Торгівля людьми в умовах війни: Карітас України посилює співпрацю з правоохоронними органами для протидії злочинам

Війна загострила проблему торгівлі людьми в десятки разів, але водночас зменшила можливості викриття злочинів проти гідності українців. Торгівля людьми – це кримінальний злочин, який карається згідно з Кримінальним кодексом України позбавленням волі на строк від 3 до 15 років (стаття 149 ККУ).

Представники обласних прокуратур, міграційної поліції та соціальних департаментів при ОВА налагоджують співпрацю з неурядовими організаціями задля виявлення злочинів торгівлі людьми. Карітас України вже понад 20 років займається цією суспільною проблемою і активно бере участь у діалогах з правоохоронцями.

Задля ефективного виявлення злочинців, які наживаються на торгівлі людьми (за даними Ради Європи, нелегальний дохід ділків у цій сфері лише за один рік може досягати 29,4 мільярдів євро).

Андрій Костін, Генеральний прокурор України, доручив обласним прокуратурам організувати зустрічі та круглі столи щодо співпраці з неурядовими та релігійними організаціями. До благодійників, таких як НУО, люди, які зазнали фізичних, моральних і психологічних катувань, звертаються набагато частіше, бо слова «поліція», «прокуратура», «влада» – їх просто лякають. Вони також побоюються, що зізнавшись про те, що їх змушували робити, можуть самі стати злочинцями.

«З початку повномасштабного вторгнення розпочато розслідування 382 кримінальних правопорушень за фактами торгівлі людьми. Повідомлено про підозру 158 особам. Знешкоджено 12 організованих злочинних груп у сфері торгівлі людьми. Скеровано до суду обвинувальні акти щодо 155 осіб. 76 злочинців засуджено. Потерпілими визнано 197 осіб. 126 із них (64%) – жінки та неповнолітні. Водночас ми усвідомлюємо, що ці цифри лише “верхівка айсберга”. По-перше, ми не маємо достовірних даних щодо злочинів, які Росія вчиняє на тимчасово окупованих територіях України, але патерни злочинів, які ми побачили в регіонах, звільнених від окупантів, дають уявлення про їх катастрофічні масштаби», – розповів в одному з останніх інтерв’ю Костін.

Офіс Генерального прокурора посилює взаємодію на національному та міжнародному рівнях для протидії торгівлі людьми. Рішенням Генерального прокурора минулого року створено спеціалізований відділ для протидії торгівлі людьми, триває розвиток співпраці з широким колом державних інституцій, громадських організацій та міжнародних партнерів.

Важливим викликом є виявлення осіб, що постраждали від торгівлі людьми, серед вразливого населення, зокрема безробітних, сільських жителів, дітей та молоді, ВПО та інших груп ризику, та їх перенаправлення до уповноваженої особи для встановлення статусу постраждалого від торгівлі людьми. Покращення виявлення випадків експлуатації, примусової праці, торгівлі людьми, їх відповідне документування та ефективне розслідування, а також доведення злочинів до суду.

«Карітас України» має сім центрів, які займаються протидією торгівлі людьми та охоплюють майже всю Україну. Лише за останні 12 місяців до нас звернулося 128 потерпілих, 12 з них – діти. Із них 55% – ВПО, 14% – люди з інвалідністю. Найбільш вразливою групою є внутрішньо переміщені особи, особливо ті, які не мають документів і не можуть отримати доступ до державних пільг або програм допомоги, що підвищує їхню вразливість до торгівлі людьми. По цих випадках мають відкривати кримінальні справи, але бенефіціари часто бояться розповідати про винних через відчуття незахищеності.

До зустрічей з працівниками обласних прокуратур, неурядових та релігійних організацій, департаментів ОВА та поліції долучилися фахівці Карітасу України та локальних осередків Карітасу з протидії торгівлі людьми з багатьох областей України: Київської, Хмельницької, Львівської, Запорізької, Чернівецької, Івано-Франківської, Сумської, Тернопільської, Миколаївської, Херсонської, Волинської та Вінницької областей.

«Ми, як представники громадського сектору, працюємо безпосередньо з виявленням потенційних потерпілих. І маємо вміти слухати та задавати правильні питання для того, щоб реально щось змінювати. Щоб ті, хто постраждав від торгівлі людьми, бачили результати зусиль, які ми, спільно з правоохоронними органами, докладаємо для допомоги їм та відновлення їх гідності. Тому закликаю до співпраці та усвідомлення важливості ролі кожного з нас у цій справі», зауважив під час круглого столу в Хмельницькій обласній прокуратурі менеджер проекту з протидії торгівлі людьми Карітас Хмельницький Дмитро Баланюк.

Під час зустрічі у Львівській обласній прокуратурі начальник відділу нагляду за додержанням законів при розслідуванні злочинів проти життя Дмитро Петльований наголосив, що одним із найважчих і найважливіших питань у роботі правоохоронних органів є ідентифікація потерпілих осіб і виявлення фактів торгівлі людьми.

«Приховування таких злочинів не дає нам можливості вживати всі заходи, які б ми могли застосувати, щоб усі причетні до вчинення злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, понесли покарання. У першому кварталі 2024 року на Львівщині було відкрито лише два кримінальні провадження, що в чотири рази менше аналогічного періоду минулого року», – сказав Петльований. «Постраждалі в першу чергу звертаються до громадських організацій за допомогою. Тому ми просили зі своєї сторони, щоб ви проводили роз’яснювально-просвітницьку роботу з бенефіціарами щодо того, що правоохоронні органи можуть допомогти, і контактували з нами безпосередньо, оскільки багато людей навіть не здогадуються, що вони стали жертвами».

В.о. заступника начальника відділу управління міграційної поліції Володимир Копотюк акцентував, що зміцнення партнерства між виконавчою владою, громадськістю та правоохоронними органами сприятиме належному реагуванню на факти торгівлі людьми та підвищить ефективність виявлення, розкриття та розслідування таких злочинів.

«Ми вже мали випадки співпраці з неурядовими організаціями у протидії торгівлі людьми, і це дуже ефективно. Ми враховуємо ваші зобов’язання перед людьми щодо нерозголошення персональних даних, тому цих людей потрібно або переконати звернутися в поліцію, або просто дати нам орієнтир. Оскільки може бути такий варіант, що, наприклад, на певній пилорамі одна людина звернулася, а ще 10 потерпають від торгівлі людьми», — додав Копотюк.

У свою чергу, заступниця директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА Тетяна Крут розповіла, що дуже великою проблемою є надання статусу особам, які потерпіли від торгівлі людьми, а, власне, сам механізм, який визначається і регулюється Законом «Про протидію торгівлі людьми», прийнятим ще у 2012 році. І наразі він є дуже застарілим і бюрократичним.

У 2023 році статус осіб, які потерпіли від торгівлі людьми на Львівщині, встановили лише трьом людям, двоє з яких — серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Це були випадки трудової експлуатації. Ще одна особа отримала статус, перебуваючи на тимчасово окупованій території України.

«У 2023 році на Львівщині була прийнята національна соціальна програма протидії торгівлі людьми. У нас створена при Львівській обласній державній адміністрації координаційна рада з питань сімейної політики, до складу якої входять представники державних інституцій, Нацполіції, міграційної служби, громадських інституцій, які напрацювали і затвердили на обласному рівні певні заходи до цієї державної цільової соціальної програми»,зазначила чиновниця. «Те, над чим ми працюємо, — це відсутність фінансування на місцевих рівнях, відсутність програм протидії торгівлі людьми, відсутність фахівців, які можуть встановлювати такий статус (а вони є тільки на обласному рівні), що не дає можливості швидко та оперативно реагувати на ті питання, які виникають на місцевому рівні. Не завжди людина, яка є постраждалою, готова говорити про це вголос, а допоки вона приїде в обласний центр — тим більше».

У круглому столі у Львівській обласній прокуратурі взяли участь представниці Карітасу України та місцевих організацій з Дрогобича та Бродів. Вони активно включилися в обговорення питань, які можуть якісно вплинути на співпрацю та покращення результатів у протидії торгівлі людьми. Зокрема, щодо обміну інформацією та каналами перенаправлення між усіма суб’єктами, як обласного, так і національного механізму взаємодії, необхідності забезпечення ефективного виконання та відповідного фінансування обласної комплексної програми соціального захисту населення, а також підвищення рівня обізнаності населення щодо явища торгівлі людьми. Для цього фахівці Карітасу України рекомендували превентивно-освітній курс на платформі Prometheus «Торгівля людьми: як захистити себе та близьких».

«Дуже важливим для нашої співпраці є довіра людей, які постраждали від торгівлі людьми та координація дій. Ми, з одного боку, є сервісною організацією, адже люди приходять до нас за послугами та матеріальною допомогою, а з іншого — захисною, оскільки проводимо адвокаційну діяльність. Нам важливо, щоб наші бенефіціари бачили результати нашої співпраці з правоохоронними органами, що ми робимо, щоб допомогти їм та відновити їхню гідність, щоб ці справи доходили до суду, а винні були покарані належним чином. Лише такі випадки можуть ставати прикладами для інших постраждалих», зазначила асистентка менеджера проектів із протидії торгівлі людьми Карітасу України Наталія Кравчук.

Головною метою проектів із протидії торгівлі людьми є захист всіх українців незалежно від віку, гендеру та соціального статусу, попередження таких злочинів в Україні та виявлення осіб, що постраждали від торгівлі людьми, надання допомоги та сприяння їхній реінтеграції в суспільство. Попри всі виклики повномасштабної війни, Карітас відкритий до співпраці з усіма партнерами в Україні та за кордоном, які поділяють цю мету. Посилення взаємодії з обласними прокуратурами та міграційною поліцією може стати ефективним засобом у запобіганні злочинам торгівлі людьми.

Якщо ви підозрюєте, що хтось потрапив у ситуацію торгівлі людьми, контактуйте з місцевими правоохоронними органами чи повідомляйте нам:

Карітас Київ:

E-mail: info@caritas-kiev.org.ua ; Тел.: (067)-108-00-52

Карітас Івано-Франківськ:

E-mail: caritas-ivano-frankivsk@ukr.net ;  Тел.: (068)-322-49-77;  (095)-024-62-16

Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії:

E-mail: caritasdroh@gmail.com ; Тел.: (067)-454-48-85