Поезія, що об’єднує. Зустріч з українським письменником Уолтером Орром Скоттом

«Завдяки заходам, які організовує Карітас Одеса УГКЦ, за останній рік гостями одеситів були: український піаніст Олексій Ботвінов, фронтмен популярного у світі українського етно-гурту «ДахаБраха» Марко Галаневич, тренер із ненасильницького спілкування, учень і друг Маршалла Розенберга – отець Кристлін Раджедрам із Шрі-Ланки, розповідає Микола Коваль, співробітник Благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ». – Спілкування з такими людьми, враховуючи їх багатий життєвий досвід, допомагали учасникам зустрічей зрозуміти багатогранність і багатовимірність такого явища як соціальна згуртованість і вплив на нього різних факторів: суспільних, політичних, естетичних, етичних».

У жовтні на запрошення Карітасу з одеситами зустрічався громадянин США, що став українським письменником, Уолтер Орр Скотт – людина незвичайної долі і надзвичайно цікавий співбесідник. Він колишній військовий медик, офіцер військово-морських сил США, музикант, мандрівник, письменник і громадський діяч. Пану Скотту, який відвідав багато країн, жив у резерваціях індіанців, захищав їхні права, вивчив мови і навіть був прийнятий до одного з племен, було що розповісти громадянам країни, яка стала для нього другою батьківщиною. Тут він живе вже майже 10 років, зблизився з людьми: став для багатьох другом як волонтер, що допомагає пораненим воїнам і їх сім’ям, які постраждали внаслідок військового конфлікту на Сході України.

На зустрічі, яка відбулася в бібліотеці ім. М. Грушевського, мова йшла про речі, які декому здаються не пов’язаними і навіть такими, що суперечать один одному: патріотизм і миротворчість, соціальна згуртованість і відкритість суспільства.

До бесіди з паном Уолтером могли приєднатися всі бажаючі. Приємною стала участь курсантів Інституту ВМС, Одеської морської академії та військовослужбовців комендатури забезпечення ВМС Збройних Сил України. Всі виручені кошти з продажу книг автор передає на потреби поранених воїнів та сімей, що постраждали внаслідок бойових дій.

Уолтер Скотт презентував свої книги, які видаються українською і англійською мовами одночасно. Таких видано в Україні вже чотири: «Вставай, Україно!», «Історія одного солдата», «Шевченко. Поезія в історіях» і «Дари. Книга перша – Миро». Про зміст цих книг і їх героїв говорили на зустрічі, після якої учасники мали змогу одержати книги з автографом письменника, сфотографуватися разом з ним на пам’ять.

Наступного дня була зустріч «Поезія, що об’єднує» із старшокласниками ЗОШ № 106. Говорили про творчість Т. Г. Шевченка і третю книгу пана Уолтера «Шевченко. Поезія в історіях». Старшокласники вільно спілкувалися із письменником англійською мовою, декламували вірші Шевченка і разом переконувалися, що справжня поезія згуртовує людей, робить їх близькими, незважаючи на час і відстань, вік і національність, мову і віросповідання.

«Поза свій юний вік, діти цікавляться життєвими подіями, як історичними, так і тими, в яких зараз живуть та якими оточені. Найцікавішим питанням, що мені задали, було те, як я бачу майбутнє України? – розповідає Уолтер Скотт. – Коли я дивився на їх світлі, розумні обличчя, мені було легко сказати те, що насправді думаю: я бачу майбутнє України в цій кімнаті. Продовжуйте навчатися та плануйте залишатися тут, в Україні, і не їдьте до якоїсь іншої країни. Ви потрібні тут, тому що ви і є майбутнє України».

Так сталося, що дата зустрічі співпала із сумною датою для цієї школи – саме цього дня, два роки тому, загинув випускник школи Микола Руденко. Присутні не могли не вшанувати пам’ять його та інших полеглих на окупованій території хвилиною мовчання. Після чого почали обговорювати книгу Уолтера Скотта «Історія одного солдата». В ній розповідається не стільки про бойові подвиги колишнього солдата, скільки про життєвий подвиг людини, що зазнала важких поранень, які фізично спотворили її, але не зламалася, вистояла і знайшла підтримку та найщиріші почуття. Це розповідь про силу духу, силу любові і силу віри.

«Це був прекрасний урок, що вчить людському співчуттю, співстражданню і взаєморозумінню. Зустріч, яка не може не залишити слід у юнацьких душах, і за словами самого Уолтера, зігріла і його душу», – зазначає Надія Шипілова, вчителька української мови ЗОШ № 106.

Відповідаючи на запитання: “Чому ми повинні вчитися у громад з інших країн задля зміцнення соціальної згуртованості?” пан Уолтер завжди підкреслював, що насамперед нам слід плекати те, що у нас самих захоплює іноземців – цінності родинних традицій, які зберігаються здавна, і благодійність та волонтерство, що Україна віднедавна явила всьому світові.

Зустріч з Уолтером Орром Скоттом була організована в рамках проекту «Зміцнення соціальної згуртованості» Благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ» в партнерстві з Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М. Грушевського за підтримки Українського клубу Одеси і Обласного центру патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді.