Благодійність та охорона здоров’я: неможливе можливо!

У Києві відбулась зустріч благодійників і чиновників, що працюють з охороною здоров’я
08.05.2011
Наприкінці квітня у Києві відбулась чергова зустріч у рамках проекту «Відверта розмова» ─ «Благодійність у сфері охорони здоров’я: основні

гравці та правила гри».

До заходу долучилось близько 25 учасників, що представляли  благодійні фонди, державні служби і громадські організації України, що здійснюють свою діяльність у сфері охорони здоровя. Серед них було представлено «Відродження», «СТОПРАК», «Україна 3000», «Крона», «Здоров`я українського народу», «Карітас України», «Дитяча лікарня майбутнього», Головне управління охорони здоров`я КМДА, Міністерство охорони здоров`яУкраїни.

Найбільш гострі проблеми у сфері охорони здоров’я, які стали предметом зустрічі і обговорення, були:
1. Сьогодні благодійність в медицині в Україні – це гасіння пожежі, а не подолання її причини.
2. Відсутність прозорості у секторі охорони здоров’я.
3. Низький рівень управлінської культури в медичних закладах..
4. Відсутність можливості проведення соціальної експертизи реальних потреб медичного закладу.
5. Складна ситуація із забезпеченням нового обладнання, що закуповується благодійниками, витратними матеріалами та фахівцями.
6. Великі труднощі у впровадженні системної благодійної допомоги в медичні сфері.
7. Низький рівень співпраці з засобами масової інформації.

Метою заходу, що організовує Український форум благодійників, є не лише зустрічі і дискусії, але й колегіальні рішення, що підлягають виконанню самим учасниками асоціації. Отож, на даній зустрічі було висловлено пропозиції учасників зустрічі щодо можливих подальших дій:

1. Започаткувати координацію благодійної діяльності у сфері охорони здоров’я між благодійниками: благодійні організації та фонди мають доповнювати один одного, а не повторюватися.
2. Створити робочу групу з представників благодійних організацій, які опікуються сферою охорони здоров’я, для розробки спільної стратегії просування інтересів перед державою.
3. Проводити спільні інформаційні кампанії та кампанії з адвокатування та лобіювання інтересів пацієнтів та медичних закладів перед державою.
4. Провести дослідження стосовно того, скільки коштів витратили благодійники на підтримку медичної сфери, і таким чином показати, скільки державних коштів було заощаджено завдяки такій підтримці.
5. Протоколювати наступні зустрічі щодо питання взаємодії благодійників у сфері охорони здоров’я для того, щоб рухатися далі, а не починати розмову з «білого аркушу паперу».
6. Обговорити в середовищі благодійників ситуацію навколо благодійного проекту «Лікарня майбутнього». Розглянути можливості проведення публічної інформаційної кампанії щодо благодійного проекту «Дитяча лікарня майбутнього».
7. Популяризувати ідею створення Опікунських рад при лікарнях та інших медичних установах, які б відігравали роль фандрейзингового відділу лікарень та були об’єднуючим ланцюгом між лікарнею та благодійниками.
8. Об’єднати зусилля для лобіювання скорочення ліжкового фонду України та приведення його у відповідність до світових стандартів.

Джерело інформації:
www.ufb.org.ua