Image

Карітас урізноманітнює служіння ув’язненим людям

0 Comments

02.09.13, Україна
У нас чудові новини – нещодавно визначено переможців Всеукраїнської виставки-конкурсу для в’язнів «Переображення Господньою любов’ю» і також зібрано кошти на встановлення очисних фільтрів для води в 9 камерах з неповнолітніми та 1 камері для жінок-матерів в Київському СІЗО.

Відвідування потребуючих людей в місцях позбавлення волі і сприяння нормалізації їх життя після відбуття терміну покарання є однією зі сфер діяльності Карітасу України протягом багатьох років. Як повідомляє Державна пенітенціарна служба України, станом на 1 червня 2013 року в 182 установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України, трималося 138 168 осіб. З них 24853 особи – в 26 діючих слідчих ізоляторах та 6 установах виконання покарань з функцією СІЗО, 112176 осіб – в 141 кримінально-виконавчій установі.

Ні для кого не новина, що умови перебування ув’язнених в українських закладах позбавлення волі характеризуються низьким рівнем обставин проживання, недотриманням санітарних норм, неповноцінним харчуванням. Також зростає кількість хворих на туберкульоз і ВІЛ-інфікованих. Масштаби української пандемії цих захворювань є одними з найбільших у світі.

За таких обставин Карітас України спрямовує свою діяльність на соціальні програми допомоги людям, що перебувають в ув’язненні. В’язням надається психологічна і матеріальна допомога працівниками Карітасу, також духовна підтримка з боку священиків. Діяльність регіональних організацій Карітасу – здебільшого Карітасу Донецьк, Карітасу Київ, Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ – в даній сфері діє на постійній основі впродовж багатьох років. Щороку працівниками Карітасу ведеться опіка сотнями ув’язнених осіб в Україні.

22 серпня – що є важливим для нас і наших підопічних – було завершено збір коштів для встановлення очисних фільтрів води в 9 камерах з неповнолітніми та 1 камері для жінок-матерів в Київському СІЗО. Партнером фандрайзингу виступила Українська Біржа Благодійності, що є он-лайн платформою для швидкого і простого переказу коштів на благодійні проекти без комісій і зайвих процедур. Благодійник, що став останнім спонсором проекту і пожертвував майже 60% потрібних коштів, виявив бажання залишитись анонімом.

Натомість з важливим розголосом і презентабельністю відбулося нещодавно конкурсне оцінювання творів в’язнів, учасників Всеукраїнської виставки-конкурсу «Переображення Господньою любов’ю». Організаторами проекту виступив Карітас Київ, Пенітенціарне душпастирство УГКЦ, Державна пенітенціарна служба України, Фонд Андрея Шептицького, Національна Спілка художників України та Музей Івана Гончара.

До складу журі увійшли відомі мистецтвознавці, богослови, колишні в’язні, громадські діячі та діти. Саме вони обрали найкращих з кращих – переможців та призерів конкурсу можна переглянути тут. Експозиція з близько 180-ти творів в’язнів з усіх областей України, що була присвячена ювілею Хрещення Русі-України та відбувалась під патронатом Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука), завершилась 26 серпня.

Карітас України висловлює подяку і робить заклик до подальшої співпраці в служіння ув’язненим людям. Допомога, що надається ув’язненим людям працівниками Карітасу, можна розділити на:
•    матеріальна – гуманітарна допомога, медикаменти, одяг, речі широкого вжитку;
•    психологічна – консультація психолога;
•    духовна – сповідь, духовні бесіди, молитва;
•    юридична – виготовлення паспорта, допомога в оформленні документів;
•    соціальна – консультації і поради щодо соціалізації, налагодження зв’язків та відносин з рідними та близькими.

Також в ході роботи в закладах позбавлення волі організовуються різноманітні заходи, що покликані активізувати індивідуальні здібності ув’язнених: реколекції, концерти, творчі заняття, спортивні змагання та інше. Осередки Карітасу в Україні надають матеріальну, духовну і психологічну допомогу ув’язненим жінкам та їхнім дітям. Напрямок роботи по допомозі ув’язненим охоплює також тих, хто покинув місця позбавлення волі.

Кожен по-своєму, в міру власних можливостей і з бажанням змінити нашу країну і суспільство – віримо, що спільно все зможемо!

Більше про служіння Карітасу України людям, що перебувають у місцях позбавлення волі, Ви можете прочитати тут.
Більше інформації про Пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церкви Ви можете прочитати тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь