Карітас у Львові завдяки футбольній грі змінює кризових підлітків

24.06.13, Львів
Нещодавно в львівському Карітасі відбулася чергова товариська зустріч по футболу. Захід був присвячений дню захисту дітей, хоча як кажуть тут – протягом всього календарного року саме захистом прав дітей і займаються. У футбольному змаганні брали участь діти двох команд – Родинний дім “Покрова” і підопічні з проекту “Мобільна робота з молоддю в Україні” Карітасу Львів УГКЦ, загалом 30 підлітків. Передувала цьому 3-охтижнева підготовка команд, систематичні наполегливі тренування.

Назарові 15 років. Потрапив під опіку Карітасу у 2010 році. Підліток проводив більшість свого часу на вулиці в компанії дітей, які палили, вживали алкоголь і наркотики, більшість з них перебували на обліку в міліції. В сім’ї Назара стосунки зводились до різного виду насилля, через що він систематично втікав з дому. Мама підлітка була розлученою, вживала алкоголь, тож основну опіку здійснювала бабуся.

Хлопчик потрапив під опіку проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні» під час рейду працівників Карітасу. В ході роботи з хлопчиком з’ясувалося, що він захоплюється вуличним футболом. Відтак він був залучений в футбольну команду Карітасу. Тренування, графік занять, спортивна дисципліна, а також можливість вдосконалювати свою майстерність принципово змінили характер підлітка, його поведінку. Він кинув палити, набув навичок позитивної командної взаємодії, став лідером серед однолітків і добрим помічником для працівників.

Турнір проходив у Львові в районі Погулянки. На початку зустрічі пролунав гімн України, який заспівали всі учасники змагання. Пізніше команди привітали один одного і розпочали гру.

Не є таємницею, що в сучасному світі діти більшість свого вільного часу проводять за комп’ютерними іграми, в Інтернеті чи дивлячись телевізор. Тому одне з завдань, яке ми ставимо перед собою в роботі, – привчити дітей з неблагополучних сімей вести здоровий спосіб життя, займатись спортом. Також тренування і змагання дають змогу підліткам вдосконалювати свої риси характеру, дисципліну, витривалість, успішність. Для нас це стає інструментом соціальної роботи», – розповідає працівник Карітасу у Львові Віталій Герасимів.

В даний момент обговорюються організаційні питання щодо нових турнірів і змагання з дітьми інших дитячих установ Львова. Ініціатори впевненні, що комплексна робота з дітьми в соціальних центрах Львова та інших міст України, і зокрема футбол, сприяють адаптації  проблемних  дітей, зміні їх світогляду і характерів.

В Україні нині проживає близько 8 мільйонів дітей, з них 60 тисяч – знаходяться в зоні підвищеного ризику. Більше, ніж 100 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлені батьківського піклування. Понад 96 000 знаходяться в інтернатних закладах. Немає офіційної цифри “дітей вулиці”, однак більшість експертів погоджується, що їхня кількість сягає 100 тисяч.  З них 22% підлітків вживають ін’єкційні наркотики, 65% дівчат займаються проституцією, а кожна третя дівчина з сексуальним досвідом зізнається, що була вагітна. Вулична молодь – це “основа” епідемії ВІЛ, адже інфікованими є 18,4 % представників цієї групи.

Довідка:
Родинний дім “Покрова” працює у Львові з 2008 року, заснований Салезіанською монашою громадою Української Греко-Католицької церкви. Фінансується за кошти українських та іноземних меценатів. Сьогодні в родинному домі мешкають 39 хлопчиків, віком від 7 до 17 років. Проживають у приміщенні дзвіниці при церкві, навчаються у загальноосвітніх львівських школах.

Карітас Львів УГКЦ діє з 1999 року, фінансується благодійниками з Німеччини, Франції та Іспанії. Ціль роботи – підтримка «дітей вулиці» і дітей з кризових, малозабезпечених, багатодітних сімей. Щоденно 25-35 дітям підліткового віку  надається комплексна допомога шляхом забезпечення харчування, медичного контролю, поліпшення соціально-побутових умов в сім’ях, психологічної підтримки, занять в комп’ютерному класі, участі в культурних і відпочинкових заходах.