Image

1 червня – Міжнародний день захисту дітей: як Карітас України опікується дітьми

Щороку 1 червня світ відзначає Міжнародний день захисту дітей.

Це свято нагадує всім нам про важливість захисту прав та інтересів дітей. Як підписант Конвенції ООН про права дитини, Україна дотримується її положень та має забезпечувати всебічний захист прав дітей, як то:

– право на життя та здоров’я; 

– право на освіту, відпочинок і дозвілля;

– право на захист від насильства та експлуатації; 

– право на сім’ю; 

– право на висловлення власної думки; 

– право на захист від фізичного та психологічного насильства, тощо. 

В Україні основними нормативними актами, які регулюють права дітей та їх захист, є: Конституція України, Сімейний кодекс України, Цивільний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства», Закон України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей», Закони України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

На захист порушених прав дитини, в першу чергу, стають її батьки, на яких законом покладено обов’язок опіки та піклування. Також є ряд органів та служб до яких потрібно звертатися в разі порушення прав дітей. До них відносяться: органи державної влади або місцевого самоврядування, правоохоронні органи (поліція, прокуратура), органи опіки та піклування, центри соціальних служб у справах дітей сім’ї та молоді, Уповноважений Верховною Радою з прав дитини, громадські організації. Також, у батьків завжди є право на звернення до суду, який теж стає на захисті прав дитини. 

Крім того, треба відмітити і право дитини на самозахист, бо є випадки, коли саме батьки порушують її права. Згідно ст.164 Сімейного кодексу України, батьки, або один з батьків, що порушують права дитини, можуть бути позбавлені батьківських прав. За ст. 165 Сімейного Кодексу України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров’я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Отже, для самозахисту дитині необхідно бути обізнаною у своїх правах. Конституція України гарантує кожному право знати свої права та обов’язки. Це знання допомагає запобігти порушенням. Дитині достатньо знати, що всі рівні перед законом та суспільством, і що будь-які прояви насильства чи жорстокості до неї недопустимі. 

Через повномасштабну війну охороняти дитинство в Україні стало набагато важче. На жаль, тільки за офіційною інформацією, станом на 27.05.2024 року в результаті збройного конфлікту загинули 548 дітей, понад 1351 отримали поранення різного ступеня тяжкості, сотні дітей стали сиротами або втратили своїх опікунів. Тисячі дітей загубилися під час бомбардувань або евакуації із зони бойових дій, і тільки за офіційними даними більше 20 000 дітей були насильно вивезені на територію країни-агресора. Тисячі родин стали внутрішньо-переміщеними особами або отримали прихисток за кордоном.

Стикнувшись з небаченим раніше викликом, Карітас України попри війну намагається створити безпечне та справедливе середовище для дітей в Україні, забезпечуючи їм  захист та підтримку. Серед наших бенефіціарів понад 43 000 дітей, а також щонайменше 21 000 дорослих, що перебувають у безпосередньому контакті з дітьми, перш за все це батьки, опікуни та вчителі.  

В центрах мережі Карітасу станом на зараз діють:

  1. 14 соціальних центрів для дітей та молоді із вразливих категорій населення; 
  2. 46 Просторів дружніх до дітей;
  3. 18 безпечних просторів в школах; 
  4. 2 програми соціального супроводу для кризових родин

Забезпечують якість цих проєктів наші координатори, психологи, соціальні педагоги, соціальні працівники, аніматори та інші спеціалісти – загалом 360 осіб. 

Благодійна допомога зі всього світу, потужний штаб працівників, їх висока вмотивованість та бажання зробити дитинство наших дітей якомога щасливішим надає великі можливості для нашого служіння. Ми вже змогли відремонтувати 85 шкіл і дитячих садків, організували таборування для більше 2500 дітей і підлітків ВПО та інших вразливих категорій. Цього року маємо амбітні плани щодо оздоровлення ще 1000 дітей в реабілітаційних таборах Закарпаття. 

Для дітей, які потребують додаткової освітньої підтримки, в просторах Карітасу доступні розвиваючі заняття, тренінги, профорієнтаційні заходи та репетиторство (як групові так і приватні заняття).

Запрошуємо дітей та їхніх батьків стати відвідувачами Просторів дружніх до дитини мережі Карітасу. Дізнатись про подробиці можна в наших місцевих осередках або за телефоном гарячої лінії 0800 406 506.

_________________________________________________________________________________________

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини