Image

Блаженніший Святослав розділив Святвечірню трапезу із людьми похилого віку

0 Comments

6 січня 2020 року, у навечір’я Різдва Христового, Блаженніший Святослав розділив Святвечірню трапезу із людьми похилого віку

«6 січня 2020 року у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового на спільний Святвечір з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом зібрались люди похилого віку із Києва, Київської, Житомирської, Вінницької, Черкаської та  Чернігівської областей.  Серед присутніх старенькі самотні, вимушено-переселені, люди з інвалідністю», – повідомляє о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ.

Свята вечеря розпочалася зі спільної молитви та привітального слова Блаженнішого Святослава, який висловив велику радість, що у навечір’я Різдва має можливість бути разом із людьми золотого віку. «Мені сьогодні випала особлива честь – привілей вітати усіх вас тут, у нашому Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві, щоби ми разом могли сісти за святкову Святу різдвяну вечерю», – сказав Блаженніший Святослав до гостей.

Патріарх пригадав, що в Євангелії нам оповідають, як народився Христос, то мудреці зі Сходу прийшли і принесли нашому Спасителів свої скарби: ладан, миро і золото. «Сьогодні наша Київська архиєпархія тут, у соборі, приносить до вертепу Христа золото. Бо тим золотом є не якийсь там метал дорогоцінний. Тим золотом є наші люди золотого віку. Це найбільший скарб, який ми маємо, яким ми тішимося, і сьогодні особливо хочемо вас принести в дар нашому новонародженому Спасителеві», – відзначив Предстоятель.

«І ми разом з вами на всю Україну і на весь український світ із серця нашої Церкви сповіщаємо дуже гарну вістку: Христос народився! Славімо Його!», – додав Блаженніший Святослав.

Після цього Глава УГКЦ розділив з присутніми різдвяну просфору, підійшовши до кожного з благословенням та побажанням радісних Різдвяних свят.

Усі приступили до споживання традиційних для українського святвечірнього столу страв – куті, вареників, борщу і капусти, риби та голубців, грибних страв.  Панувала тепла родинна атмосфера.

Усі колядували, бажаючи один одному радості й любові, а, що найважливіше, миру, який так потрібен сьогодні всім.

«Серед присутніх – дуже різні люди похилого віку. У кожного з них своя історія життя і то часто не найлегша, не найпростіша. Хтось самотній і не має нікого; у когось є діти, але вони далеко чи з якихось причин не мають можливості бути з батьками; хтось приїхав здалека, щоб бути тут, а хтось просто радо прийняв запрошення Блаженнішого. Серед присутніх також люди внутрішньо-переміщені, які знайшли свої домівки тут, далеко від свого дому через агресію та захоплення українських територій. Свято Різдва – це родинне свято, де вся сім’я збирається за столом. Саме це і сталося сьогодні у нас – всі разом із Главою Церкви зібралися, щоб спільно розділити радість Різдва Христового. Цією Святою вечерею саме з людьми похилого віку, Блаженніший хоче наголосити, що Церква хоче бути поруч, бути завжди із ними і високо цінує їх досвід. Окрім того, метою є наголосити на важливості підтримки та допомоги людям похилого віку, яким часто вже допомогти немає кому», – говорить о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ.

Особливо звеличили Святвечір хористи Патріаршого собору та вертеп, який представила спільнота «Подружні зустрічі». Усі прославляли новонародженого своїми колядками.

«Вечеря була організована БФ «Карітас-Київ» за підтримки благодійної збірки-акції «Андріїв гріш» спільно із спільнотами Київської архиєпархії та волонтерами. Хочемо висловити щиру подяку всім людям доброї волі, які посприяли тому, щоб ця Свята вечеря відбулася. Дякуємо працівникам та волонтерам Карітасу, особливо дякуємо Лицарям Колумба, руху “Подружні зустрічі”, хору Патріаршого собору, Спільнотам Покоління Любомира та Виноградник, Київській Трьох-Святительській Духовній семінарії, і всім, хто допоміг організувати цей Святий вечір. Дякуємо усім священникам, які стали волонтерами, щоб допомогти цим старшим людям приїхати до Патріаршого Собору», – наголошує о. Роман Сиротич, синкел соціального служіння Київської архиєпархії УГКЦ.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь