Image

Заява Карітасу Білорусь щодо масових хвилювань в Білорусі після виборів 9 серпня 2020 р.

0 Comments

Президентські вибори відбулися в Білорусі в неділю, 9 серпня 2020 р. На початку передвиборчої кампанії, всі в країні очікували повторення виборів 2015 року – передбачувані кандидати та той самий результат, з яким білоруси живуть вже 26 років. Як не дивно, але цьогорічна передвиборча кампанія почалась досить жваво – нові кандидати на пост президента, безпрецедентна виборча активність, залучення громадян, але також і жорсткі репресії.

Тисячі розчарованих білорусів вийшли на вулиці по всій країні, щоб висловити свою недовіру щодо переобрання президентом Білорусі Олександра Лукашенко. За першими результатами, оголошеними Центральною виборчою комісією (ЦВК), він набрав 80% голосів.

З 9 серпня через масові мирні акції протесту громадяни вимагають чесних виборів та чесного підрахунку голосів у містах та селищах Білорусі. ОМОН застосовує блискавичні гранати, гумові кулі, кийки, водяні гармати та сльозогінний газ проти демонстрантів.

У понеділок, 10 серпня, акції протесту продовжились. В наслідок заворушень тисячі людей було поранено, п’ять – загинуло. За словами очевидців, поліція нападала на протестуючих, без уваги на стать чи вік. Співробітники міліції переховувались у машинах швидкої допомоги для засідки на протестуючих. Загалом міліція за два дні затримали близько 6700 осіб. Десятки журналістів, що висвітлюють заворушення, також стали жертвами нападів та арештів. Але мирні протести продовжуються, так само як і репресії, арешти та насильство. Затримані, яких звільнили із СІЗО в Мінську, надають шокуючу інформацію з перших вуст про жорстоке поводження, приниження та катування, які вони зазнали за гратами. Багато з них отримали важкі поранення; деякі були доставлені до лікарень в машинах швидкої допомоги. Також, затримані по кілька днів не мали доступу до води та їжі.

Три дні в Білорусі не було Інтернет зв’язку. Багато людей навіть не підозрювали про те, що відбувалося в країні. Така ситуація з Інтернетом продовжується – підключення щоденно перекривається органами державної влади на кілька годин. Ті веб-сайти, які є основними джерелами незалежної інформації, заблоковано, так само як і офіційний веб-сайт католицької церкви в Білорусі. Державна влада перешкоджає поверненню архієпископа Кондрусевича на батьківщину після візиту до Польщі. Усі організації громадянського суспільства стикаються з новою хвилею репресій та страху. З іншого боку, підвищився рівень солідарності та взаємопідтримки, який ще ніколи не зустрічався в історії нашої країна. Це дає нам надію та впевненість на краще майбутнє.

Поточні події впливають і стосуються нас як громадян, так і як організації. Наш найважливіший обов’язок як Карітасу – бути поруч із людьми, які потребують допомоги, і надалі надавати цю допомогу в межах наших поточних можливостей та проектів. Як Карітас, ми приєднуємося до позиції Конференції католицьких єпископів у Білорусі, яка рішуче засуджує усі форми насильства та закликає до справедливості та діалогу. Отець Віталій Добролович, директор Карітасу Білорусь, також зробив наступну заяву щодо поточних подій в країні:

Позиційний документ Карітасу Білорусь / 25.08.2020

Карітас – це не політика, Карітас – це любов Христа, яка реалізується через людину до свого ближнього. Місія Карітасу полягає в тому, щоб прийти на допомогу всім, хто цього потребує, дати надію там, де здається, що вона втрачена, і показати дух любові у світлі людського життя.

Спостерігаючи за тим, що сьогодні відбувається в нашій країні, кожен з нас переживає різні емоції та почуття. З одного боку, це нестерпний біль за тих, кого незаконно засудили і мучили, за  тих, хто в сльозах шукає правди і справедливості, а з іншого – радості за віру в очах людей, які йдуть захищати своїх близьких словом і законом. Я можу дуже довго перелічувати, що переживають люди у Білорусі в ці дні. Однак, найточнішими є слова Бенедикта XVI з енцикліки «Caritas in veritate»:

«Сьогодні ми спостерігаємо глибоке протиріччя. З одного боку, хтось претендує на довільні і необов’язкові права, вимагаючи, щоб державна структура їх визнала і взяла під свій захист. З іншого боку, не визнані і зневажені елементарні і фундаментальні права чималої частини людства».

Зараз кожен із нас робить все можливе, щоб допомогти тим, хто опинився на межі болю та відчаю. Це не лише численні благодійні організації, а й люди з добрими співчуваючими серцями. Сьогодні дуже важливо для всіх бути солідарними з жертвами. Карітас Білорусь закликає нашу країну у цей непростий час об’єднатись у молитві за всіх жертв мирних акцій протесту, за врівноважене вирішення конфліктних ситуацій у Білорусі, за припинення насильства у нашій рідній країні та долучитися до зусиль Папи Римського Франциска, який говорить світу:

«Мої думки спрямовані на любу Білорусь. Я уважно стежу за ситуацією, що склалась у цій країні після виборів, і закликаю до діалогу, відмови від насильства і поваги до справедливості і законності. Довіряю всіх білорусів захисту Пресвятої Богородиці, Цариці світу».

Карітас Білорусь хоче подякувати вам за будь-які прояви солідарності, ваші відкриті серця та значну підтримку, яку відчули співробітники Карітасу та волонтери за останній місяць.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь