Image

Інтерв’ю з Іваном Жуганом, консультантом проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» в Одесі

0 Comments

Яка суть проекту? Для кого Ваші послуги?

З огляду на різні політичні, економічні, соціальні та сімейні обставини у багатьох українців виникає бажання мігрувати до Німеччини. Проте, дуже часто, ці люди володіють недостатньою інформацією про те, що їх чекає, які реалії проживання у Німеччині, які можливості та перешкоди. Дуже часто очікування від проживання у Німеччині  не співпадають з дійсністю. Часто людина не знає дуже елементарних речей, щодо переїзду до Німеччини, не знає куди у який відділ звернутися, як в Україні так і у Німеччині, плутається в документах чи вимогах відповідно до німецького законодавства. Буває так, що люди можуть стати жертвами різних афер і навіть потрапити у рабство.

Щоб людина була обізнана в цих питаннях і вищевказаних проблемах ми надаємо консультації для людей, які бажають легально мігрувати до Німеччини.

Чи правда, що проект сприяє пошуку роботи у Німеччині? Ви допомагаєте легально мігрувати до Німеччини? З якими стереотипами Ви ще стикались у Вашій роботі?

Ні. Це не є правда. Вже не раз зустрічався з тим, особливо в Центрі зайнятості, коли люди помилково сприйняли наш проект, як посередництво між бажаючими знайти роботу та фірмами, які шукають робітників в Україні. Це не так. Ми допомагаємо у консультуванні, щодо даного питання, а не сприяємо. Легальне працевлаштування у Німеччині потребує виконання, як роботодавцем так і робітником багатьох нюансів, багатьох умов. Ми надаємо консультації, щодо даних умов. Навіть намагаємося переконати людину не витрачати свій час і фінансові ресурси, якщо чітко видно, що шансів у людини легально знайти роботу немає. Ще важливо зрозуміти, що наш проект для осіб не тільки тих, хто має бажання працевлаштуватися, але й мігрувати з причини навчання у Німеччині та возз’єднання сім’ї.

Стереотипи дуже часто зустрічаються такі, що клієнт вважає, що Німеччина приймає до себе всіх підряд і що туди легко потрапити. Також існує така думка, що всіх іноземців Німеччина забезпечує соціальною допомогою, що є не правдою. Часто люди вважають, що в Німеччині менше бюрократії ніж в Україні, але насправді там ще більша бюрократія ніж в нас. Основний стереотип, що життя в Німеччині це життя наче в «раю» порівняно з «пекельним» життям в Україні. Це дуже й дуже хибний стереотип. Є свої труднощі і є свої виклики. За «місце під сонцем» в Німеччині потрібно дуже й дуже сильно поборотися. Нічого просто і легко там не буде. Приїхати до Німеччини, як турист і приїхати, як конкурент – це дві дуже великі різниці.

Хто найчастіше звертається до Вас за консультацією?

В основному звертаються люди середнього віку від 35 і вище.

Опишіть типові запити людей, які приходять до вас на консультацію.

Найчастіше, звісно, звертаються з питань, щодо працевлаштування, але й також було пару звернень, щодо навчання, зокрема навчання професійної діяльності. Останнім часом було більше звернень, щодо возз’єднання сім’ї.

Які були найцікавіші випадки у Вашій роботі в проекті?

Один випадок дуже запам’ятався. На одній з групових консультацій задав питання: чи хтось з присутніх має бажання розповісти позитивний чи негативний досвід перебування в Німеччині їхніх знайомих чи друзів. Одна жінка вирішила розповісти позитивний досвід на її переконання – переїзд її подруги до Німеччини. Вона розповідала, що її подруга не працюючи, не навчаючись ніде змогла якось проживати там, отримуючи при цьому соціальну допомогу. Ця жінка дуже в позитивному дусі то розповідала. Але відповідні служби через 4 роки дізналися, що ця людина незаконно перебуває в Німеччині і її депортували. Ця її подруга знову намагається всіма способами, вже тут в Україні, знову потрапити до Німеччини, бо їй там дуже сподобалося таке життя, і жінка, що розповідала цю історію, дуже схвально до цього віднеслася. Я звернув увагу, що й серед присутніх промайнула певна заздрість, що «он як цій жінці пощастило цілих 4 роки прожити у Німеччині, нічого не роблячи і отримувати соціальну допомогу, житло тощо».

В той момент я пригадав, як на канікулах працював у Німеччині в одній фірмі в цеху по виготовленню гранітної плитки. Мій робочий день починався о 5:00 ранку до 14:00. Мусів прокидатися о 3:30, щоб приїхати на велосипеді на роботу в будь яку погоду (був, навіть прикрий момент, коли на велосипеді на небезпечній ділянці дороги майже не розбився). Робота була важкою. Люди там в такому режимі працювали 10-15 років.

На превеликий жаль, існує в нашому суспільстві масове явище того, щоб старатися мати щось, але для того не докладати зусиль або докладати зусилля для «халявного» життя. Часто і в консультаціях дуже чітко проявляється це явище, коли людина не готова докладати зусиль для реалізації свого бажання, а чекає, що зараз за неї це зробить консультант або запропонує якійсь легші шляхи легальної міграції, щоб якось обійти умови поставлені німецькою стороною. Звісно, люди, дізнаючись, що цього не буде – розчаровуються.

Які досягнення проекту в Вашому місті за час його реалізації?

За час реалізації даного проекту в Одесі, консультації відвідали 97 учасників. Але більша частина – завдяки груповим консультаціям. Є кілька людей, які зверталися за консультацією декілька раз.

Які тренінги та навчальні заходи проходять в межах проекту у вашому місті?

Існує співпраця з Центром зайнятості. Зараз планується вийти на контакт з іншим Центром зайнятості і не тільки в Одесі. Проводилися тренінги безпосередньо на базі Карітасу Одеса. Також було проведено тренінги в декількох спільнотах і зараз ще ведуться домовленості, щодо співпраці з «Баварським домом» у м. Одеса.

Звідки мешканці Вашого міста можуть дізнатись про безкоштовні консультації щодо переїзду до Німеччини, які Ви надаєте?

Вся інформація є на сайті Карітасу Одеса. Також на групових консультаціях роздаю буклети з контактами за якими клієнт може звернутися до мене і отримати консультацію.

Де, коли та за якою адресою проводяться консультації в Вашому місті?

Контакти центру БФ «Карітас Одеса УГКЦ»: м. Одеса, вул. Пантелеймонівська, 88/1, к. 407. Моб. тел.: +380952957730 (прийом дзвінків: пн-пт, з 10:00  до 17:00)

Email: zhugan87@ukr.net

Skype: migration.beratung.caritas-odesa.

Чи вважаєте Ви, що проект «Обізнаний та готовий до Німеччини» запобігає торгівлі людьми? Як саме?

Пригадую один випадок, коли до мене звернулася одна людина за консультацією, щодо легальної міграції з причини працевлаштування після того, як двічі стала жертвою аферних схем, втративши серйозну суму грошей.

Звісно, наш проект запобігає торгівлі людьми, але проблема в тому, що більшість наших людей ставляться абсолютно безвідповідально до того, щоб перевірити інформацію з ким вони мають справу, хто їм пропонує, і що це за пропозиції переїхати до Німеччини. Наші люди, дуже часто, звертають увагу лише на привабливу пропозицію, ніж на те, що це може бути не правдою і скривати за собою злочин у вигляді торгівлі людьми. Завдяки нашому проекту людина може дізнатися, що за фірма її запрошує на роботу чи на навчання, чи ці умови, які пропонуються є законними чи ні, чи ці установи легально функціонують у Німеччині, тобто все можна перевірити, щоб убезпечити людину від того, щоб вона не потрапила у рабство. Проблема лише в тому, що самі наші люди не мають бажання убезпечити себе від неприємностей або не хочуть повірити, що в Німеччині, як і в будь якій країні не є «рай на землі», а в Україні – «пекло». І в Німеччині є таке явище, як торгівля людьми, примусова експлуатація, безробіття, бездомність тощо. Думаю, якщо б люди ставилися відповідальніше до реалізації свого бажання мігрувати до Німеччини, то б частіше зверталися за послугами даного проекту.

Що для Вас благодійність та робота в благодійному фонді?

Завжди знаходяться люди доброї волі, які готові пожертвувати свої, як матеріальні, так і фінансові ресурси. Проте, дуже часто люди не в змозі самостійно їх використати для благодійності, шукаючи організації, які розумно і чесно реалізовуватимуть бажання благодійників. З огляду на це, благодійний фонд, якраз і є тією установою, яка може і вміє конструктивно, цільово, розумно розпорядитися пожертвами благодійників, реалізовуючи актуальні потрібні благодійні проекти для покращення соціуму суспільства в якому кожен з нас живе.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь