Image

На лікування онкохворих дітей у держбюджеті України закладено у 500 разів менше коштів, ніж на утримання силових структур

0 Comments

26.02.2014, Україна
Державним бюджетом України на 2014 рік для лікування усіх онкохворих дітей уряд України виділив у 367 разів менше грошей, ніж на утримання міліції: лише 50 млн. грн. Це в 4 рази менше ніж минулого року і медики стверджують, що цієї суми, – яка складає не більше 25% від фактичної потреби, – не вистачить навіть на елементарні ліки для хіміотерапії, не кажучи вже про дорогі лікувальні препарати. На дорослих онкохворих в проекті держбюджету-2014 передбачено 298 млн. грн. замість необхідного мінімуму, що складає 1,7 млрд. грн.

Якщо за еталон цінності взяти заплановані владою цьогорічні бюджетні витрати на лікування онкологічно хворих українських дітей, то для правлячого режиму, порівняно з життям важко хворих дітей:

  • міліція дорожча у 367 разів;
  • усі силові структури дорожчі у 500 разів;
  • потреби Адміністрації Президента дорожчі у 25 разів;
  • санаторне оздоровлення народних депутатів дорожче у 1,6 рази;
  • авіаперельоти вищого чиновництва дорожчі у 3,7 рази.
  • З жовтня 2011 року Карітас України реалізує проект надання медичної допомоги дітям, які мають онкологічні захворювання. Донором проекту виступає Українська католицька церква в Австралії. Бюджет проекту станом на 12.02.2014 становив понад 2,369 млн. грн. За ці кошти вдалось допомогти  50 сім’ям, що зіткнулись з онкологічними захворюваннями у неповнолітніх дітей і потребували допомоги для придбання медикаментів.

    Після збору необхідних документів, перехресних зустрічей з лікарями і батьками хворих дітей, керівником проекту визначаються потреби кожного пацієнта, узгоджується спроможність допомоги зі сторони Карітасу. Відповідно до вимог донорів Карітас України не фінансує операційні процедури чи лікування за кордоном, не здійснює перерахунок коштів на приватні рахунки хворих, – можливою є лише оплата рахунків на закупівлю медичних препаратів.

    «Жоден хворий не отримує в Україні безкоштовної хіміотерапії, незважаючи на те, що Міністерство охорони здоров’я щороку витрачає на препарати для ракових хворих сотні мільйонів гривень. Усі купують препарати. Ми виявили факт, що закуплені препарати Міністерством охорони здоров’я перепродавалися усередині лікарні через аптечну мережу» – заявляє голова правління Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні UCAB Дмитро Шерембей. Відтак тисячі сімей в Україні з онкохворими дітьми усіма можливими способами шукають кошти, аби вижити.

    Щороку в Україні близько 1,000 дітей віком до 18 років (серед дорослих ця цифра сягає понад 160,000 осіб) стикаються із раком. Із них приблизно 46% дітей потерпають від хвороб крові (лімфоми, лейкози, гістеоцитози), у решти 54% дітей – пухлини центральної нервової системи, пухлини кісток, м’яких тканин, периферійної нервової системи, ока, нирок тощо.

    Як повідомляла Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ) наприкінці 2013 року, у світі спостерігається стрімке зростання онкологічних захворювань. Впродовж 2012 року було виявлено більше 14 млн. нових випадків раку і зареєстровано більше 8 млн. випадків смерті, пов’язаних з онкологією. До 2030 року смертність від раку зросте на 45% в порівнянні з рівнем 2007 року, – зазначають експерти ВОЗ.

    Щогодини в Україні помирає 10 людей від раку. Україна входить до першої десятки країн світу щодо захворюваності на рак, а також онкохвороби посідають друге місце після серцево-судинних захворювань як причина смертності. 70% хворих на рак дітей мають усі шанси одужати, але 13 з них помирає через дорожнечу і несвоєчасність лікування.

    З 1991 року, після Чорнобильської катастрофи, смертність українського населення стала перевищувати народжуваність і кратно зросла в порівнянні з 1986 роком. Погіршенню демографічної ситуації сприяють також соціально-економічна криза, неякісне і недостатнє медичне обслуговування, несприятлива екологічна ситуація, низькі стандарти життя. Особливо останніми роками в нашій країні спостерігається зниження питомої ваги практично здорових дітей збільшення кількості дітей з хронічними захворюваннями і дітей-інвалідів, зростання захворюваності дітей на рак щитоподібної залози і онкогематологічних захворювань. Відповідно загальна захворюваність дітей нині зросла втричі в порівнянні з 1987 роком.

    Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України, додає: «Є інша проблема, з якою стикаються більшість сімей, де є онкохворі діти: в  Україні немає  соціального супроводу онкологічних хворих. Це стосується навіть оформлення або переоформлені інвалідності, також психологічного супроводу батьків та дітей, юридичної грамоти.

    Ще інша проблема – сертифікація ліків. Дуже часто лікарі виписують рецепти на ліки, які не є сертифіковані в Україні  і відповідно необхідно шукати вихід на «чорний ринок» і переплачувати за ці медикаменти.

    Себто, загалом ситуація настільки складна і абсурдна, що назагал відображає українську політику та соціальну політику зокрема. Згідно Конституції України ми визнаємо людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку найвищою соціальною цінністю, а головним обов’язком держави є утвердження і забезпечення прав і свобод людини. Але як українці, так і весь цивілізований світ сьогодні зрозумів, що в Україні діє нелегітимне владно-політичне угрупування, не діють закони і визнання цінності людини, і попри це все наявна низька політична та громадська активність громадян щодо захисту навіть своїх прав. Але всі речі вже зараз і зовсім незабаром докорінно зміняться – ми віримо і втілюємо цю тактику щодня у Карітасі України, а нещодавно могли спостерігати за аналогічними настроями і загалом в країні».

    Карітас України висловлює щиру подяку іноземним благодійникам –  Українській католицькій церкві в Австралії. Завдяки Вашій доброті та відкритості до співпраці з нами ми змогли врятувати 50 українських сімей, що зіткнулись із комплексом труднощів у лікуванні онкохворих дітей. І що ще важливіше – ми спільно змінюємо сьогоднішню Україну на краще, даємо потребуючим людям надію на світле майбутнє!

    Categories: Новини

    Залишити відповідь