Image

Допомога постраждалим від паводку на заході України за фінансової підтримки Карітас Австрія

З 1 вересня стартував новий проект «Допомога постраждалим від повені на заході України» за фінансової підтримки Карітас Австрія.

Як відомо, у вівторок, 23 червня, через погіршення погодних умов на Прикарпатті та Буковині оголосили «червоний» рівень небезпеки. Унаслідок потужних злив гірські річки у Карпатах завдали шкоди місцевим дорогам. У Чернівецькій області річка Черемош прорвала дві дамби і відрізала під’їзди до декількох сіл на її берегах. Підвищення рівня води зафіксували також на Пруті і його притоках. Пік паводку припав на 23–27 червня. Ця повінь вважається найбільшою в історії Західної України за останні 60 років. Загальні збитки від повені оцінювалися на суму 3–4 млрд гривень.

За попередніми даними у чотирьох західноукраїнських областях (Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська, Закарпатська області):

• 263 населених пунктів постраждали;

• затоплено та пошкоджено не менше 13 тис. будинків;

• зруйновано близько 110 км доріг та 90 мостів;

• пошкоджено 130 мостів, понад 3100 га сільськогосподарських угідь, близько 500 км доріг.

Перед реалізацією проекту, було проведено аналіз, що охопив географічну територію 41 населеного пункту. Щонайменше 10 355 чоловік зазнали наслідків паводку. Основним фактором, який визначає людину як ту, яка постраждала, є частково або повністю зруйнований чи затоплений будинок. Опитування проводилось переважно шляхом відвідування проблемних місць та проведення особистих зустрічей із постраждалим населенням та місцевою владою.

Визначено найважливіші потреби місцевих жителів:

1. потреба в їжі – 95% респондентів;

2. потреба в гігієні та санітарії – 93,7% респондентів;

3. потреба в ліках – 61% респондентів (з високою терміновістю);

4. потреба в побутових товарах та техніці – 91% респондентів.

По-перше, допомога в рамках проекту буде надана тим, хто постраждав, але ще не отримав жодної підтримки. Друга хвиля, яка слідує за допомогою в холодну пору року, включає тих, хто міг отримати екстрену допомогу в перший місяць після того, як сталися паводки (липень), але все ще знаходяться в найвищому ступені тяжкості та вразливості перед холодним сезоном.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь