Image

12 червня – День боротьби з дитячою працею

Міжнародна організація праці проголосила 12 червня Всесвітнім днем боротьби з дитячою працею у 1997 році. Так спільнота хотіла привернути увагу до всесвітнього  руху за заборону дитячої праці та акцентувати увагу на необхідності захисту дітей від всіх форм експлуатації.  

На жаль, значна кількість дітей у світі досі піддаються найгіршим формам дитячої праці, таким як робота в небезпечних умовах, рабство, торгівля наркотиками і проституція, а також участь у збройних конфліктах.

Запобігти цьому мають на меті як національне законодавство, так і  міжнародні договори, які ратифікувала Україна, серед них:  

·   Конвенція ООН про права дитини, яка визначила, зокрема право на захист від експлуатації та праці, яка може бути шкідливою для дитини; 

·   Європейська соціальна хартія, яка забезпечила права дітей на надання належної освіти та соціального захисту, визначила мінімальний вік для прийняття на роботу для обмеження доступу до небезпечних форм праці; 

·   Конвенція Міжнародної організації праці № 182 про найгірші форми дитячої праці, ратифікована Україною у 2000 році, визначила необхідність боротьби з рабством, сексуальною експлуатацією, залученням до збройних конфліктів тощо.

Не можна не згадати і Декларацію прав дитини, згідно якої дитина не може прийматися на роботу до досягнення належного вікового мінімуму, виконувати шкідливі для здоров’я роботи, або ті, що перешкоджають її освіті, фізичному, розумовому чи моральному розвитку.

Особливості роботи неповнолітніх в Україні безпосередньо регулюються Кодексом законів про працю та ЗУ “Про охорону дитинства”. Так, нашим законодавством встановлено наступні умови:

• загальний вік прийому на роботу з 16 років (ст. 188 КЗпПУ);

• скорочений робочий тиждень (ст. 51 КЗпПУ);

• заборона працювати вночі та позаурочний час (ст. 192 КЗпПУ);

• заборона працювати на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах (ст. 190 КЗпПУ);

• щорічні відпустки неповнолітнім працівникам надаються у зручний для них час (ст. 195 КЗпПУ);

• виплата заробітної плати за скороченої тривалості щоденної роботи в такому самому розмірі, як працівникам відповідної категорії за повної тривалості щоденної роботи (ст. 194 КЗпПУ);

• щорічна відпустка тривалістю один календарний місяць, що повинна надаватися будь-якої пори року за бажанням (ст. 159 КЗпПУ).

За експлуатацію дітей в Україні передбачена кримінальна відповідальність у вигляді арешта, обмеження та позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на певний строк.

Повідомити про трудову експлуатацію дитини можна звернувшись до:

• Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

• Освітнього омбудсмена;

• Національної поліції України;

• Державної служби України з питань праці (з питань дотримання законодавства про працю, в тому числі неповнолітніх).

Проте важливо розрізняти примусову працю і добровільне волонтерство. 

Волонтерська діяльність –  це добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання волонтерської допомоги.

Діти можуть бути волонтерами за згодою батьків або осіб, що їх замінюють. В той же час неповнолітні особи не можуть надавати волонтерську допомогу за деякими напрямами, визначеними Законом України «Про волонтерську діяльність», а також у медичних закладах. 

На сьогодні в мережі Карітасу 1071 дітей за згодою батьків залучені до волонтерської діяльності. Під наглядом дорослих вони допомагають у проведенні майстер-класів, фотографуванні, приймають участь у різного роду заходах в дружніх до дитини просторах і не тільки. 

Нашим обов’язком є створення належних умов для забезпечення всіх прав та свобод дитини, де вона має можливість повноцінно рости, навчатися та розвиватися в безпеці для свого життя, здоров’я та гідності, у належних умовах  та достатку. Залучаючи дітей до допомоги ближнім, ми не тільки виховуємо в них любов до праці, але і відкриваємо нові можливості, сприяємо їх духовному зростанню і віримо – це принесе користь в майбутньому не тільки їм особисто, але і всьому суспільству. 

Нехай усвідомлення важливості цього дня та дії кожного батька і матері в Україні покладуть основу для майбутнього, в якому кожна дитина буде мати можливість розвиватися, мріяти та бути щасливою.

Надання правничої (правової) допомоги в захисті прав дитини та трудових прав входить до кола питань, які надаються юристами мережі КАРІТАСу. Звернутись до фахівців ви завжди можете за телефоном нашої гарячої лінії 0 800 336 734 або уточнити своє питання напряму в осередку Мережі Карітас за посиланням.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини