«Бібліотека без кордонів»: інклюзивний простір Карітасу Суми відкриває нові можливості для дітей

У сучасному світі бібліотеки виходять за межі традиційних стін, стаючи інструментами для зміни життя та розвитку суспільства. Одним із таких прикладів є ініціатива «Бібліотека без кордонів», яка знайшла своє втілення в роботі інклюзивного простору Карітасу Суми.

В рамках проєкту «Спеціалізована підтримка та допомога дітям, особам з інвалідністю та їхнім сім’ям під час реагування на війну в Україні» фахівці інклюзивного простору у своїй роботі використовують підходи та інструменти, які отримали від міжнародної неурядової організації «Бібліотека без кордонів» (Bibliothèques Sans Frontières).

Інклюзивний простір — це місце, де діти та дорослі з інвалідністю можуть отримати підтримку, розвиток та інтеграцію у суспільство. За допомогою інструментів «Бібліотеки» бенефіціари навчаються, розвиваються, здобувають нові навички та розширюють соціальні зв’язки.

Діяльність інклюзивного простору проходить за підтримки Secours Catholique – Caritas France на базі благодійного фонду «Карітас Суми».

Про доцільність та актуальність інструментів «Бібліотеки» та їхній вплив на розвиток дітей з інвалідністю розповіла корекційна педагогиня та соціальна працівниця інклюзивного простору Карітасу Суми Юлія Сіденко.

За словами фахівчині, вже півтори місяці спеціалісти простору мають можливість використовувати ці інструменти у своїй роботі, зокрема, з дітьми віком від 5 до 18 років. І за цей невеликий проміжок часу вони спостерігають певні позитивні результати у бенефіціарів.

«Використання на заняттях різних складових «Бібліотеки» допомагають нашим відвідувачам налагоджувати комунікацію один з одним, навчатися, підвищувати концентрацію уваги, розвивати мовлення та здобувати нових навичок», підкреслює Юлія Сіденко.

Фахівці підвищують свою кваліфікацію

За допомогою засобів та матеріалів бібліотеки розвиваються не лише бенефіціари, а й фахівці інклюзивного простору підвищують свій кваліфікаційний рівень. Література, яка входить у склад боксів бібліотеки, дуже корисна та помічна у роботі спеціалістів. З неї вони дізнаються про новітні методики, корисні поради, вивчають нозології, що можуть зустрічатися у їхніх бенефіціарів. «Інформація, що наведена в допоміжній літературі для спеціалістів, допомагає підвищувати нам (фахівцям – прим. редактора) кваліфікаційний рівень», зауважує Юлія Сіденко.

Будують комунікацію за допомогою книг та карток

Один із ключових елементів «Бібліотеки без кордонів» — це мобільні освітні комплекти, які містять книги, планшети та інтерактивні матеріали. У Карітасі Суми ці комплекти фахівці використовують для проведення навчальних та розвивальних занять з дітьми та дорослими.

Бібліотека містить багато книжок, розрахованих для дітей різного віку. Ці інструменти допомагають розвивати та «запускати» мовлення, оскільки простір відвідують багато дітей, які мають початковий мовленнєвий розвиток, особливо діти з розладами аутистичного спектру. «Діти із задоволенням долучаються до роботи з книжками»,зауважує педагогиня.

До речі, саме книги та розвивальні картки допомагають самим фахівцям вибудувати комунікаційні відносини з дітьми-відвідувачами інклюзивного простору. В приклад Юлія Сіденко наводить картки, на яких зображені режимні події. Таким чином, спеціалісти використовують їх у роботі з дітьми, щоб наочно показати, як побудувати режим дня. «Це дуже важливо для дітей з розладами аутистичного спектру, це допомагає їм долати тривогу та страх, викликану невизначеністю», – підкреслює фахівчиня.

Цифрові платформи та скринька ідей

Використовуючи цифрові платформи, що є однією зі складових «Бібліотеки», фахівці інклюзивного простору забезпечують бенефіціарам доступ до спеціалізованих навчальних матеріалів, відеоуроків та програм, які сприяють розвитку мовлення, когнітивних навичок та творчих здібностей. «Для дітей, що мають низьку концентрацію уваги, планшети використовуємо, як допоміжний звуковий засіб. Він допомагає розвинути зосередженість та концентрацію уваги», зазначає Юлія Сіденко.

Зі скриньки ідей, за словами корекційної педагогині, фахівці простору черпають нові ідеї та натхнення, які втілюють на своїх заняттях. Так, приміром, демонструють учасникам занять відеоінструкції зі створення різноманітних поробок на майстер-класах. Логопед за допомогою відеоуроків показує учасникам артикуляційні вправи, фізіотерапевт – фізичні вправи.

Окрім використання цифрових платформ у стаціонарному просторі,інструменти «Бібліотеки» фахівці використовують і на виїздах у громадах. «Це величезна допомога, щоб зробити заняття цікавими та водночас корисними», зауважує Юлія Сіденко.

У складі «Бібліотеки» є пісочниця з підсвічуванням. Її використовує у своїй роботі психолог для проведення пісочної терапії на консультаціях з дітьми та їхніми батьками.

Один із боксів включає в себе спеціальні іграшки, які покликані розвивати емоційний інтелект у дітей. Особливо це корисно для дітей з розладами аутистичного спектру. «Для дітей з інтелектуальними порушеннями – це дуже цінний ресурс, який навчає їх розуміти та усвідомлювати власні емоції та емоції оточуючих», – зазначає Юлія Сіденко.

«Всі інструменти «Бібліотеки» – дуже сучасні та корисні, вони викликають зацікавленість не лише у дітей, а у дорослих бенефіціарів», – підкреслює Юлія Сіденко.

Поєднання досвіду «Бібліотеки без кордонів» та місцевого контексту, в якому працює Карітас Суми, створює нові можливості для соціальної інтеграції та розвитку дітей з особливими освітніми потребами. Ці ініціативи не лише покращують доступ до освіти та інформації, але й допомагають подолати соціальну ізоляцію, яка часто супроводжує людей з інвалідністю.

Інклюзивний простір Карітасу Суми демонструє, що завдяки міжнародним проектам та ініціативам, таким як «Бібліотека без кордонів», можна створити середовище, в якому кожен має шанс на розвиток, навчання та активне життя.