Image

Більше сотні дітей оздоровив У Карпатах Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії

0 Comments

15.08.13, Івано-Франківщина
Гармонійний розвиток дитини – основна мета таборів «Канікули з Богом», які вже багато років поспіль влаштовує Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії у селі Дора, що на Яремчанщині (Івано-Франківська область).  За 5 останніх років місцевому Карітасу вдалося оздоровити тут понад 500 дітей з усієї єпархії.

Цими вихідними успішно завершено цьогорічне оздоровлення понад 100 потребуючих дітей. Пліч-о-пліч відпочивали діти з кризових, малозабезпечених, багатодітних, неповних сімей, а також діти із звичайних родин, батьки яких бажали, щоб їхні діти не просто відпочили, а ще й збагатилися духовно.

Бесіди на духовну тематику і про суть християнства, рухливі ігри, пізнавальні заняття, спортивні змагання – все це відбувалося на лоні неповторної карпатської природи. Діти віком від 7 до 17 років відпочивали в урочищі, де нема комп’ютерів і мобільного зв’язку, а відтак їм не залишалося нічого іншого як гратися, молитися, співати пісень та насолоджуватися спілкуванням одне з одним.

«Табір «Канікули з Богом» був започаткований, щоби зосередити увагу на християнському вихованні дітей. Також ми добре розуміємо, що потрібно надати змогу відпочити дітям, сім’ї яких не мають змоги забезпечити їм дороговартісний відпочинок у санаторіях. Тому ми виступили з ініціативою зробити табір доступний для всіх і розширити його чисельність», – каже о. диякон Сергій Триф’як, директор Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії.

108 дітей – це найбільша кількість дітей за всі роки таборів у Дорі, які з’їхалися з усього регіону. Таке зацікавлення свідчить про те, що у сучасному світі важливо забезпечити гармонійний відпочинок дітям, допомогти їм побути на одинці з самими собою.

Вихователі відзначають, що цього року діти напрочуд активні: хочуть за кожної можливості пізнавати світ, цікавляться всім, що їх оточує, задають оригінальні запитання. З цієї причини програма табору була складена таким чином, щоб у дітей не було практично вільного часу. Вони весь час були залучені до якихось занять.
З перших хвилин перебування у таборі відчувалося, що там витає дух доброзичливості, дружби і любові. Діти кажуть, що цієї атмосфери їм часто бракує вдома, в школі, на вулиці. Саме у таких умовах діти відкриваються з нових сторін, стають відкритими для спілкування з педагогами і психологами.

Після спостережень за дітьми протягом тижня перебування у таборі, працівники табору спостерігають позитивні зміни у дітях. У першу чергу, видно, що вони попри свою активність, заспокоюються зсередини, віднаходять рівновагу. З цієї причини багато дітей приїжджають у табір щороку. Так, декілька хлопців та дівчат вже вважаються старожилами табору та допомагають старшим впоратися з малечею.

«На жаль, теперішнє життя диктує такий ритм, що часто люди знаходяться далеко від Бога, – зазначає Тарас Бучовський, керівник дитячих проектів місцевого Карітасу та організатортабору «Канікули з Богом». – Технологічний прогрес, попри всю свою користь, насправді відволікає людину від всього, що є справжнім, істинним. А тут діти мають можливість все залишити позаду і наблизитися до Бога, до своїх друзів, наставників, здорового способу проведення часу».

У коломийському Карітасі кажуть, що неоціненну роль при підготовці та проведенні табору відіграють волонтери. Цього року їх було восьмеро. Вони віддали 2 тижні свого життя, щоб допомогти потребуючим дітям. Артем вже декілька років поспіль бере відпустку саме задля того, щоб допомагати у таборі «Канікули з Богом»: «Я проводжу дітям уроки катехизації, а також відповідаю за фізичний розвиток дітей. Бо ми ж усі знаємо –  у здоровому тілі живе здоровий дух. Для мене бути тут є важливим, тому що мені подобається допомагати іншим».

Categories: Новини

Залишити відповідь