Image

Ми – громада чи населення?

0 Comments

 

30.11.11
Пошук відповіді саме на це запитання об’єднав учасників круглого столу, який відбувся 22 листопада в Карітасі Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ. Ініціаторами скликання даного круглого столу були місцевий благодійний фонд «Карітас» та члени об’єднання «Дрогобицька громада». Основною причиною, яка спонукала до організації такої зустрічі, стала необхідність належної підготовки до громадських слухань, які за погодженням міської ради відбудуться у грудні цього року, та погодження ряду основних питань, що підніматимуться на цих слуханнях.

До участі у круглому столі було запрошено багато громадських організацій (товариств, спілок, об’єднань тощо), представників міської влади та представників місцевої преси. Число присутніх на круглому столі було понад 20, оскільки багато представників громадських організацій проігнорували дане запрошення та не з’явились на зустріч.

 

Проте, це не стало перешкодою для успішного проведення дискусії та прийняття спільних рішень щодо подальшої діяльності.

Основними питаннями, які піднімались до обговорення були:
· роль громадських організацій у житті міста;
· обговорення результатів проведення вуличної акції «Завдання владі»;
· вплив громадських організацій на формування бюджету міста;
· фінансування ініціатив організацій громадського суспільства та інших недержавних організацій з бюджету міста (конкурсна основа розподілу коштів, прозорість, об’єктивність);
· механізм співпраці влади та громадських організацій
та інше.

Дискусія щодо цих питань була справді цікавою та енергійною, оскільки точка зору громадських організацій на ту чи іншу проблему чи способи її вирішення майже завжди не співпадала з поглядами на ці ж речі представників міської влади.

Вислухавши усіх присутніх та бажаючих виступити людей, була ухвалена резолюція, як підсумковий документ зборів та план для проведення майбутнього громадського слухання. Основними положеннями затвердженими в резолюції були:
1. Активно залучати представників громадських організацій до процесу формування бюджету міста, наприклад через створення бюджетної громадської ради.
2. Враховувати ініціативи громади при ухваленні важливих рішень, зокрема через слухання та інші засоби.
3. Передбачити в міському бюджеті на 2012 рік статтю витрат на розвиток громадянського суспільства.
4. Розробити чіткий механізм прозорого використання коштів розвитку громадянського суспільства на конкурсній основі серед громадських організацій.
5. В обов’язковому порядку провести громадське слухання по обговоренню проекту бюджету міста на 2012 рік.
6. Відкоригувати положення про громадські слухання, щоб зробити його більш доступним.
7. Покращити способи комунікації влади з представниками організацій громадянського суспільства.
8. Об’єднувати зусилля громади та влади у вирішенні проблем міста на прикладі конкретних проектів.
9. Проінформувати учасників круглого столу про реакцію на дану резолюцію згідно вимог чинного законодавства.

Після двох годин жвавої дискусії усі її учасники погодилися із запропонованими твердженням, що необхідно налагодити і покращити способи комунікації влади з організаціями громадського сектору. Адже лише в спільній співпраці та підтримці ми зможемо приймати справді важливі рішення, які допомагатимуть нам робити рушійні та позитивні зміни в нашому суспільстві.

«Щиро сподіваємось, що заплановане на грудень проведення громадських слухань збере значно більшу аудиторію ніж сьогоднішній круглий стіл та дозволить громаді вирішити питання, які є для неї справді важливими», ? сказали організатори на завершення зустрічі у Карітасі.

Categories: Новини

Залишити відповідь