Image

Карітас України долучився до адвокаційної кампанії захисту прав дітей «Відкриваємо двері дітям»

0 Comments

 

20.11.13, Україна
Адвокаційна кампанія «Відкриваємо двері дітям» впроваджується на рівні Європейського Союзу та у 12 країнах Європи, включаючи Україну. Кампанія закликає ЄС і уряди європейських країн здійснити перехід від інституційної системи догляду дітей до системи, яка заснована на вихованні дитини в сім’ї. Офіційно ініціатива стартувала 6 червня під лідерством двох організацій – Eurochild (мережа неурядових організацій європейських країн) та Hope and Homes for Children (Міжнародна благодійна організація ‘Надія і житло для дітей’).

Кампанія «Відкриваємо двері дітям» покликана покращити якість життя дітей, які ростуть у спеціалізованих закладах (інституційний догляд), можуть потрапити до таких закладів, і дітей, які починають самостійне життя після інтернатів. «Це стане можливим після переходу від інституційного догляду до виховання дітей у сім’ї (цей процес відомий як деінституціалізація)», — переконані організатори.

 

Загальна мета кампанії – консолідація зусиль громадянського суспільства заради впровадження системних змін в соціальній політиці, що призведуть до відмови від інституційного догляду дітей. Завданнями кампанії визначено:

1. Підвищити поінформованість суспільства про шкоду і неприйнятність зростання дітей в інтернатах та про існуючі альтернативи
2. Досягти прогресу в прийнятті політичних рішень і законодавства щодо здійснення переходу від інституційного догляду до системи, яка забезпечує виховання дітей в сімейному середовищі та стимулює розвиток послуг з підтримки дітей і сімей в громадах.
3. Розвинути спроможність фахівців соціальної сфери та неурядових організацій щодо впровадження деінституціалізації.

Багаторічний міжнародний і український досвід демонструють, що дитячі інтернати — це не необхідність, і забезпечити права дітей можна в значно кращий спосіб. Активна діяльність громадських організацій в Україні, останні політичні заяви Президента України та нормативні документи створюють можливості для здійснення реальних перетворень у сфері захисту дітей.

Європейська Комісія у своїх рекомендаціях національним урядам прямо закликає «зупинити експансію інституційної системи догляду за дітьми, які залишилися без піклування батьків, і сприяти запровадженню якісних послуг на рівні громади й родинних форм виховання, враховуючи думку самої дитини».

Ми, команда Карітасу України, та наші партнери в Україні та закордоном закликаємо наш уряд бути відповідальними у виконанні своїх обов’язків щодо підтримки сім’ї та забезпечення якісного альтернативного догляду дітей. Ми також надаємо підтримку уряду у цьому процесі, демонструючи позитивні приклади та напрацювання світового Карітасу, також наш.

Щорічно протягом останніх років Карітас України витрачає на програми опіки дітьми і молоддю близько 3,5-5 млн. грн:  реалізовуються проекти мобільної роботи із кризовими дітьми і молоддю,  реабілітації і соціалізації неповносправної молоді,  соціально-психологічної допомоги дітям трудових мігрантів,  надається адресна матеріальна допомога дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, також фінансова допомога у лікуванні онкохворих дітей.

Закликаємо сьогодні усіх, хто може допомогти в інформаційному розповсюдженні і підтримці кампанії «Відкриваємо двері дітям», а ще більше – в допомозі у лобіюванні ідей кампанії на законодавчому, політичному національному і регіональному рівнях, також в збільшенні кваліфікованості соціальних працівників та громадських активістів у впровадженні деінституалізації – ДОЛУЧІТЬСЯ до кампанії «Відкриваємо двері дітям», не залишайтесь байдужими!

Офіційний веб-сайт кампанiї –  www.openingdoors.eu.

Categories: Новини