Зігріймо наших людей

Зробити пожертву через Liqpay

English

Росія продовжує руйнувати обстрілами житло людей і атакувати об’єкти цивільної та енергетичної інфраструктури.

На територіях наближених до зони бойових дій відновити комунікації не вдається – ці регіони вже понад півтора року без води, світла і газу.

Зимовий холод у прифронтових містечках і селах становить таку ж небезпеку для життя і здоров’я людей, як і постійні обстріли росії. Збірка «Зігріймо наших людей» триває вже понад 2 місяці.

Впродовж листопада – грудня 2023 року із запланованих 55 500 000 грн нам вдалося зібрати понад 34 730 000 грн та забезпечити дровами чи паливними брикетами 2 335 домогосподарств. Така допомога стала можливою завдяки нашим партнерам з Cordaid, Caritas Spain, Caritas Korea, Caritas Japan, Association of Ukrainians in Great Britain, Caritas Portuguesa та сотням приватних благодійників.

Ця підтримка змінила на краще життя людей, які проживають в умовах цієї суворої зими у прифронтових містечках і селах та в областях, які зазнають постійних ракетних обстрілів. Карітас Донецьк у м. Дніпро забезпечив опалювальними матеріалами 125 домогосподарств, Карітас Кривий Ріг – 155, Карітас Миколаїв – 296, Карітас Запоріжжя – 247, Карітас Краматорськ – 371, Карітас Маріуполь (в Донецькій області) – 589, Карітас Херсон – 16, Карітас Кам’янське – 125, Карітас Суми – 110, Чернігів – 100, Карітас Хмельницький – 170 та Карітас Київ – 31 домогосподарство.

“У мене тепло асоціюється з сім’єю, дітьми, обіймами”, – розпалюючи грубку каже Аліна Саламатова, якій Карітас Хмельницький доставив вантажівку дров. На грубці вони зараз готують їжу для худоби та птиці, яких завели ще минулого року. А раніше, як тільки приїхали та оселилися у старенькій хатині, готували на грубці їжу і для себе. Аліна згадує, що було дуже важко. Вони з сім’єю двічі втікали від війни та двічі будували своє життя “з нуля”. У 2014 році Володимир, Аліна та їхній на той час один син, переїхали з Лисичанська до Бердянська. Тоді все їх життя залишилося у Лисичанську і на новому місці вони взяли на виплату будинок, зробили ремонт, влаштувалися на роботу. Життя налагодилося, в них народилися ще один син та дві донечки. Але війна знову змусила їх залишати все своє життя і виїжджати в нікуди.

“Ми приїхали на Хмельниччину взагалі без речей. Найменшій донечці тоді було декілька місяців. З усім нам допомогли люди. Волонтери, фонди, сусіди. Продуктами, хімією, речами, ліжечком для дитини, технікою і навіть дровами для обігріву, допоміг Карітас. Я дуже дякую, бо це дуже важлива допомога для нас”, – каже Аліна.

Жінка каже, вони не чекали, що їм будуть постійно допомагати. Чоловік відразу влаштувався на роботу, він помічник комбайнера. А вона з дітьми, облаштовували житло. Спочатку жили з іншими людьми, але через короткий час взяли на виплату старенький будиночок. Аліна каже, іноді плакала, бо не вірила, що можна довести ту стару хатину до ладу. Але чоловік запевнив, що вони з усім впораються. Підлатали стіни, утеплили вікна, складніше було хіба забезпечити обігрів, адже там відключене газопостачання. Але чоловік відремонтував грубку, Карітас допоміг з дровами й в будинку до зими вже було тепло.

Зараз Аліна працює у кіоску, готує людям смачні перекуси, адже дуже любить працювати з тістом і мріє про свою справу. Володимир, поки не сезон польових робіт, займається господарством. Разом допомагають облаштовуватися таким самим сім’ям, які тільки переїхали з окупованих територій, чи з-під активних бойових дій. Торішній досвід підготовки до зими дозволив Карітасу України розробити плани дій, протоколи безпеки, логістику, процедури закупівель і дистрибуції допомоги. Ми удосконалили наші стратегії для ще більш ефективної підготовки до зими.

Карітас має професійні команди, які доставляють опалювальні матеріали у найбільш постраждалі громади вздовж лінії активних бойових дій. Карітас Маріуполь доставив паливні брикети в прифронтові громади Донеччини. Попри обстріли, в Новогродівській і Покровській громаді 90% місцевих жителів не евакуювалися зі своїх домівок. Крім того, громади прийняли вимушено переміщених осіб із районів, де ведуться активні бойові дії.

Особливо вразливими в цих регіонах є діти, літні люди й люди з інвалідністю. Відсутність тепла для них не лише незручність, а й питання виживання та серйозної загрози їхньому здоров’ю і добробуту. Тому адресна доставка паливних брикетів самотнім пенсіонерам у Покровську була для них особливо цінною. Літні люди отримали наше тепло в прямому сенсі цього слова – їм буде, чим опалювати оселі.

Карітас України визначив регіони й громади, де зможе допомогти найбільш вразливим категоріям населення, які й надалі потребують опалювальних матеріалів. Загалом це ще 400 домогосподарств. Допомогу їм надаватимуть: Карітас Запоріжжя – 100 домогосподарств, Карітас Маріуполь – 150, Карітас Краматорськ – 100, Карітас Херсон – 25 та Карітас Берислав – 25.

Протягом січня 2024 року Карітас України планує зібрати ще 10 400 000 грн (270 тисяч євро) для закупівлі опалювальних матеріалів. У суму 26 000 гривень на кожне домогосподарство враховано закупівлю дров чи паливних брикетів (в залежності від регіону та особливості домогосподарств), логістика та оплата праці працівників.

Кожна ваша пожертва це тепло та гаряча їжа для наших людей:

Разом ми можемо більше!

Кнопка для пожертви через Liqpay