – грузини поспілкувалися з групою безпритульної молоді, спостерігали процес їх медичного огляду, харчування і консультування.

На третій день перебування іноземні колеги відвідали притулок для дітей, реабілітаційний та професійно-освітній центри благодійного фонду «Асперн», партнерської організації Карітасу Австрії. Завершився їх візит вихідним днем, який був присвячений огляду історичної спадщини Києва.

11-го листопада Карітас Київ відвідав гість із Карітасу Азербайджану – пан Аріф Карімов. Він поспілкувався з працівниками, волонтерами місцевого Карітасу, також дітьми-відвідувачами кризового соціального центру.

Оскільки візит п. Аріфа припав на час проведення еколого-мистецького заняття, то колега із Кавказу приділив особливу увагу виставці дитячих робіт (малюнків та колажів, ляльок-мотанок), у бесіді з дітьми та волонтерами поцікавився інтересами молоді.

«Дуже дякую за гостинність. Цінним є саме можливість спілкування людей різних культур. Насправді ми одна сім’я і маємо одне серце, маємо схоже бачення професійного та суспільного розвитку, керуємося єдиними цінностями. Лиш розмовляємо на різних мовах”, – сказав гість наприкінці своїх відвідин Карітасу в Україні.

Крім чудових емоційних вражень, зустрічі із колегами із Грузії та Азербайджану дали цінну інформацію про розвиток соціальної роботи. Грузія насьогодні завершує перехід до моделі соціальної роботи, прийнятої в ряді країн Заходу, для якої характерна максимальна деінституалізація. Наприклад, держава покладає рішення проблеми сирітства на громади, водночас забезпечує підтримку і контроль усиновителів шляхом матеріальної допомоги та соціального супроводу їх сімей, це ж стосується і недержавних притулків. Як і в інших сферах суспільного життя, грузини скористалися можливостями, відкритими їм після повалення авторитарного режиму 8 років тому.

Нині в країні майже не залишилось великих сиротинців, натомість, програма усиновлення є надзвичайно успішною та розвивається мережа недержавних малих притулків з сімейними формами виховання. Грузія скоротила мережу державних соціальних служб, натомість, громади на тендерній основі купують послуги громадських організацій, а успішна антикорупційна політика забезпечує перемогу в гонитві за фінансуванням найкращих команд фахівців.

«Що ж до колег в Азербайджані, то попри великий запит на соціальну роботу, їх можливості обмежені. Суспільно-політична ситуація в Азербайджані виглядає подібно до нашої: корупція, величезний розрив між багатіями й біднотою, еміграція як втеча від безвиході соціальної несправедливості. Ця країна має значні прибутки від продажу нафти, реалізує коштовні інфраструктурні проекти.

В той же час, мандрівники зустрічають поруч з розкішшю жалюгідні злидні. В деяких аспектах ми, поки що, перебуваємо в кращому становищі. Так, влада Азербайджану, прагнучи убезпечити себе від народних виступів, гальмує розвиток громадської самоорганізації, і це стосується не лише політичної опозиції.

Це переважно ісламська країна, хоча Карітас не займається місіонерською роботою та допомагає нужденним без огляду на їх віросповідання, наші можливості роботи обмежені декількома історично сформованими християнськими анклавами», – наголошує соціальний працівник Карітасу Київ В’ячеслав Федченко.

Categories: Новини

Залишити відповідь