Image

Карітас України ініціює законодавчі зміни щодо включеності українських мігрантів у соціально-політичне життя країни

0 Comments

22.11.13, Україна
Нещодавно у Києві відбувся круглий стіл і презентація ініціативи стосовно змін до законодавства, яке сприятиме включеності українських мігрантів у соціально-політичне життя країни та представництву їх інтересів у Верховній Раді шляхом повної реалізації виборчого права українцям, що тимчасово проживають за кордоном (відеорепортаж). Активну участь взяв також Григорій Селещук, директор Міграційної служби Карітасу України. Він зосередив увагу присутніх на необхідності персоналістичного підходу, який полягає у тому, щоб на перше місце ставити особу мігранта та йогоїї потреби.

Організаторами круглого столу були Українська всесвітня координаційна рада, Комітет виборців України, Комісія УГКЦ у справах мігрантів, народні депутати України Олег Канівець, Олесь Доній, Андрій Шевченко.  Раніше народні депутати вже заявляли про намір надати українцям, які тимчасово проживають за кордоном, право обирати депутатів-мажоритарників. Втім реальних змін у законодавстві з цього приводу досі не сталося.

За даними соціологів, на сьогодні від 3 до 4,5 мільйонів (деякі експерти називають цифру в 15 мільйонів українців) наших співвітчизників працюють за кордоном, з них лише 12-15% (близько 500 тисяч) внесені до реєстру по закордонному виборчому округу. Основна причина – труднощі при реєстрації. Відтак для оптимального вирішення цієї проблеми українська влада має дозволити електронну реєстрацію длГригорій Селещукя українців за кордоном“, – зазначає Григорій Селещук.

Протягом останніх 10 років Карітас України займається соціальними проблемами українських мігрантів. Реалізовуються програми репатріації щодо повернення та реінтеграції українських трудових мігрантів, діє мережа консультативних центрів протидії торгівлі людьми, надається допомога жертвам торгівлі людьми, ведеться робота із дітьми мігрантів, проводяться дослідження міграційних процесів із залученням зовнішніх експертів у сфері соціології, юриспруденції, психології, лобіюються законодавчі зміни, спрямовані на захист прав та інтересів українських мігрантів – тисячі українців отримують відтак допомогу і підтримку.

Сьогодні цей напрямок отримує нове інституційне обрамлення у вигляді окремої підструктури – Міграційної служби Карітасу України. Вона  покликана сприяти кращій координації зусиль у міграційній сфері та виходити на вищий рівень співпраці із партнерами.

Нагадаємо, сьогодні трудові мігранти можуть обирати народних депутатів України лише за партійними списками, законодавство їх відмовляє їм у праві обирати депутатів мажоритарних виборчих округах. Це пряме порушення їх конституційних прав. Також цілком очевидно, що лише незначна кількість українських громадян за кордоном зможе взяти участь у виборах Президента України.

«Трудові мігранти – важливі інвестори нашої економіки, тому соціальна несправедливість по відношенню до їх прав – абсолютно дивна. Ці громадяни України  мають право приймати активну участь у житті держави. Окрім того, питання відновлення виборчих прав українських трудових мігрантів необхідно розглядати в контексті інтеграції України в спільноту демократичних держав Європи», – наголосив Олег Канівець.

“Усе це виштовхує трудових мігрантів на маргінес, поза сферу соціально-політичного життя. Відтак ніхто в державних органах по-справжньому не відображає інтереси та потреби цієї чисельної категорії громадян України. Тому нам дуже важко знаходити у владних коридорах зацікавлених партнерів для реалізації харитативних проектів. Яскравий приклад – закон про соціальні послуги, який вже майже 10 років лежить мертвим грузом”, – розповідає Григорій Селещук.

Categories: Новини

Залишити відповідь