Image

В Івано-Франківську захищати свої права вчать сім’ї, які опинилися у складних життєвих ситуаціях

0 Comments

08.05.13, Івано-Франківськ
«Кожен з нас не раз потрапляв у ситуацію, коли треба захистити свої права і не завжди вміли їх відстоювати. Освіченість в галузі прав людини – це значно більше, ніж просто заняття або тема дня. Процес ознайомлення з механізмами, які необхідні для  життя в умовах правової безпеки, є складним і довготривалим. І важливо до правового лікбезу залучити фахових спеціалістів, при тому подати матеріал цікаво», ? розповідає координаторка роботи з дітьми і молоддю Леся Дорош з Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ.

У своїй роботі місцевий Карітас приділяє велику увагу правовій освіті серед дітей і молоді, також їх батьків. Одним із таких заходів, спрямованих на проведення правової освіти серед сімей, які опинилися у складних життєвих ситуаціях, стала нещодавня зустріч батьків за участю представників Головного управління юстиції та Управління соціального захисту населення Департаменту соціальної політики обласної держадміністрації.

Захід відбувся в рамках проекту «Психоемоційна та соціальна робота з дітьми, які опинилися в складних життєвих ситуаціях» на базі відділу освіти Богородчанської РДА.

Про види державної соціальної допомоги, включаючи багатодітні, неповні сім`ї,  інвалідів як дітей, так і дорослих та інші сім`ї пільгових категорій, про їх порядок оформлення і розміри виплати, учасників заходу поінформувала Галина Базюк ? заступниця начальника Управління соціального захисту Департаменту соціальної політики.

Ще одним із актуальних питань, що хвилювало батьків ? захист майнових прав. Адже питання захисту житла завжди хвилююче і містить багато підводних каменів, які не обійти без фахової допомоги чи поради. Про  обов’язки батьків щодо захисту майнових і житлових прав дітей, про основні аспекти порядку приватизації та розподілу житлового майна надали інформацію спеціалісти відділу правової роботи, правової освіти, реєстрації нормативно-правових актів та систематизації головного управління юстиції в Івано-Франківській області. Також протягом зустрічі  учасники отримали змістовні відповіді на різноманітні питання: права на отримання аліментів, на пенсію (ознайомлення із змінами в новому пенсійному законодавстві), порядок призначення житлових субсидій.

«Кожен з нас ? і дорослі, і діти ? є повноправним членом суспільства, його невід’ємною частиною, вільним і рівним у своїй гідності та правах. Першим кроком для повної реалізації себе як повноцінного громадянина є ознайомлення з основними правами та обов’язками. Щоб запобігти порушенню своїх прав, а в разі порушення – захистити, то потрібно їх знати», ? підсумувала зустріч п. Галина.

Categories: Новини

Залишити відповідь