Image

Відбулась онлайн-конференція «Рік пандемії: виклики, можливості, рішення»

0 Comments

25 березня 2021 року, відбулася онлайн-Конференція «Рік пандемії: виклики, можливості, рішення».

Перша тема панельної дискусії стосувалася порушення прав людини під час Covid-19. Членкиня НААУ та адвокат Ілона Золотухіна розповіла про утиск прав внутрішно-переміщенних осіб під час пандемії. Також спікерка зазначила, що вже більше року в країні працює новий сервіс”Електронний суд”, через який запит до суду юрист може зробити без фізичної присутності людини, щоб не наражати її на небезпеку зараження коронавірусом. Ілона Валеріївна закликає людей опанувати свої страхи та ставитися до карантину як до нового випробування. В Україні існує правова система, Національна асоціація адвокатів України, які готові надати безкоштовну первинну та вторинну правову допомогу. Тож, не варто боятися, а за допомогою електронних девайсів чи телефону звертатися до державних інститутів, відстоювати свої права та вимагати те, що належить людині за Конституцією.

Ми всі добре знаємо як зберегти та підтримувати імунітет, а от які справи були з соціальним імунітетом під час жорстких карантинних обмежень? Ідея проєкту виникла саме через пандемію – Історії соціального імунітету – це книга рецептів, що реагує на виклики світу та шукає відповіді як їм протистояти. Разом із ідейними натхненницями проєкту Gosia Biczyk – антропологиня та Яна Салахова – громадська активістка, ми говорили про те, що пандемія залякала кожного із нас і закувала в стінах свого будинку. Держава ввела жорсткі правила, однак не сказала як з ними жити, не підставила плече підтримки. Саме тому громадські активістки почали голосно думати про те, як посилити соціальний зв’язок з людьми та підвищити «соціальний імунітет суспільства».

Тож, кожна графічна новела проєкту – це комікс, який створює неймовірна художниця Алевтина Кахідзе, містить зворушливий діалог між звичайними людьми та дозволяє зробити видимими болючі питання й змушує кожного із нас подумати над тим, що ми можемо робити та як допомагати одне одному. Проєкт продовжує знаходити нові ідеї соціальної згуртованості, досліджувати та проводити паралелі між імунітетом людини та суспільства.

Панельна дискусія завершилася філософськими роздумами про те, як залишатися людяними та не втрачати людських якостей, коли здається, що весь світ іде з-під ніг. Олександр Філоненко говорив про важливість того, що революційні зміни – ренесанси – формувалися саме в момент «катастрофи» і кожному із них передувала пандемія. Сьогодні світ святкує 700-річчя «Божественної комедії», Данте Аліг’єрі, в основі цього шедевру світової літератури, лежить ідея усвідомлення того, як людина може переродитися та вийти «новою» з карантину й стати героєм епохи Відродження. Зараз кожному з нас необхідно шукати нові умови не тільки катастрофи, а й можливостей. Відкривати нові місця, знаходити в них себе та ставати такими локусом для інших.

Ми щиро дякуємо спікерам за цікаву та необхідну розмову у черговий час невизначеності та тривоги, а також учасникам конференції, які активно задавали нагальні питання в коментарях прямої трансляції. А також дякуємо за технічну підтримку групу медіацентру Накипело.

Якщо Ви не мали змоги приєднатися до онлайн-конференції «Рік пандемії: виклики, можливості, рішення», то її вже можна переглянути в записі за посиланням: https://fb.watch/4sIa7DfC7N/

Подія відбулася в рамках проєкту “Долаючи розломи в громадах”, за підтримки Карітасу Німеччини та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь